Cześć.
Mam serwerek na nnd który działa już od ponad roku (dzięki pomocy wielu osób z tego forum). Wszystko jest okej ale chciałem pójść do przodu i zainstalować nowe nnd. Poszło bez problemu, w rogu był fajny pingwinek

po zalogowaniu się jako użytkownik xxx wpisałem su-, nnd zakomunikował mi jakiś błąd i nie chciał mi dać uprawnień roota. Potem uruchomiłem net_conf, który diametralnie różnił się od tego z poprzedniej wersji i coś wpisałem źle, w związku z czym nie było internetu. Na sam koniec wpisałem pacman -Suy i też nie było żadnego efektu. A więc moje wrażnia z nowego NND są nieciekawe

Może mi ktoś wytłumaczyć co robię źle, bo jestem całkiem zielony. Neostrada śmiga mi teraz na starym nnd, jedyne co zrobiłem ostatnio to wgrałem firewalla. Planuję zaktualizować nnd do najnowszej wersji. Narazie jednak chciałbym przydzielić każdemu użytkownikowi stałe IP według nr MAC, tyle, że nie wiem skąd wziąć nr każdej karty sieciowej, jak to się robi i w ogóle. Proszę o pomoc, chciałbym to zrobić cacy, bo niedługo zaczynają się studia i wszystko powinno śmigać bez szwanku.
Pozdrawiam