Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 00:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Mam takie pytanie. Poprzednio mialem serwer na PLD, ale z powodu nieznanych bledow przeszedlem na NND. Musze przyznac ze kawal dobrej roboty jest zrobione. Dzieki tworcom i wszystkim wspoltworzacym.

Moje pytanie jest takie. Czy po skonfigurowaniu polaczenia netconfigiem cos musze jeszcze zrobic zeby mi neo sie nie wylaczyla po zerwaniu polaczenia z modemem? tzn jesli TPSA rozlaczy modem z jakis powodow albo podczas cotygodniowego przymusowego zmieniania IP to czy server sproboje ponownie nawiazac polaczenie? jak dlugo to trwa zanim server to wykona.
W PLD robilem to recznie skryptem, a tutaj?
Jesli tego nie ma to czy jest jakis skrypt do NND do sprawdzania czy jest net, a jesli nie ma to do odnawiania polaczenia z NEO?

Drugie pytanie. Jesli trzeba to recznie zrobic (resetowanie modemu) to jaka komenda to sie robi?

3. Zainstalowalem Apache. Jak go wrzucic do autostartu? Czytalem ze do sekcji DAEMON sie wrzuca, ale jaki mam tam wpis wykonac. Czy wpisac do tego nawiasu po przecinku czy trzeba w osobnej linijce wpisac /etc/rc.d/httpd start

4. Czy jest pod NND cos takiego jak IPFM - statystyki sciagnietej ilosci danych? Jesli tak to jak to zainstalowac i skonfigurowac.

5. W PLD moglem wylaczyc interfejs poleceniem np. ipdown eth0 zeby pozbyc sie obciazenia w sieci i moc spokojnie upgradowac serwer czy instalowac nowe pakiety. Jak to sie robi w NND? no i jak potem podniesc ten interfejs

Sorry za proste pytania ale w NND jestem miętki - moj pierwszy kontakt z tym systemem, a poprzednik roznil sie i to bardzo.

Tytuł:
Użytkownik

1. Modem będzie się łączył automatycznie.

2. Nie potrzebujesz pisać, żadnych dodatkowych skryptów.

3. W sekcji DEAMON wpisz httpd.

4. Statystyki to popularne MRTG, instalujesz:

: [/] [] ()
pacman -S mrtg

5. eth0 wyłączasz poleceniem:

ifconfig eth0 down

Tytuł:
Witam - ale MRTG nie pokazuje ilosci sciagnietych danych. Tylko wykresu - a moze sie myle? Przy NEO ma to znaczenie poniewaz jest ograniczenie.
Moze mi ktos podeslac skrypty oraz plik mrtg.cfg?

MODERATOR

iwi pisze:
Moje pytanie jest takie. Czy po skonfigurowaniu polaczenia netconfigiem cos musze jeszcze zrobic zeby mi neo sie nie wylaczyla po zerwaniu polaczenia z modemem? tzn jesli TPSA rozlaczy modem z jakis powodow albo podczas cotygodniowego przymusowego zmieniania IP to czy server sproboje ponownie nawiazac polaczenie? jak dlugo to trwa zanim server to wykona.

Powinno działać automatycznie, czyli jak cię rozłączą to w ciągu kolejnych paru sekund modem powinien się połączyć.
iwi pisze:
W PLD robilem to recznie skryptem, a tutaj?
Jesli tego nie ma to czy jest jakis skrypt do NND do sprawdzania czy jest net, a jesli nie ma to do odnawiania polaczenia z NEO?

są takie skrypty ale moim zdaniem są to nie potrszebne protezy
iwi pisze:
Drugie pytanie. Jesli trzeba to recznie zrobic (resetowanie modemu) to jaka komenda to sie robi?

/etc/network/external/rc.sagem die
/etc/network/external/rc.sagem start
iwi pisze:
3. Zainstalowalem Apache. Jak go wrzucic do autostartu? Czytalem ze do sekcji DAEMON sie wrzuca, ale jaki mam tam wpis wykonac. Czy wpisac do tego nawiasu po przecinku czy trzeba w osobnej linijce wpisac /etc/rc.d/httpd start

w pliku /etc/rc.conf masz taką zmienna tablicową DAEMONS są tam dopisane programy więc robisz to tak samo, czyli:
DAEMONS=(lan internet httpd)
iwi pisze:
5. W PLD moglem wylaczyc interfejs poleceniem np. ipdown eth0 zeby pozbyc sie obciazenia w sieci i moc spokojnie upgradowac serwer czy instalowac nowe pakiety. Jak to sie robi w NND? no i jak potem podniesc ten interfejs

/etc/rc.d/lan stop
Położy wszystkie interfejsy sieci lokalnej
/etc/rc.d/lan start
Podniesie wszystkie interfejsy sieci lokalnej
Odpowiednio dla poszczególnych interfejsów wewnętrznych:
/etc/network/internal/eth1 stop
/etc/network/internal/eth1 start

Tytuł:
MODERATOR

iwi pisze:
Witam - ale MRTG nie pokazuje ilosci sciagnietych danych. Tylko wykresu - a moze sie myle? Przy NEO ma to znaczenie poniewaz jest ograniczenie.
Moze mi ktos podeslac skrypty oraz plik mrtg.cfg?

nndconf

I wybierasz konfigurację MRTG

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.