Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 grudnia 2020, 10:18

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 lutego 2006, 13:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
więc powionno być ok
jAKA gra może w ustawieniwch jakiś problem ??

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 6 lutego 2006, 16:25 
1. W grze np. Warcraft - zakladam grę publiczną - o nazwie GRA - ludzie z internetu ją widzą dołączają się i gitara gra - człowiek z mojej sieci próbuje - ale po próbie dołączenia krzyczy że nie można się dołączyć do wybranej gry.
2. Serwer w CS:S - próbuję łączyć się przez connect IP:port - otrzymuje połączenie z serwerza - już coś tam zaczyna ściągać - a nagle wyskakuje komunikat że nie można dołączyć się do gry ponieważ te konto steam jest już uruchomione na innym komputrze i żeby się zalogować/przelogować. Nic nie daje - ten sam błąd.

Ten komputerek który tworzy grę ma te zewnętrzne IP - sprawdzone empirycznie :) pozostałem kompy w sieci mają wewnętrzne IP przydzielane dynamicznie dzielone Nicesharperem. Wszystko działa - tylko ludzie z sieci lokalnej nie mogą się dołączyć do gry. Jak podpiełem kompa bezpośrednio przez windę i od windy do sieci lokalnej - komp ze stałym IP założył grę a kompy z sieci lokalnej dołączały się do gry stworoznej w internetcie bez problemu, czyli problem jest z nnd, albo z tym skryptem przydzielania zewn. IP.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 6 lutego 2006, 18:34 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 września 2005, 16:08
Posty: 1
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Moim zdaniem problem jest taki ze Twoje zewnetrzne Ip jest z innej klasy i dlatego tak sie dzieje np zewnetrzne ip jakie sobie przypiszesz to 83.154.x.x a lokalnie masz 192.168.x.x na ma szans aby to dzialalo. Wydaje mi sie jednak ze mozesz posiadac 2 IP Publiczne i lokalne bynajmniej w windowsie XP (dopisujesz rezcnie) i wtedy moga sie podpiac Ci z neta i Ci po lokalu Pozdrawiam

_________________
Mario


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 7 lutego 2006, 12:23 
Offline

Rejestracja: niedziela, 18 grudnia 2005, 01:20
Posty: 42
Witam, a ja mam 2 skrypty na przydzielenie zewnętrznego IP i wszystko działa super... prawie... Otóż sprawa wygląda tak, że co jakiś czas muszę ten skrypt zrestartować bo 'zapomina' o adresie zewnętrznym, trudno mi powiedzieć po jakim czasie i o jakich porach... Firewall Adiego, może ktoś wie o co chodzi?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 8 lutego 2006, 17:41 
mario pisze:
Moim zdaniem problem jest taki ze Twoje zewnetrzne Ip jest z innej klasy i dlatego tak sie dzieje np zewnetrzne ip jakie sobie przypiszesz to 83.154.x.x a lokalnie masz 192.168.x.x na ma szans aby to dzialalo. Wydaje mi sie jednak ze mozesz posiadac 2 IP Publiczne i lokalne bynajmniej w windowsie XP (dopisujesz rezcnie) i wtedy moga sie podpiac Ci z neta i Ci po lokalu Pozdrawiam


Witam.
No chyba masz rację. Jak zrobiłem sobie zewnętrzne IP na drugim kompie - to mógł się dołączyć. Nie wiem czy kumam twoje rozumowanie - czyli teraz należałoby zmienić adresy IP sieci wewnętrznej na podobne z klasy 83.xx.xx.xx ? Jakie to będą ?:) Dawno w szkole nie byłem :) Czy to trzeba 10.xx.xx.xx ?? Jakby ktoś mógł powiedzieć jakie to bym zrobił sam, czy może przyczyna tkwi gdzie indziej.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2006, 19:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 4 grudnia 2005, 00:42
Posty: 173
Lokalizacja: 012
podłanczam sie pod pytanie kolegi powyzej..

hmmm ja mam taki problem
dsl 4mbit daje mi 5 stałych adresów ip.
Jeden wykorzystuje na serwer, a reszte chcialbym na kompy w sieci.

moja siec lokalna sklada sie:
ip wew. serwera 192.168.1.1
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1

zewnetrzne to:
ip zew. serwera 83.14.127.73
maska i brama podobne.

teraz chcialbym zeby inne kompy mialy stale ip z puli ktora dala mi tepsa. czyli np. 83.14.127.75
przypisuje go do mojej karty sieciowej, dodaje do masq ale neta nie mam..
musze zmienic strukture lokalnej sieci czy co ?! nie mam pomysłu jak to zrobić by działało.. :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2006, 21:17 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Po 1 skonfigurowac odpowiednio sieciowki net_confem, po 2 zastosowac sie do opisu z pierwszej strony tego watku. Masz skrypt i Ty na kliencie bedziesz mial ip z puli prywatnej (np. 192.168.1.5), a serwer zalatwi, ze po wyjsciu pakietow na zewnetrz beda widziane jak ip z puli publicznej. Jak chcesz inne rozwiazanie, to tez jest w tym watku. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 11:15 
Offline

Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2005, 17:01
Posty: 37
Lokalizacja: Knurów
Witam.

U mnie śmiga to bardzo fajnie. Przydzielam trzem userom w sieci zewnętrzne ip i nie ma z tym problemu.

Zauważyłem jednak że w statystykach MRTG na danym IP lokalnym nie widać jakiegokolwiek ruchu. Po przydzieleniu zewnętrznego IP, MRTG jakby zaprzestał zliczania na lokalnym ip.

Jak poradzić sobie z tym problemem ???

Pozdrawiam:
Miłosz K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 13:20 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nie uzywam mrtg, ale podajcie regulki iptables, jakie sa zakladane dla jednego uzytkownika przy starcie, to moze cos wymysle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 14:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
po przydzieleniu zew ip mrtg restart

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 16:55 
Offline

Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2005, 17:01
Posty: 37
Lokalizacja: Knurów
... polecenie /etc/rc.d/mrtg restart rozwiązuje sprawę. Pomogło.

Jeżeli mrtg nie jest zrestartowane po przydzieleniu zewnętrznego IP to ruch nie jest zliczany tylko na lokalnym IP (na eth0 wszystko jest OK).

Polecenie:
niceshaper stats
pokazuje wszystko tak jak należy, przydziały w nicku też działają, natomiast do czasu restartu mrtg statystyka usera jest pusta.

Pozdrawiam:
Miłosz K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 17:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 4 grudnia 2005, 00:42
Posty: 173
Lokalizacja: 012
uzylem tego skrypu
http://tasior.iglu.cz/nnd/rc.zewip

i niby mam zew. ip ale jak lacze sie z emule to podaje mi ip serwera a nie moj...

czyli cos jest nie tak :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 18:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nova pisze:
czyli cos jest nie tak :)

Twoja konfiguracja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 21:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 4 grudnia 2005, 00:42
Posty: 173
Lokalizacja: 012
niewątpliwie, tylko gdzie może tkwić problem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 lutego 2006, 23:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Zakladajac, ze wszystkie dane (wew ip, zew ip, broadcast itp.) podales prawidlowe, to do glowy przychodzi mi kilka powodow. Moze polaczenie bylo nawiazane przed uruchomieniem skryptu- wtedy restart emule i bedzie ok, ewentualnie sprobuj polaczyc sie z innym serwerem. Byc moze nie wyczyszczona tablica routingu (chociaz nie jestem pewny, czy to ma jakis wplyw), ale wpisz: ip route flush cache . Problem moze tez byc spowodowany zlym ustawieniem maski na interfejsie sieciowym (w przypadku DSLa /etc/network/external/rc.dsl) Sprawdz, czy masz taka jaka podala tepsa 255.255.255.248. Sprawdz, czy np strona www.whatismyip.com podaje to ip, ktore sobie przydzieliles.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 14:58 
Milosz_mily pisze:
Witam.

U mnie śmiga to bardzo fajnie. Przydzielam trzem userom w sieci zewnętrzne ip i nie ma z tym problemu.

Zauważyłem jednak że w statystykach MRTG na danym IP lokalnym nie widać jakiegokolwiek ruchu. Po przydzieleniu zewnętrznego IP, MRTG jakby zaprzestał zliczania na lokalnym ip.

Jak poradzić sobie z tym problemem ???

Pozdrawiam:
Miłosz K.


Witam.

Trzem - oki. Mi 4 bo mam 5 stałych IP - ale co zrobić z resztą ? Która też chce pograć a nie może ?

Pozdrawiam.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 15:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
to teraz do grania jest potrzebne zew ip ??

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 lutego 2006, 02:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
i mi poszlo od reki :D fajny skrypt :D

*EDIT
mozna tak spokojnie nadac wiele ip ja robilem to tworzac kolejne pliki z innymi adresami i dziala.

ps. Da sie to zrobic na Fedorze 4 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 marca 2006, 05:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 24 października 2005, 17:24
Posty: 207
Lokalizacja: Wschowa
No to teraz pare pytań :P
1. Jak mam do przydzielenia jeszcze 3 IP dla 3 innych userów to musze osobny skrypt wstawiać czy w tym jednym rc.zewip da sie to gdzieś ucisnąć??
2. Ktoś tam coś wspominał że w niceshaper trzeba dodać ip zewnętrzne?? Prawda czy niceshaper juz sobie z tym poradzi??
3. Jak teraz mam ustawione że startuje w rc.local to bedzie startować po mrtg?? Wtedy co restart bede musial pamiętać aby mrtg restartnąć? Czy da sie to wcisnąć gdzieś przed mrtg, albo mrtg ustawić aby włączało sie po tym skrypcie?

_________________
Pomogłem?
To może jakiś punktcik?
a może jednak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 marca 2006, 11:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
1. dla mnie najszybciej bylo uruchomic plik 3 razy z innymi danymi ale napewno da sie to zrobic w jednym pliku.

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl