Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 grudnia 2020, 09:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 13:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
No to uruchom jeszcze raz net_confa, bo ytaki broadcast powoduje problemy z polaczeniem z ip zaczynajacymi sie od 83. W konfiguracji dsla i w konfiguracji tego skryptu powinienes miec taki broadcast, jaki przydzielila Ci tepsa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 18:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 17 stycznia 2004, 22:15
Posty: 129
dopiero teraz zwróciłem uwagę na to. nie mam ani problemu z połaczeniem się z serwerem z internetu ani z lanu. no i internet działa bez problemów. ale trzeba to zmienić. jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć jak udostępnić następnemu zew. ip. Mógłbyś zamieścić przykład skryptu na forum z kilkoma ip? bardzo pomogłeś mi i myśle że innym forumowiczom swoim skryptem.
pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 19:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Skopiuj sobie ten skrypt i zmien w nim $dev:2 (jest w skrypcie 2 razy) na $dev:3 jak chcesz przydzielic kolejne zew. ip to $dev:4 itd. W poprzednej wersji skrytpu byl maly blad: w stop zamiast $dev:2 jest eth0:2, juz poprawilem, ale jak ktos sciagal wczesniej, niech sobie to zmieni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 grudnia 2005, 23:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 14:55
Posty: 107
Lokalizacja: Swarzędz
tasiorek: Trzeba by zrobić skrypt dla większej ilości IP. np dla 40-100. Aby była jakaś pętla. dokładnie nie wiem jak to zrobić ale to by było fajne ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2005, 14:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 21:20
Posty: 135
A ja mam takie (moze glupie pytanie) - Jaki numer ip zewnetrznego mam podac. Przeciez jak podam takie jake juz kto ma w internecie to moga byc jakies konflikty? Nie wiem czy dobrze to wszysko zrozumialem :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2005, 18:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
masz 1 miejsce jesteś na podium

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2005, 23:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 21:20
Posty: 135
No dobra ! A ty masz drugie. I co z tych twoich madrosci wynika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2005, 23:38 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Prosze o chociaz odrobine powagi, nie robcie tu domowego przedszkola.
@cayetan
Przydziel sobie jakies zew. ip i zobaczysz co z tego wyjdzie (jak nie chce Ci sie sprawdzac, to Ci napisze, ze poprostu to nie bedzie dzialac). Dodatkowe ip mozesz komus przydzielic, jesli otrzymales takie np. od dostawcy internetu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2005, 23:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
z moich mądrości wynika, że na twojej neozdradzie tego nie zrobisz

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 17 grudnia 2005, 14:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 21:20
Posty: 135
No i w czym problem. Ze sie wam nie chce klawiatury ruszac czy ze chcecie udowodnic swoja wyzszosc?? Nie widzialem dlatego pytam. Teraz juz wiem i wszystko jest w porzadku !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 17 grudnia 2005, 16:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
masz racje byłem leniwy ale poprawiłem sie i przeszukałem całe forum żeby sprawdzić jakie masz łącze

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 09:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2003, 16:00
Posty: 129
Lokalizacja: chełmno
No i mamy skrypt

#!/bin/sh

USECOLOR=yes
. /etc/rc.d/functions
zewip= #zewnetrzne ip ktore ma byc przydzielone
wewip= #wewnetrzne ip
brd= #adres rozgloszeniowy
mask= #maska sieci
dev= #interfejs zewnetrzny (np. eth0)

case "$1" in
start)
stat_busy "Start przydzielania zewnetrznego IP"
ifconfig $dev:2 $zewip broadcast $brd netmask $mask up
/usr/sbin/iptables -t nat -I PREROUTING -s 0/0 -d $zewip -j DNAT --to $wewip
/usr/sbin/iptables -t nat -I POSTROUTING -s $wewip -d 0/0 -j SNAT --to $zewip
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -d $zewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -s $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -d $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I INPUT -d $zewip -j ACCEPT
stat_done
;;
stop)
stat_busy "Zatrzymanie przydzielania zewnetrznego IP"
ifconfig $dev:2 down
/usr/sbin/iptables -t nat -D PREROUTING -s 0/0 -d $zewip -j DNAT --to $wewip
/usr/sbin/iptables -t nat -D POSTROUTING -s $wewip -d 0/0 -j SNAT --to $zewip
/usr/sbin/iptables -D FORWARD -d $zewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -D FORWARD -s $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -D FORWARD -d $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -D INPUT -d $zewip -j ACCEPT
stat_done
;;
restart)
$0 stop
sleep 1
$0 start
;;
*)
echo .... itd

gdzie teraz wpisać dane odpowiedniego IP np:
192.168.0.8 żeby miał zwe IP 81.210.32.171

tu :
ifconfig $dev:2 $zewip broadcast $brd netmask $mask up



czy tu :
USECOLOR=yes
. /etc/rc.d/functions
zewip= #zewnetrzne ip ktore ma byc przydzielone
wewip= #wewnetrzne ip
brd= #adres rozgloszeniowy
mask= #maska sieci
dev= #interfejs zewnetrzny (np. eth0)

_________________
@smootny@


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 11:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
tasiorek pisze:
mcedit rc.zewip -wpisz 5 zmiennych (zewip itd.)

Nic Ci to nie mowi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 12:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
albo
Cytuj:
#!/bin/sh

zewip=83.19.xx.xx #zewnetrzne ip ktore ma byc przydzielone
wewip=192.168.0.xx #wewnetrzne ip
brd=83.19.xx.xx #adres rozgloszeniowy
mask=255.255.255.0 #maska sieci

ifconfig eth0:2 $zewip broadcast $brd netmask $mask up
/usr/sbin/iptables -t nat -I PREROUTING -s 0/0 -d $zewip -j DNAT --to $wewip
/usr/sbin/iptables -t nat -I POSTROUTING -s $wewip -d 0/0 -j SNAT --to $zewip
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -d $zewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -s $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I FORWARD -d $wewip -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -I INPUT -d $zewip -j ACCEPT

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 12:24 
Offline

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 23:19
Posty: 79
zciech pisze:
Jeszcze jedno :!: :idea:

/sbin/ifconfig -a eth0:2 zewip
w tej linii KONIECZNIE nalezy podac maske i broadcast bo inaczej ifconfig wyliczy je na podstawie klasy adresowej np dla adresu 83.2.3.3, który lezy w klasie A przyjmie maske 255.0.0.0 i wszystkie wywolania na adresy 83.x.x.x zamiast trasa domyslna do adresata pojda w piz..u. Najpierw do karty a dalej do krainy wiecznych łowów pakietów IP.
A taki bank np. https://www.pgbs.pl/ ma akurat dsl-a 83.18.129.19
: [/] [] ()
[root@router_nnd etc]# resolveip www.pgbs.pl
IP address of www.pgbs.pl is 83.18.129.19
[root@router_nnd etc]# resolveip 83.18.129.19
Host name of 83.18.129.19 is ayz19.internetdsl.tpnet.pl

i nici z przelewu :)
: [/] [] ()
ifconfig eth0:2 IP broadcast BROADCAST netmask MASKA up


I to by było na tyle drodzy netczytacze. :twisted:


zobacz tak:
: [/] [] ()
#
# STALE PUBLICZNE ADRESY IP
#
echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp

# Michal
arp -i eth0 -Ds xxx.xxx.xxx.20 eth0 netmask 255.255.255.255
ip route add xxx.xxx.xxx.20 dev eth1
iptables -I FORWARD -s xxx.xxx.xxx.20 -j ACCEPT

# Mirek
arp -i eth0 -Ds xxx.xxx.xxx.21 eth0 netmask 255.255.255.255
ip route add xxx.xxx.xxx.21 dev eth1
iptables -I FORWARD -s xxx.xxx.xxx.21 -j ACCEPT



xxx to adres zewnetrzny
eth0 wan
eth1 lan

do zastosowania zewnetrznych ip w sieci lokalnej najlepiej sprawdza sie proxy_arp sam zobaczysz ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 12:35 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
hx pisze:
albo
...
...

To jest stara wersja, po co ja wklejasz?
stk pisze:
do zastosowania zewnetrznych ip w sieci lokalnej najlepiej sprawdza sie proxy_arp sam zobaczysz

Tylko co z komunikacja po LANie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 12:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
stara ale działa
chyba że ta nowa wprowadza jakąś rewolucje ??

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 grudnia 2005, 13:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Latwiejsza instalacja i obsluga za pomaca start|stop|restart.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 25 grudnia 2005, 22:02 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
stk pisze:
....
# Mirek
arp -i eth0 -Ds xxx.xxx.xxx.21 eth0 netmask 255.255.255.255
ip route add xxx.xxx.xxx.21 dev eth1
iptables -I FORWARD -s xxx.xxx.xxx.21 -j ACCEPT[/code]

xxx to adres zewnetrzny
eth0 wan
eth1 lan

do zastosowania zewnetrznych ip w sieci lokalnej najlepiej sprawdza sie proxy_arp sam zobaczysz ;)


Czy działa to wspólnie z maskaradą ? Czy albo jedno albo drugie ?

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 27 grudnia 2005, 15:36 
Offline

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 23:19
Posty: 79
Albercik pisze:
Czy działa to wspólnie z maskaradą ? Czy albo jedno albo drugie ?


u klienta we wlasciwosciach protokolu tcp/ip podajesz dane dla zewnetrznego ip to nie jest translacja z wew na zew.

polpaki i inne fr + dsl-e:
zakres ip (zew)- 195.195.195.0-128
maska (zew) - 255.255.255.128

ustawiasz router (np. cisco) lub w dslu adres bramy dla dsl na adres 195.195.195.1
serwer z linuxem i proxy_arp - 195.195.195.2

konfig klienta
195.195.195.3 - adres ip
255.255.255.128 - maska
195.195.195.1 - brama


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl