Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość

Posiadam laptopa, 200 mHz bla bla.. ważne jest to że jest cichy i ciągnie mało prądu - idealny router. Tylko jest problem. Obsługa siecióki PCMCIA -Xircom . Ma ktośjakiś pomysł Z góry dziękuje, nie wiem jak sie za to zxabrać.

Tytuł:
Użytkownik

Hmn, probowalem uruchomic siec w swoim laptopie - nie udalo sie. Testowalem na dystrybucjach Live, jak PLD Live i Knoppix, testowalem na tradycyjnych, jak PLD, na jednodyskietkowych, jak tomsrtbt, PocketLinux. Mimo, ze karta sieciowa to byl Realtek8139 Planeta, to zawsze konczylo sie to komunikatem w rodzaju: Unknown Card. Po pobierznym przejrzeniu dokumentacji doszedlem do wniosku, ze obslugiwane sa tylko niektore karty pcmcia i lepiej dac sobie spokoj, albo kupic dobra karte.

A co do wyboru laptopa na router, to nie uwazam tego za idealne rozwiazanie ;) Przeciez traci sie podstawowa zalete laptopa, jego mobilnosc. Ale wybor nalezy do Ciebe.

Pozdrawiam

... ale mnie zasmuciłeś że nie da siętego zrobić. Akurat posiadam 2 takie laptopy HP, i jeden z uszkodzonąmatrycą.... wogóle nic nie widać.. czyli laptoop przestaje być mobilny - wręcz wymoażony na router... szkoda.. szkoda.. mam nadzieje że ktos cośtu wymyśli... w końcu to forum zawiera niejednego wielce wyspecjalizowanego mózga.... :)

Tytuł:
Honorowy Admin

Zajrzyj na stronę http://www.linux-wlan.org/ - jest tam między innymi link do zestawienia sprzętu a także źródła sterowników. Z tej strony korzystałem kompilując sobie sterownik do radiówki na USB. Ogólnie - dobrze chodzą urządzenia korzystające ze sterownika prism2. Jest całkiem sporo kart różnych D-Linka i innych firm, które w linuksie sprawują się dobrze.

Tytuł:
MODERATOR

Oczywiscie, ze to swietny pomysl.
Nikt Ci tylko nie podpowiedzial, ze nalezy kupic na allegro karte np. 3Com, najtansza i wszystko bedzie ok !
Ja mam laptopa pod slackware'm oraz NND i chodzi super :
karta to 3Com EtherLink III (3C589D-COMBO). Jest 10MB ale do internetu i tak za szybka. Ja mam taka bo jedna czy dwie sieci sa na BNC, a ta karta jest BNC/TP. Zaplacilem za nia bodajrze 40 zl.
Mozesz ew. popatrzec jakie sterowniki 3Com'a sa w NND a potem dobrac karte.

Tytuł: Problem ..

problem w tym że ja jużmam 2 karty.. Xircoma (sorry dostaje taki sprzet za darmo wiec nie wybrzydzam). Czy da sie skompilowac sobie sterowniki pod Mandrake dla nnd?.. czy trzeba to robić pod slackiem?

Wolalbym postawic router na nnd... a nie na SuSe itp... chodzi m/i o pojemnosc dysku...

Tytuł:
MODERATOR

Jeśli mówimy o nowym NND to nie powinno byc problemu z pracą na laptopie. Mam HP XE3, karta sieciowa obsługiwana przez moduł RTL8139too. Wszystko chodzi bez problemu.
W najnowszej kompilacji kernela są już dostępne wszystkie podstatawowe sterowniki do PCMCIA, oraz bardzo dużo modułów kart sieciowych.
Trzeba zainstalować pakiet pcmcia-cs (o ile pamiętam nazwę) i w pliku rc.conf w zmiennej DAEMONS dopisać "pcmcia" po reboocie lub ręcznym starcie /etc/rc.d/pcmcia powinniśmy mieć obsługę pcmcia, a jeśli skonfigurowano również połączenie sieciowe to i sieć na routerze.
UWAGA! póki co nie działa hotplug - ale na routerze to ma mniejsze znaczenie.

Tytuł: odp

czy chodzi Ci może o taki pakiet?

http://packages.debian.org/stable/base/pcmcia-cs
własnei instaluje mi sie najnowsze NND i zaraz sprawdze czy to działa. Na tej stronie też jest hotplug.. no ale jak sam mówisz... po co :-)

Tytuł: Re: odp
MODERATOR

kukasz pisze:
czy chodzi Ci może o taki pakiet?

http://packages.debian.org/stable/base/pcmcia-cs
własnei instaluje mi sie najnowsze NND i zaraz sprawdze czy to działa. Na tej stronie też jest hotplug.. no ale jak sam mówisz... po co :-)

Prawie... chcodzi mi o pakiet, który zostanie zainstalowany po wydaniu polecenia:

pacman -S pcmcia-cs

Tytuł:

OK dzieki że to dopowiedziałeś, bo pewnie zajeło by mi troche dojście do tego :-)
A co z samym Xircomem Credit Card 10/100 + Modem, bo taką mam karte sieciową. Pytam profilaktycznie bo jestem na etapie instalacji NND (prboemy z b blokami na dysku).. czy ... nnd ją obsłóży?

Tytuł:
MODERATOR

kukasz pisze:
A co z samym Xircomem Credit Card 10/100 + Modem, bo taką mam karte sieciową. Pytam profilaktycznie bo jestem na etapie instalacji NND (prboemy z b blokami na dysku).. czy ... nnd ją obsłóży?

Nie wiem... nie mam takiej. Ale patrząc na dostępne moduły widzę trzy dla xircoma: xirc2ps_cs, xircom_cb i xircom_tulip_cb.
Pewnie coś wybierzesz.

P.S. obsłuży

Tytuł: kurcze

Mam problem!

Zainstalowałem i NDD najnowsze i to z 16... (któe miałem obadane) i ...
w żadnym nie wykrywa mi USB!
wiem że na pewno neo chodzi bo zainstalowałem 2000 windowsy i tam odpaliły sie bezproblemowo. Wyzuca komunikat

modprobe: Can't locate module ohci
mount: mount point /proc/bus/usb does not exist
/proc/bus/usb: No such file of directory

testowałem na kliku wersjach nnd... to samo wszędzie.
i .. to przy uruchamianiu sie nnd.. już po instalacji modemu.
Najgorsze jest to.. że modem wyglada na martwwy.. żadnej nawet najmniejszej diody nie zapali.

P.S .. .Mis' .. jesteś wielkim człowiekiem.... ratuj :-)

P.P.S
Odsyłam do:
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=20227 szczególnie
oraz do...
http://www.forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=4305&highlight=ohci
zaraz przenanalizuje informacje:-)

Tytuł: Re: kurcze
MODERATOR

kukasz pisze:
modprobe: Can't locate module ohci
mount: mount point /proc/bus/usb does not exist
/proc/bus/usb: No such file of directory

do /etc/rc.conf dopisz (w linii zaczynającej się od MODULES=) "usb-ohci". Oczywiście wewnątrz nawiasów i oczywiście bez cudzysłowu.

Tytuł: help cd

Jak byś mi jeszcze mógł troszku jaśniej opisać jak załadować tego xircoma...

zainstalowłem pcmcia-cs.. bodajże tak to sie nazywa...
gdzie i jak sie to konfiguruje.

Sorry za tępe pytana ale nie jestem obeznany.. a metoda prób i błedów mnie już powoli zaczyna nużyć:-)

Tytuł: Re: help cd
MODERATOR

kukasz pisze:
Jak byś mi jeszcze mógł troszku jaśniej opisać jak załadować tego xircoma...

zainstalowłem pcmcia-cs.. bodajże tak to sie nazywa...
gdzie i jak sie to konfiguruje.

Sorry za tępe pytana ale nie jestem obeznany.. a metoda prób i błedów mnie już powoli zaczyna nużyć:-)

1. W pliku /etc/rc.conf znajdź linię zaczynającą się od słowa DAEMONS, dopisz wewnątrz nawiasu słowo "pcmcia" (bez cudzysłowu).
2. Znajdź w tym samym pliku linię zaczynającą się od słowa MODULES i dopisz wewnątrz nawiasu jedno z trzech słów: xirc2ps_cs, xircom_cb, xircom_tulip_cb.
Nie wiem, który moduł obsłuży twoją kartę więc po każdej zmianie zrób kontrolnie reboot i sprawdź czy masz net na serwerze. W zasadzie to wszystko... odpowiedni moduł do kontrolera pcimci załaduje się automatycznie (a przynajmniej powinien).

Tytuł: dzięki

Wielkie dzięki. Rozważyłem każdąmożliwość (za każdym razem podczas ładowania demona pcmcia wywalał błąd No such of device).
Metodą dedukcji w pliku /etc/conf.d/pcmcia w linice PCIC=i82364 zmieniłem wartosc na yenta_socket. Jak mi sie wydaje jest to modół do samego gniazda pcmcia?!. Można tam wpisać wartosci i82365, tci lub yenta_socket (na tym trzecim odpalił mi karte)

W każdym razie działa.
I to śmiga jak marzenie :-)

Dzięki Ci Mis', przez Ciebie moge spać spokojnie (serwer mi nie hałasuje w pokoju :-) ) Jeszcze raz dzięki!!

Tytuł: Re: dzięki
MODERATOR

kukasz pisze:
Wielkie dzięki. Rozważyłem każdąmożliwość (za każdym razem podczas ładowania demona pcmcia wywalał błąd No such of device).
Metodą dedukcji w pliku /etc/conf.d/pcmcia w linice PCIC=i82364 zmieniłem wartosc na yenta_socket. Jak mi sie wydaje jest to modół do samego gniazda pcmcia?!. Można tam wpisać wartosci i82365, tci lub yenta_socket (na tym trzecim odpalił mi karte)

W każdym razie działa.
I to śmiga jak marzenie :-)

Dzięki Ci Mis', przez Ciebie moge spać spokojnie (serwer mi nie hałasuje w pokoju :-) ) Jeszcze raz dzięki!!

u mnie to chodzi też na yenta_socket, ale nie pamiętam abym musiał to konfigurować...

Wydaje mi sie że temat (przynajmniej z mojej strony) został wyczerpany. Dziękuje wszystkim za dobre rady i udział w dyskusji.

Dzięki wam śpie spokojnie -)

Tytuł:

Witam

Postanowiłem się podłączyć do wątku, bo problem mam bardzo podobny.
Laptop IBM ThinkPad 755CX, NND najnowsze, zainstalowany pakiet pcmcia-cs, sieciówka 3Com 3CXE589EC, dopisane pcmcia do demonów i 3c589_cs do modułów w rc.conf. Sprawdzałem różne opcje (yenta_socket, rcic i i8cośtam) - nie startuje karta sieciowa. Co więcej: wygląda jakby nie startowała obsługa pcmcia. Przy starcie systemu są takie komunikaty:
: [/] [] ()
Starting PCMCIA Services
/lib/modules/2.4.31-1nnd/pcmcia/yenta_socket.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg /lib/modules/2.4.31-1nnd/pcmcia/ds.o: init_module: Operation not permitted
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg cardmgr[70]: no pcmcia driver in /proc/devices

: [/] [] ()
Ładowanie modułów
/lib/modules/2.4.31-1nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o: init_module: Operation not permitted
You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.31-1nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o: insmod /lib/modules/2.4.31-1nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o failed
/lib/modules/2.4.31-1nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o: insmod 3c589_cs failed

Informacje dodatkowe: laptop nie ma cd-romu więc system instalowałem na innym komputerze (bez pcmcia), pcmcia i sieciówka są na pewno sprawne, bo po uruchomieniu instalacji np. Mandrake'a z dyskietki z obsługą pcmcia wszysko jest ok.

Walczyłem z problemem jakiś czas temu, ale odpuściłem sobie. Przedwczoraj znowu mnie wzięło i walczę bezskutecznie już trzeci wieczór.

Ma ktoś jakiś pomysł, czy olać i poszukać innej dystrybucji? Osobiście wolałbym mieć na tym laptopie NND do testów :)

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.