Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 lipca 2025, 20:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdeczne,

Ściągnąłem nnd-linux-0.1-2005.07.10.iso (suma kontrolna sprawdzona wszystko z obrazem OK)
Podczas instalacji „NND dla developerów” z opisu na stronie:
http://nnd.freesco.pl/news.php?detail=n1099781820.news.
Do punktu 3 wszystko jest proste łatwe i przyjemne :D.
W punkcie 3 (Instalacja systemu) zaczynają się schody:
1 skąd mam wziąć sobie plik /katalog/lista_pakietów
do polecenia:
pacman -r /mnt/hd -Sy `cat /katalog/lista_pakietów` ?
Wykombinowałem, że są chyba jak potrzeba w
/cdrom/nnd (LISTA-BASE.TXT i LISTA-BASE-2.TXT)
ale po zapodaniu któregokolwiek z nich do polecenia np.:
pacman -r /mnt/hd -Sy `cat /cdrom/nnd/ LISTA-BASE.TXT `
zaczynają się jeszcze wiesze cuda :|.
Okazuje się że NND che się łączyć z serwerem aby pobrać
te pakiety co się oczywiście nie udaje bo nie ma skonfigurowanego
połączenia sieciowego:
Błąd: nie mogę się połączyć
Konfiguracja (net_conf) się też nie udaje bo
nie ma zainstalowanych konicznych pakietów.
Brak w jądrze modułów do obsługi kar sieciowych wiec
ifconfig
też odpada (mam w kompie zwykłą sieciówkę wiec nie powinno być problemu).
Przy próbie wymuszenia korzystania z pakietów które fizycznie SĄ na płycie:
pacman -r /mnt/hd –Af /cdrom/nnd/dowolna.nazwa pakietu
tez wychodzą cuda bo pisze że np.:
brak opisu pakietu w /cdrom/nnd/pakiety/base.db.tar.gz
albo inny „ciekawy komunikat”.
Cytuje z pamięci bo piszę z komputera na którym próbuję zainstalować NND :D.
Więc jak to pomoże to mogę się postarać o dokładniejszy opis błędów
Teoretycznie można by ręcznie rozpakować te wszystkie
pliki z katalogu
/cdrom/nnd/pakiety
na zamontowana partycje potem próbować się chroot’ować itd.
ale to chyba tylko o to chodzi :>.
Wiec teraz mam pytanie czy problem jest z listą pakietów czy
gdzie indziej popełniam błąd ?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz WojtekŚ.

PS Sorki za przydługi post ale nigdzie nie widziałem opisu podobnego
przypadku wiec starałem się dokładnie opisać „objawy” :D

Ostatnio zmieniony czwartek, 25 sierpnia 2005, 18:06 przez dilbert, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:

Sorki za tego krzaka w tytule tematu nie zauważyłem że takie g**** mi wkleił Office do Firefoxa (teraz XP tylko mam :( )

Cofam przeprosiny już jestem "uświadomiony" :>

Pozdrawiam WojtekŚ.

Ostatnio zmieniony czwartek, 25 sierpnia 2005, 18:07 przez dilbert, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie odpowiem ci na twoje pytanie... niech zrobi to ktoś z większą iością żywych szarych komórek, ale powiem ci, że własne posty można edytować, ich tytuły też..

Ostatnio zmieniony czwartek, 25 sierpnia 2005, 18:00 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz

MODERATOR

dilbert pisze:
Podczas instalacji „NND dla developerów” z opisu na stronie:
http://nnd.freesco.pl/news.php?detail=n1099781820.news.

mój błąd, przepraszam. Ten opis jest prawidłowy (choć zmieniła się do niego ścieżka) ale wymaga niewielkiego uaktualnienia.

dilbert pisze:
Do punktu 3 wszystko jest proste łatwe i przyjemne :D.
W punkcie 3 (Instalacja systemu) zaczynają się schody:
1 skąd mam wziąć sobie plik /katalog/lista_pakietów
do polecenia:
pacman -r /mnt/hd -Sy `cat /katalog/lista_pakietów` ?

Wykombinowałem, że są chyba jak potrzeba w
/cdrom/nnd (LISTA-BASE.TXT i LISTA-BASE-2.TXT)

prawidłowo, z tym, że nazwy powinny być pisane małymi literami.

dilbert pisze:
ale po zapodaniu któregokolwiek z nich do polecenia np.:
pacman -r /mnt/hd -Sy `cat /cdrom/nnd/ LISTA-BASE.TXT `
zaczynają się jeszcze wiesze cuda :|.
Okazuje się że NND che się łączyć z serwerem aby pobrać
te pakiety

i tu właśnie pojawia się moje zapomnienie - przygotowując ostatni obraz zapomniałem uaktualnić ten opis. Powinno być:

pacman --config /sciezka/do/konfigu -r /mnt/hd -Sy `cat /cdrom/nnd/lista-base.txt`
pacman --config /sciezka/do/konfigu -r /mnt/hd -Sy `cat /cdrom/nnd/lista-base-2.txt`

W katalogu /etc są dwa pliki konfiguracyjne pacmana jeden /etc/pacman.conf jest używany wtedy kiedy płyta działa w trybie rescue, drugi /etc/pacman.conf.cdrom (albo jakoś podobnie, nie pamietam, a nie mam jak sprawdzić) jest używany w trybie instalacyjnym. Jako /sciezka/do/konfigu należy podstawić ten drugi... Zwracam uwagę, że koniecznie należy wykonać inastalację pakietów, których nazwy znajdują się w obu listach. I najlepiej w takiej kolejności jak podałem.

Ostatnia uwaga - powyższy opis dotyczy instalacji nnd jako drugiego systemu, instalację pakietów developerskich należy przeprowadzić po instalacji systemu i skonfigurowaniu połączenia sieciowego. Służy do tego script install_devel.

Tytuł:

Dzięki
Jakoś to zwalczyłem metodą prób i błędów :D
Znalazłem opis w
instal_nnd
# 04.06.2005 - Dodana opcja "--config /etc/pacman.conf.cd" do wywołań pacmana
poszukałem tego pliku który by wskazywał na CD i był :D
/etc/pacman.conf.cd
i poszło a to wszystko żeby poćwiczyć przed właściwą instalacją ktora będzie na innym dysku ;-).

Jak już mam guru na forum to od razu zapytam ;-)

może nnd w wypadku używania zwykłej sieciówki używać statycznego IP czy tylko DHCP (na interfejsie zewnętrznym) ??

Pozdrawiam
WojtekŚ. :wink:

Tytuł:
MODERATOR

dilbert pisze:
może nnd w wypadku używania zwykłej sieciówki używać statycznego IP czy tylko DHCP (na interfejsie zewnętrznym) ??

może - opcja DSL w net_conf

Tytuł:

Nie chcę pisać nowego wątku, żeby nie zaśmiecać forum, tym bardziej że moje pytanie dotyczy tego tematu.
Mam zamiar zainstalować Linuxa pierwszy raz w życiu i nic o nim nie wiem. Stąd kilka (być może naiwnych) pytań dotyczących opisu instalacji:
1) Mam na dysku trzy partycje: C,D,E - wszystkie Fat32. Chciałbym zainstalować NND na partycji E. Jeśli jedna partycja nie wystarczy to ile mam stworzyć i jak ma być system plików?
2) Cytat - "montowanie dysku (np. mount /dev/hda1[2,5,6] /mnt/hd), w przypadku potrzebnych dodatkowych partycji należy zamontowac je w odpowiednim miejscu już zamontowanego dysku."
Pytanie - Co znaczą cyfry w nawiasie hda1[2,5,6]? Co powinienem wpisać instalując NND na part "E" przy założeniu że chcę mieć tylko partycje systemową i swap?

Tytuł:
MODERATOR

Johny Qeawah pisze:
Nie chcę pisać nowego wątku, żeby nie zaśmiecać forum, tym bardziej że moje pytanie dotyczy tego tematu.
Mam zamiar zainstalować Linuxa pierwszy raz w życiu i nic o nim nie wiem. Stąd kilka (być może naiwnych) pytań dotyczących opisu instalacji:
1) Mam na dysku trzy partycje: C,D,E - wszystkie Fat32. Chciałbym zainstalować NND na partycji E. Jeśli jedna partycja nie wystarczy to ile mam stworzyć i jak ma być system plików?
2) Cytat - "montowanie dysku (np. mount /dev/hda1[2,5,6] /mnt/hd), w przypadku potrzebnych dodatkowych partycji należy zamontowac je w odpowiednim miejscu już zamontowanego dysku."
Pytanie - Co znaczą cyfry w nawiasie hda1[2,5,6]? Co powinienem wpisać instalując NND na part "E" przy założeniu że chcę mieć tylko partycje systemową i swap?

Mam dla ciebie propozycję - nie instaluj Linuksa na razie. Zupełnie poważnie mówię. Linuks oferuje wspaniałą możliwość "try before buy" (to oczywiście tylko przenośnia - nie musisz kupować linuksa żeby go używac). Ściągnij sobie jakieś Live-CD, wypal płytkę, zbootuj komputer z tego cd i grzeb w systemie do woli. Jak coś popsujesz to najwyzej zrestarujesz komputer i masz znów nowy działający sytem...
Jak poznasz już jako-tako ideę działania Linuksa to zainstaluj, ale najlepiej na osobnym dysku - instalacja na tym samym dysku jest oczywiście możliwa, jednak dla kogoś kto ma małe doświadczenia z systemami nie-windowsowymi moze zakończyć się utratą danych.
Nie licz że po pierwszej instalacji uzyskasz system-rakietę... to wymaga trochę pracy i czasu. Zapewne kilkakrotnie uda ci się wysłać Linuksa w kosmos... dlatego polecam instalację na osobnym dysku.

Acha i jeszcze jedno - NND jako system do nauki się raczej mało nadaje... zostało stworzone jako router/serwer i w związku z tym zawiera tylko narzędzia do tego przeznaczone.

Tytuł:

Cytuj:
Acha i jeszcze jedno - NND jako system do nauki się raczej mało nadaje... zostało stworzone jako router/serwer i w związku z tym zawiera tylko narzędzia do tego przeznaczone.

No właśnie :D
Ja chcę postawić na tym router i zrobić najprostrzy podział łącza dla dwóch bałwan jestem (dla mnie 75% i dla sąsiada 25% pasma)
Wiem że nie powinienem zaczynać nauki linuxa od stawiania serwera, ale nie mam wyjścia. Serwer jest mi potrzebny. Z resztą do tej pory używałem z powodzeniem FreeSCO 2.7 (na kompie bez dysku twardego, tylko dyskietka) i zrobiłem nawet (zupełnie po omacku :wink: ) przekierowanie FTP na inny (windowsowy) kommputer.
To FreeSCO i ten FTP to moje największe osiągnięcia (na razie) ale mam nadzieję że z pomocą forumowiczów nauczę się trochę więcej i NND router też postawię. Tak jak już powiedziałem. Nie mam wyjścia, bo sąsiad blokował mi całe łącze jak używałem FreeSCO.
A ten Live-CD też sobie ściągnę, bo wydaje się to interesującym rozwiązaniem dla takich jak ja :lol:
Tylko podajcie mi jakąś konkretną nazwę tego i adres skąd mogę to ściągnąć - pliiizzzzzzzzz

Tytuł:
MODERATOR

Johny Qeawah pisze:
Cytuj:

No właśnie :D
Ja chcę postawić na tym router i zrobić najprostrzy podział łącza dla dwóch bałwan jestem (dla mnie 75% i dla sąsiada 25% pasma)

Jeśli tak stawiasz sprawę to powiem ci że instalacja jako drugiego systemu (a o to pytałeś na początku) nie ma sensu - zawsze będziesz miał działający jeden system... Dla takich zastosowań musisz zainstalować NND (lub dowolną inną dystrybucję) na osobnym komputerze.
Sama instalacja NND jest prosta, wystarczy ci dowolny komputer z dyskiem ok 200MB i pamięcią 32MB (lepiej trochę więcej). Instalator poprowadzi cię za rękę potem net_conf aby skonfigurować połączenie z internetem, a następnie niceshaper aby podzielić łącze tak jak tego chcesz... Wszystkie informacje znajdziesz na tym forum (http://forum.freesco.pl/search.php), na stronie domowej projektu (http://nnd.freesco.pl) i w wiki (http://wiki.nnd.freesco.pl)

Powodzenia!

Tytuł:

Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze tylko ponowię prośbę o nazwę tego linuxa który działa z płyty CD (bo pewnie jest ich kilka) i adres skąd mogę go ściągnąć.

Tytuł:
MODERATOR

Johny Qeawah pisze:
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze tylko ponowię prośbę o nazwę tego linuxa który działa z płyty CD (bo pewnie jest ich kilka) i adres skąd mogę go ściągnąć.

Jest ich wiele, praktycznie każda dystrybucja ma swoje livecd. Osobiście polecam Knopixa - wieść gminna niesie, że potrafi automatycznie rozpoznać największa ilośc sprzętu więc chodzi bez problemów prawie na każdej konfiguracji komputera. Pamiętaj jednak, że każda dystrybucja typu live stawia trochę wyższe wymagania co do ilości pamięci.

Tytuł:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawaiam 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.