Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 sierpnia 2017, 07:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: zewnetrzne ip
Post: sobota, 10 września 2005, 13:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Mam taki skrypt przydzielajacy uzytkownikowi zewnetrzne ip:
http://dnet.pl/~tasior/nnd/rc.zewip
Dokladniejsze instrukcje uzycia na dole strony.
UWAGA: W zwiazku z watpliwosciami wyjasniam, ze w skrypcie chodzi o maske i broadcast lacza internetowego. W przypadku DSL od tepsy bedzie to wygladalo mnie wiecej tak: Twoj modem ma ip 80.80.80.81, wiec do wykorzystania masz 80.80.80.82, 80.80.80.83, 80.80.80.84, 80.80.80.85, 80.80.80.86. Maska (jesli masz 5 zew ip do wykorzystania) to 255.255.255.248, a broadcast to 80.80.80.87 (jeden wyzej niz ostatnie ip do wykorzystania).


Ostatnio zmieniony niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:58 przez tasiorek, łącznie zmieniany 6 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 października 2005, 17:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 14:55
Posty: 107
Lokalizacja: Swarzędz
No to już jest coś,
Ale nie działa to do końca na steronach widać mnie jako zew iP ale jak wpisuje IP zew ktore nadalem to mi sie pojawia www routerka a nie www tego IP co nadalem.
Co może być przyczyna. Mam apacha na serverku.
P.S. jak chce nadać większej liczkie osób zew IP to jak pokolei pisac te bałwan jestem jedna pod druga i bedzie działać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 października 2005, 21:19 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
-i eth0 zbedne to jest.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 października 2005, 22:54 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
prezesk pisze:
jak wpisuje IP zew ktore nadalem to mi sie pojawia www routerka a nie www tego IP co nadalem.

Moze gdzies palnales literowke, albo pomin to -i eth0, jak pisze zciech.

Jak chcesz nadac kolejne zew ip, to eth0:2 zmieniasz na eth0:3 itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 października 2005, 09:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 14:55
Posty: 107
Lokalizacja: Swarzędz
no pieknie działa ale dopiero bez tego -i eh0
Polecam wszytkim :) dobra sprawa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 14 października 2005, 23:08 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Jeszcze jedno :!: :idea:

/sbin/ifconfig -a eth0:2 zewip
w tej linii KONIECZNIE nalezy podac maske i broadcast bo inaczej ifconfig wyliczy je na podstawie klasy adresowej np dla adresu 83.2.3.3, który lezy w klasie A przyjmie maske 255.0.0.0 i wszystkie wywolania na adresy 83.x.x.x zamiast trasa domyslna do adresata pojda w piz..u. Najpierw do karty a dalej do krainy wiecznych łowów pakietów IP.
A taki bank np. https://www.pgbs.pl/ ma akurat dsl-a 83.18.129.19
: [/] [] ()
[root@router_nnd etc]# resolveip www.pgbs.pl
IP address of www.pgbs.pl is 83.18.129.19
[root@router_nnd etc]# resolveip 83.18.129.19
Host name of 83.18.129.19 is ayz19.internetdsl.tpnet.pl

i nici z przelewu :)
: [/] [] ()
ifconfig eth0:2 IP broadcast BROADCAST netmask MASKA up


I to by było na tyle drodzy netczytacze. :twisted:

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 14 października 2005, 23:15 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Poprawki naniesione na skrypt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 13 listopada 2005, 11:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Jak dokladnie to zrobic moze jakas podpowiedz od lopaty taka :
/sbin/ifconfig -a eth0:2 zewip (w sbin nie mam ifconfig co robic ??? )
w tej linii KONIECZNIE nalezy podac maske i broadcast ???(maske dsla czy maske sieci wewnetrznej ,bramka tez zew czy wew ???

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 13 listopada 2005, 12:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 14:55
Posty: 107
Lokalizacja: Swarzędz
stary opisane jest dokładnie co i jak. Nie da się lepiej tego przedstawić.
Jeżeli nie masz /sbin/ifconfig to chyba dziwne. Chyba że coś usunąłeś :D
Co do maski i bramki to pomyśl. Jedno musi być zgodne z drugim przecież
Pozdrowionka....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 13 listopada 2005, 14:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
monter pisze:
Jak dokladnie to zrobic moze jakas podpowiedz od lopaty taka :
/sbin/ifconfig -a eth0:2 zewip (w sbin nie mam ifconfig co robic ??? )
w tej linii KONIECZNIE nalezy podac maske i broadcast ???(maske dsla czy maske sieci wewnetrznej ,bramka tez zew czy wew ???

Popatrz na skrypt na gorze. Maske i broadcast podala Ci tepsa w przypadku dsla. Jesli nie masz polecenia ifconfig, to jakim cudem dziala Ci jakas sieciowka? Obstawiam, ze jednak masz go zainstalowanego, jesli jednak nie to pacman -S net-tools. No i gdzie w tym skrypcie masz cos o bramce?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 13 listopada 2005, 16:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Zapomnialem ze mam starego nnd chyba bede musial sie przestawic na nowego :) .
pomylilem brame z broadcast .

A jak ma sie podzial transferu do tego skryptu jaki transfer maja ludzie na zewnetrznych ip czy czasami nie zamula netu reszcie podpietej normalnie ???

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 13 listopada 2005, 17:31 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Beda kontrolowani przez niceshapera. Co do nn, to Ci nie pomoge, bo go w zyciu na oczy nie widzialem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2005, 09:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 17 stycznia 2004, 22:15
Posty: 129
Witam, czy ten skrypt nalezy umieścić w rc.local? np. po skrypcie do uruchomienia arp.
I jeszcze jedno pytanko, w linijce "ifconfig eth0:2" broadcast i netmask wpisujemy adresy czy ma być tak jak jest napisane?
A czy jest moze jakis sposób, żeby gościo mógł sobie wpisać adres publiczny. Bo w powyższym przypadku zostaje mu adres lokalny?
pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2005, 12:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
"ifconfig eth0:2" broadcast i netmask zostaje tak jak jest robisz sobie w rc.d nazywasz np zewip dopisujesz do local zeby startował i wszystko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2005, 12:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
ernidok pisze:
A czy jest moze jakis sposób, żeby gościo mógł sobie wpisać adres publiczny. Bo w powyższym przypadku zostaje mu adres lokalny?

Dokladnie tak i dzieki temu moze sie komunikowac z uzytkownikami z LANu, a na zewnatrz jest widziane jego publiczne ip. Wydaje mi sie, ze tak jest lepiej,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 30 listopada 2005, 10:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 17 stycznia 2004, 22:15
Posty: 129
chłopaki moge poprosić o łopatologie?
Jak stworzyć ten skrypt i z jakim rozszezeniem go zapisać.
I później co dopisać do rc.local.
Bo ja nie bardzo kumaty w tych programowaniach.
Dzięki bardzo z góry
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 30 listopada 2005, 11:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
cd /etc/rc.d
wget http://tasior.iglu.cz/nnd/rc.zewip
mcedit rc.zewip -wpisz 5 zmiennych (zewip itd.)
chmod +x rc.zewip
mcedit /etc/rc.d/rc.local -dopisz /etc/rc.d/rc.zewip start,
lub w /etc/iptables/firewall dopisz w odpowiednich miejscach start i stop

Latwiej juz sie chyba nie da.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 10:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 17 stycznia 2004, 22:15
Posty: 129
czy dobrym rozwiązaniem byłoby dopisanie rc.zewip do demonów w rc.conf?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 12:32 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Mozna, ale po restarcie firewalla skrypt przestanie dzialac. Proponuje edytowac /etc/iptables/firewall, znalezc te linie:
: [/] [] ()
    # pingi pozwalamy
    $i -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT -m limit --limit 1/sec

i dopisac pod nimi:
: [/] [] ()
    #przydzielanie zewnetrznego ip
    /etc/rc.d/rc.zewip start

Pozniej znalezc ta linie:
: [/] [] ()
stop)

i dopisac zaraz pod nia:
: [/] [] ()
    /etc/rc.d/rc.zewip stop

To zadziala wtedy, kiedy korzystasz z firewalla Zciecha (standardowo zainstalowany w nnd i dziala, kiedy nie ma pliku /etc/iptables/iptables.rules). Jesli nie restartujesz firewalla w czasie dzialania systemu, to poprostu dopisz rc.zewip do daemons w /etc/rc.conf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 12:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 17 stycznia 2004, 22:15
Posty: 129
jak robie jakies zmiany na serwerze to zawsze i tak restartuje system.
czyli dopisanie w rc.conf powinno załatwić sprawę?
I nie wiem jak to jest jeszcze z broadcastem.
mój eth0 ma broadcast 83.255.255.255.
mam dsl'a. chyba net_conf mi tak ustawił. z tepsy mam chyba inny broadcast. powinien być to ostatni adres z puli tak mi sie wydaje.
mogą być z tym jakieś problemy. temu Ip który dopisałem dałem jako broadcast ostatni adres z puli dsl'a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl