Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 23:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

witam,

sluchajcie bardzo mozliwe ze to drobny problem,
ale chcialbym zasiegnac Waszej opinii,

w ostatnim czasie, mialem zainstalowanego Lucenta Cellpipe, wszystko wydawalo sie dzialac poprawnie, i dziala,
jednak po pewnym czasie instalnalem mu speedtouch'a, pozniej znow przywrocilem Lucenta, i ostatnio odczytuje dziwne logi

: [/] [] ()
Sep 22 00:02:10 server kernel: Probably a duplex mismatch.  See Documentation/networking/vortex.txt
Sep 22 00:02:11 server kernel:   Flags; bus-master 1, dirty 422626(2) current 422626(2)

nie bede wywalal calego logu, bo jest za dlugi przy tym bledzie,
wrzucilem go na http://x-server.homeunix.com/domin/nnd

zastanawia mnie to
: [/] [] ()
Probably a duplex mismatch

czyzby blad w kablu ?
oczywiscie pomyslalem sobie o tym i zmienilem skretke krosowana na inna, ale blad pojawia sie znowu, a dysk cos zapisuje co okolo 5 sekund

nie wiem czym moze to byc spowodowane
sieciowki w serverze obie sa 100-tki
i nie wiem czemu nie potrafia wynegocjowac duplexu .. moze to blad karty ? ale wczesniej wszystko smigalo

oczywiscie net dziala i wszystko chodzi prawidlowo ale niepokoja mnie te znaki w logach

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Tytuł:
Użytkownik

no tak,
oczywiscie juz po raz kolejny czekam na odp i nie moge sie doczekac.
czy ktos na tym forum wogole mialby ochote sie pofatygowac i odpowiedziec mi na pytanie ?
chyba nie jest to trudne ?

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Tytuł:
MODERATOR

Ja mam Lucenta ale nie mam pojecia co to za błędy. Wymień sieciówkę, kabel. Sprawdzaj sprzęt bo software tego nei powoduje.

Tytuł:
MODERATOR

Probably a duplex mismatch

czyli karta probuje przejsc w tryb full-duplex ale cos mu sie krzaczy

wymus na karcie trym w half-duplex moze nie bedzie bledu, ale wymien sieciowke i sprawdz kable

Tytuł:
bardzo prawdopodobne są sieciówki albo kable.....

miałem taki problem u kumpla....karty włączały się w full-duplex a switch był jakiś dziwny i chciał tylko half-duplex....dlatego krzaki wychodziły...podobne do Twoich.

użyłem narzędzia jakiegoś po przeczytaniu i znalezieniu w googlach....wiem że jest on dostępny w NND więc nie musisz go instalować ale teraz nie potrafię sobie przypomnieć nazwy.

Narzędzie to powoduje wymuszenie pracy karty sieciowej w przypisanym przez Ciebie trybie. Problem zniknął jak ręką odjął :)

Tytuł:
Użytkownik

tak widget racja

zadzwonilem do kumpla i mi za godzinke przywiozl z 8 sieciowek - 3com'ow 905 i wszystko teraz odrazu inaczej dziala.wlozylem 2 do kompa i odrazu dziala super. pomyslec ze tyle sie meczylem z trafiona sieciowka,
ale co najdziwniejsze ze przeciez ona net przekazywala tyle ze zapychala sie bardzo szybko.np ja sam na neo 512 mialem transfery do 5kb/sek
a niceshaper byl wylaczony

o wlasnie, co do tego trybu full-duplex to przydaloby sie moze u mnie ustawic,poszukam go na goglach
ale na lucencie chyba nie ma full duplexu, bo on dziala z predkoscia 10mbitow/sek, chociaz tak go sieciowka rozpoznaje a z tego co wiem tam jest tylko half-duplex.

przy okazji chcialbym zapytac was o taka rzecz. chodzi o net-confa.
mam w kompie 3 sieciowki. 3comy, wszystkie sa identyczne.
ustawiam netconfem podstawowa, wiadomo 3coma, potem pozostale.
jednak jako te dwie pozostale on widzi i pokazuje tylko jedna, jak mu ustawic zeby jako pozostale widzial dwie, a obie to te 3comy905, wiec wybieram tylko jeden sterownik do nich

Tytuł:
PathFinder pisze:
ale na lucencie chyba nie ma full duplexu, bo on dziala z predkoscia 10mbitow/sek, chociaz tak go sieciowka rozpoznaje a z tego co wiem tam jest tylko half-duplex.

na lucencie...tym na rj45 nie pamietam typu ale tez mam ten modem do neo u siebie, nigdy nie uzyskasz trasferu wiekszego niz polaczenie 10Mbit....tak juz zostaly one zrobione i inaczej sie nie da...a tak poza tym to wszystko jedno jaka predkosc ustawisz to i tak na neo wiecej jak 8mbit nie wejdzie ;) takie sa teoretyczne mozliwosci lacz asynchronicznych ADSL

Tytuł:
Użytkownik

tak przy okazji mialbym jeszcze pytenie dla zaspokojenia mojej ciekawosci :)
jest wyrazny sens zeby trzymac ten modem dzialajacy z serverem na nnd ? (chodzi o lucenta)
tzn zapytam inaczej : czy istnieja miedzy tym modemem i np thomsonem speedtouchem jakies wyrazne roznice ? jest w czyms lepszy ? na niektorych forach dyskusyjnych widzialem opinie ze jest podobno 'prawdziwym mercedesem wsrod modemow'. chcialbym zapytac czy to prawda i czy jest porownujac go do np speedtoucha jakas wyrazna roznica, np szybsze dzialanie, nie zapychanie sie czy moze jakies inne cechy swiadczace na korzysc tego pierwszego ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.