Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 grudnia 2020, 09:44

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek, 27 grudnia 2005, 18:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 8 stycznia 2005, 22:31
Posty: 110
Lokalizacja: Bydgoszcz
: [/] [] ()
#
# STALE PUBLICZNE ADRESY IP
#
echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp

# Michal
arp -i eth0 -Ds xxx.xxx.xxx.20 eth0 netmask 255.255.255.255
ip route add xxx.xxx.xxx.20 dev eth1
iptables -I FORWARD -s xxx.xxx.xxx.20 -j ACCEPT

# Mirek
arp -i eth0 -Ds xxx.xxx.xxx.21 eth0 netmask 255.255.255.255
ip route add xxx.xxx.xxx.21 dev eth1
iptables -I FORWARD -s xxx.xxx.xxx.21 -j ACCEPT

Niby działa - ale zero kontroli nad tym .. taki mirek moze sobie wpisac adres michala .. nigdzie nie jest powiedziane ze konkretny IP jest przydzielony konkretnemu uzytkownikowi .. proxy arp ma wiecej mozliwosci .. trzeba pokombinowac :) zeby dany user .. dany mac mogl miec dany zew ip i nikt inny!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 27 grudnia 2005, 20:32 
Offline

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 23:19
Posty: 79
dexu pisze:
Niby działa - ale zero kontroli nad tym .. taki mirek moze sobie wpisac adres michala .. nigdzie nie jest powiedziane ze konkretny IP jest przydzielony konkretnemu uzytkownikowi .. proxy arp ma wiecej mozliwosci .. trzeba pokombinowac :) zeby dany user .. dany mac mogl miec dany zew ip i nikt inny!


arp -f /etc/ethers

i po problemie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2005, 00:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 8 stycznia 2005, 22:31
Posty: 110
Lokalizacja: Bydgoszcz
Cytuj:

arp -f /etc/ethers

i po problemie


Mam tak "zrobione", ale jak w publicznym ip dopisac ? domyslam sie ze w /etc/ether zewnetrzy adres IP i moj mac adres kaarty ?

pozdrawiam !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2005, 00:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 8 stycznia 2005, 22:31
Posty: 110
Lokalizacja: Bydgoszcz
dexu pisze:
Cytuj:

arp -f /etc/ethers

i po problemie


Mam tak "zrobione", ale jak w publicznym ip dopisac ? domyslam sie ze w /etc/ethers zewnetrzy adres IP i moj mac adres kaarty ?

pozdrawiam !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2005, 00:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
albo poczytaj do czego jest arp albo zapytaj jeszcze raz bardziej zrozumiale

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2005, 09:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 8 stycznia 2005, 22:31
Posty: 110
Lokalizacja: Bydgoszcz
Plik /etc/ethers
adres ip lanowy adres:mac:karty

piszac
Cytuj:
arp -f /etc/ethers

i po problemie


miales na mysli kombinacje

adres ip zewnetrzy adres:mac:karty ?


bardziej na chłopski rozum już się nie da ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2005, 14:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
no dokładnie nie sprawdzałem ale moim zdaniem tak powinno zadziałać

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 01:28 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 grudnia 2005, 14:11
Posty: 37
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
a ja w /sbin/ifconfig/ mam taki problem

Obrazek

i nie wiem co mam z tym fantem zrobić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 01:34 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Ludzka pomyslowosc nie zna granic... Skad Ci przyszlo do glowy, zeby to edytowac??


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 stycznia 2006, 01:40 przez tasiorek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 01:39 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
ale zem sie usmiach kawal tygodnia ;D

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 14:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
dobra jak ograniczyc ilosc danych na tym zewnetrznym ip bo gosc mi ssie straszniei wysyla i net muli mimo ze wewnetrzny ip i zewnetrzny jest dopisany do niceshapera ???

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 24 stycznia 2006, 23:04 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 23:29
Posty: 1177
Lokalizacja: miasto Świętej Wieży
ogranicz mu połaczenia

_________________
Pozdrawiam

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 2 lutego 2006, 00:20 
Witam.
Sorki za głupie pytania - dopiero się bawię - ale utknąłem.

Zrobiłęm tak:

cd /etc/rc.d
wget http://tasior.iglu.cz/nnd/rc.zewip
mcedit rc.zewip -wpisz 5 zmiennych (zewip itd.)

tu dopisałem:

zewip=#83.19.x.x - adres zewnętrzy IP czyli drugi wolny z DSL-a
wewip=#192.168.0.19 - adres wewnętrzny który mam na jedym komp.
brd=#83.19.x.x+1 - zarezerwowany adres rozgłoszeniowy sieci
mask=#255.255.255.248
dev=#eth0

chmod +x rc.zewip

potem już uruchomiłem /etc/rc.d/rc.zewip start
wydawało mi się że wsyzskto dobrze zrobiłem ale...
wyszło:

Start pryzdzielania zewnętrznego ip - trwa

netmask: Unknown host
:2: unknown interface: No such devices
Bad argiment "DNAT"
Try "iptables -h" or .... for mor information
Try.....
Try.....
i Kicha.

Ktoś mógłby pomóc lamie ?:)

Pozdrawiam.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 2 lutego 2006, 00:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
:/ Wartosci podawaj przed znakiem komentarza.
Np.: mask=255.255.255.248 #maska sieci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 2 lutego 2006, 17:07 
tasiorek pisze:
:/ Wartosci podawaj przed znakiem komentarza.
Np.: mask=255.255.255.248 #maska sieci


:oops:
Dzięki za cierpliwość dla lamy :) Niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi :)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 4 lutego 2006, 00:41 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Zastanawia mnie jedno - jeżeli się mylę to mnie poprawcie : używając proxyarp musimy nadać interfejsom na serwerze (eth0 , eth1) tą samą klasę IP , a to nie bardzo będzie działać prawidłowo . Ja zrobiłem tak : skonfigurowałem tak , jak na maskaradzie - eth0 publiczne IP , eth1 wewnętrzne , a w niceshaperze : eth0 - bubliczne , eth1 -też publiczne i jeszcze jedno eth1 niepubliczne . Czy trzeba takie cudarobić czy są jakieś inne sposoby ? Kto używa proxyarp niech poda jak ma to skonstruowane :roll:

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 lutego 2006, 01:32 
Witam.
Mi się wydawało ze wszystko chodzi elegancko - jednak nie.
Po implementacji tego skryptu tasiorka oczywiście mam IP zewnętrzne i mogę np. zakładać gry.
Mogą się do nich dołączać ludzie z internetu, ale z Lanu już nie - poprostu się nie dołącza, serwery widać ale nie mogą się dołączyć.
W czym może być problem ?


Pozdrawiam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 lutego 2006, 02:23 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Pod jakim ip widac serwery? Jakie gry? Jakies bledy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 lutego 2006, 02:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
eeeeeee nawet pod starym skryptem jak stawiałem to ludziska z sieci wskakiwały (fakt nowego nie testowałem)

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 lutego 2006, 02:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
hx pisze:
eeeeeee nawet pod starym skryptem jak stawiałem to ludziska z sieci wskakiwały (fakt nowego nie testowałem)

Nowy od starego rozni sie tym, ze obsluguje sie go za pomoca start|stop|restart, same regulki sie nie zmienily.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl