@gregor dzieki za odzew
Zapomnialem dodac ze jest to neostrada i mamy ja rozdzielona na pare kompow przez router speedtouch510 i chce u siebie to rozdzielic w domu na 2 kompy.
Siec wyglada tak router podlaczony do switcha do tegto switcha podlaczony jest moj switch ktorym rozdzielam sobie na 2 kompy juz ale chce miec serwer dla siebie.Chce zobaczyc jak to hula, pobawic sie linuxem bo jestem poczatkujacym.
Jeszcze jedno pytanie czy serwer bedzie widoczny w otoczeniu sieciowym i czy router tez mu przypisze jakies IP bo IP i DNS mam przypisywane automatycznie.Jak zrobic aby serwer pobieral DNS automatycznie bo podczas konfiguracji musze wpisac recznie gdzie mam co zmienic?
I jeszcze jeden problem jak sie wybiera modul to jest rodzaj karty sieciowej jaka sie posiada?Jezeli tak to moja karta to LG i niema tam takiej, ktora by odpowiadala mojej.Ktore lacze wybrac bo DSL jak daje to nie hula net
Albo zeby zrobic z niego FTP i np. gdybym byl u kumpla zebym mogl sobie przez neta po numerze IP modz dostac sie do niego i cos sciaganc sobie.Nie po Lanie.