Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 lipca 2025, 00:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Komp, na którym chcę postawić NND to P II 400 z 64MB RAM, zainstalowałem w nim dwie identyczne karty sieciowe Mint - RTL8139D-1, jedna podpięta do modemu Callisto821 na ADSLu 1Mb z Dialogu, druga do 5-portowego switcha, do którego z kolei podpięte są 2 kompy.
Instalacja systemu przebiega sprawnie i bez problemów. Po instalacji odpalam net_confa i tu zaczyna się problem.
Z tego co wyczytałem na tym forum to strowniki do moich kart sieciowych to 8139too i fajnie - takie wybieram. Doczytałem się też, że net_conf najpierw pyta się o stery do pierwszej karty (tej od netu) i konfiguruje połączenie z netem, potem zabiera się za stery do drugiej karty i konfiguruje połączenie z lokalką. W moim przypadku net_conf nie pyta się o stery do drugiej sieciówki tylko przechodzi odrazu do konfiguracji podsieci na eth1. Rozumiem w takim razie, że karta od netu ma oznaczenie eth0? No dobra - nic to, po konfiguracji net_conf restartuje kompa. Podczas ponownego uruchamiania w momencie odpalania przez NND połączenia z netem wychodzi błąd:
"mój ip": "Unknown host"
Polecenie ping zwraca błędy - unknown host.
Po wydaniu polecenia ifconfig mam tylko dane eth1 i lo, nic nie ma o eth0.
Czy ktoś wie jak to ruszyć?
Dodam tylko, że obie sicówki są na 100% sprawne.

Tytuł:
Użytkownik

Przepnij ta druga karte do innego PCI, jak nie to pomoże to może masz starego net_confa.

Tytuł:
PGF

a jaka to wersja iso nnd

dopisz do rc.conf w modułach jeszcze raz 8139too aby był 2 razy obok siebie

Tytuł:
Dzięki ludzie za szybką odpowiedź.
Jednak przepinanie kart i dopisywanie modułu nic nie dało :(
Moja wersja iso to nnd-linux-0.1-2004.11.16.iso

Kilka dodatkowych informacji:
polecenie dmesg|grep eth daje wynik:
eth0: RealTek RTL8139 at... pierdoły ..., IRQ 3
eth0: Identified 8139 chip itd
eth1: RealTek RTL8139 at... pierdoły ..., IRQ 10
eth1: Identified 8139 chip itd
eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

czyli nnd jednak "widzi" 2 karty, z których eth1 nawet działa :D

polecenie ifconfig:
eth1 Link encap: Ethernet HWaddr xxxxxxxxxx
inet addr:192.168.1.1 itd
lo wiadomo

polecenie ifconfig eth0 daje rezultat:
eth0 Link encap: Ethernet HWaddr xxxxxxxxxx
jakieś tam pierdoły.....

No to tyle. Więc tak: dlaczego adresy IP, maski i bramy skonfigurowane są tylko przy eth1 ?!? Dlaczego nie ma ich przypisanych do eth0? Przecie wprowadzałem te wartości podczas łopatologicznego net_confa - wiadomo: Podaj adres IP nadany przez ISP.... Podaj... itd.

Tytuł:
Użytkownik

sciag sobie najnowsze iso z 10.07.2005 i zainstaluj ponownie NND :D

Tytuł:
Doobra spoko panowie......

Już sobie poradziłem... postwiłem serwer na debianie :D - polecam nowicjushom - 2 x szybciej i 5 x łatwiej.

Swoją drogą muszę przyznać, że dokumentacja do NND jest bardzo skromna, a to bardzo poważne niedociągnięcie. Sam projekt jest zajefajny. Niestety programistom nie chciało się zrobić do niego manuali.... no cóż to takie typowy polish job - przykre. Przez to NND traci. Szukanie rozwiązań w googlach kończy się zazwyczaj na tym forum lub wiki-faqu... i co z tego skoro i tak noc to...

Jednakże zanim straciłem cierpliwość podczas rozpaczliwych prób wykrzesania z tego systemu czegokolwiek odkryłem jedną małą ciekawostkę ważną dla tych co się łączą przez Dialogowy DialNET 1:
mianowicie net_conf podczas konfiguracji serwerów DNS zapisuje uzyskane adresy IP oczywiście w /etc/resolv.conf i robi to poprawnie, jednakże w linijce z nazwą przeszukiwanej domeny wpisuje domenę TPSA!!! - co za bzdura! Dla Dialogowców co jeszcze nie wiedzą, a którzy koniecznie chcą się pobawić z NND - musicie zmienić wpis "z automatu" na nastepujący:
wroclaw.dialog.net.pl - dla Wrocławskich serwerów DNS, dla innych miast pewnie będzie podobnie.

Gdy zmieni się te wpisy NND bedzie bez problemu łączył się ze światem - pingnąłem googla i chodziło.

Później straciłem cierpliwość i wywaliłem to ustrojstwo w piz@#$%^&du

Tytuł:
PGF

przykre zachowanie ale tak to jest - używajcie najnowszycj iso po to one

Tytuł:
OK.
Dobrze.... Może trochę przesadziłem.
Nie chciałem nikogo urazić. Miałem zły dzień itd. Przepraszam.

Jednak nadal uważam, że projekt NND jest bardzo dobry, jednak brak fachowej dokumentacji jest sporym minusem. Nie wiem i nie interesuje mne to dlaczego programiści NND "zapomnieli" o dobrej instrukcji obsługi - bo czasu zabrakło, bo mi się nie chciało, bo masz ruszyć głową itp. itd. nieważne. Prawdą jest natomiast fakt, że "googlowanie" NND zawsze kończy się na tym forum ewentualnie na wikipedi - to są dwa miejsca w necie gdzie jeszcze coś można poczytać. I to wszystko.

Więc może stworzymy jedną dużą stronę, podlinkowaną do strony głównej NND, która będzie czymś w rodzaju obszernego HOWTO - np. na wzór Debianka? Co na to administratorzy/programiści NND? Powiem jeszcze tylko:), że zajmuję się projektowaniem www i posiadam serwery, na których może znajdować się ta strona + mirror obrazów ISO do pobrania, oczywiście za free.
To moja propozycja i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam.

Tytuł:
MODERATOR

Czyms w rodzaju obszernego HOWTO moze stac sie wiki, wiec jak chcesz pomoc w rozwijaniu dokumentacji do nnd, to dodaj artykuly do wiki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.