Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 10 lipca 2025, 23:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
jestem początkujący i narazie wolałbym jakiś łatwiejszy graficzny interfejs
dzięki

Tytuł:
Honorowy Admin

No to musisz się przesiąść na coś innego...

Tytuł:
spoko poradze sobie jakoś ale słyszałem o takich powiedzmy połowicznie graficznych powłokach -- black box ,Fluxbox itp
czy jest możliwe zainstalowanie takich udogodnień

PRZEPRASZM ZA POMYŁKĘ POMYLIŁEM DYSKUSJE MIAŁEM TO ZAPYTANIE WSTAWIĆ NA ---NND---MOŻNA TO PRZENIEŚ
PANOWIE ADMINISTRATORZY :(

Tytuł:

Zasadnicze pytanie po co ;) Przeciez to router w zalozeniach bardzo prosty ale swietnie nadajacy sie do tego do czego jest stworzony :)

Pozdrawiam Pixel

Tytuł:
z pewnością masz racje ale nie do końca
myśle że takie ułatwienie bardzo by pomogło początkującym i mniej pojętnym
nie sądzę aby taka zmiana spowolniła znacząco ten ruter a z pewnością
wiele osób zaczęłoby korzystać z niego bo w tym kształcie wielu z nich z pewnością się zniechęci zanim zacznie coś łapać w tym temacie
ja jestem uparty i opanuje ten ruterek prędzej lub bałwan jestem ale nie każdy ma na to czas i odpowiednie podejście
nie dajmy szansy panu z R pomyślcie panowie twórcy ja chylę przed wami makówkę zrobiliście coś extra i za darmo co w dzisiejszych amerykańskich czasach jest coraz rzadsze.
może źle główkuje ale takie jest moje zdanie jeśli będę mógł to sam coś pomyślę ale na razie jestem cienias :D :cry: :D :cry:
dziękuje mądrzejszym kolegom za poświęcony czas i wiedzę
pozdrowionko

Tytuł:

A ja wiem po co iksy na routerze ! Bo Azureus nie działa pod konsolą a i cięzko sie z edonkeyclc bałwan jestem :) , nie to co nakładka graficzna .

Tytuł:
Użytkownik

Zawsze zostaje mldonkey :wink:

Tytuł:
Użytkownik

uwazam to za bezsens.

to ma byc router a nie stacja kliencka. powloka graficzna nie tylko spowolni dzialanie ale i wcale w niczym nie pomoze.

nnd jest na tyle proste i ma na tyle duza dokumentacje ze spokojnie mozna sobie ze wszystkim poradzic.

Tytuł:
MODERATOR

1. dodanie środowiska graficznego do NND jest proste.
2. Środowisko graficzne do NND dodane NIE będzie.
3. NND ma być routerem więc nie ma potrzeby aby działąl na nim tetris...
4. Podstawową zasadą bezpiecznego systemu jest aby działały na nim tylko NIEZBĘDNE programy. A każdy działający program jest potencjalną dziurą w systemie. Szczególnie program działający w sieci.
5. Dodanie jakiegokolwiek środowiska grafiznego nie pomoże w administarcji serwerem - pliki edytuje się tak samo pod konsolą jak i w edytorze WYSIWYG. Żeby wiedzieć które pliki edytować, myszka nie jest potrzebna.

Tak, że Panowie, przykro mi bardzo...

Tytuł:
z tym spowolnieniem troszku przesadziłeś a nawiasem mówiąc chodzi mi
o amatorów korzystających z dobrodziejstw sieci domowej dla których liczy się prostota jaką nie przymierzając mają programy :twisted: wiecie kogo :twisted: oczywiście ludzie tworzący większe sieci administratorzy pełną gębą za przproszniem musza mieć wjększe pole manewru i dla nich jest to normalka i żaden problem tylko jest tu mały bałwan jestem to ma być też oprogramowanie dla ludzi z mniejszymi pertfelami i wiedzą stanowiący alternatywe dala komercyjnych potentatów
pozdrowionko i bez urazy :D

Tytuł:
teraz chyba presadziłeś mis' :evil:
nigdy nie mów nigdy
ktoś może to zrobi a czy będzie się to nazywać NND czy inaczej to nie ma znaczenia :D
dobranoc

Tytuł:
MODERATOR

milig6 pisze:
z tym spowolnieniem troszku przesadziłeś

nie przesadził... zauważ że niektórzy mają NND na komputerach p133 z 32Mb ram...

milig6 pisze:
a nawiasem mówiąc chodzi mi
o amatorów korzystających z dobrodziejstw sieci domowej dla których liczy się prostota jaką nie przymierzając mają programy :twisted: wiecie kogo :twisted: oczywiście ludzie tworzący większe sieci administratorzy pełną gębą za przproszniem musza mieć wjększe pole manewru i dla nich jest to normalka i żaden problem tylko jest tu mały bałwan jestem to ma być też oprogramowanie dla ludzi z mniejszymi pertfelami i wiedzą stanowiący alternatywe dala komercyjnych potentatów
pozdrowionko i bez urazy :D

Fajna teoria, powiedz tylko o jakie programy ci chodzi? edytory tekstu?

Tytuł:
MODERATOR

milig6 pisze:
teraz chyba presadziłeś mis' :evil:
nigdy nie mów nigdy
ktoś może to zrobi a czy będzie się to nazywać NND czy inaczej to nie ma znaczenia :D
dobranoc

w czym przesadziłem?
a w to że ktoś zrobi coś dla NND to powoli zaczynam wątpić... już od dawna proszę o pomoc i niewiele to daje.
Jeśli ma się nie nazywać NND yo już to zrobiono - w różnych smakach i kolorach, zajrzyj na linuxiso.org (albo jakoś tak podobnie - nie pamiętam)

Tytuł:
może by tak jakaś konstruktywna dyskusja bo jeśli mamy się kłucić o miedze to szkoda na nią czasu i prądu :lol:
jeśli chodzi o ideologie wolnego oprogramowania to sprawa jest prosta
ale różnym ludziom się nie podoba bo ich chciwe makówy myśłą o zielonym szeleszczącym papierku i to jest zagrożenie dla tej skodinąd pięknej myśli uczynnych ludzi
pozdrowionko :lol:

Tytuł:
MODERATOR

milig6 pisze:
może by tak jakaś konstruktywna dyskusja

bardzo poproszę... może zacznijmy od Ciebie - ten twój post odnbosi się do? No właśnie... nie wiadomo...
podkręcisz jasność wypowiedzi?

Tytuł:
Honorowy Admin

Więc dołączę się do tej konstruktywnej dyskusji. NIE b ędzie iksów na NND, bo nie i już...
Jeśli komuś zależy na tym aby mieć coś podobnego do Windows, to niech sobie zainstaluje Windows jako router.
Jeśli komuś zależy na okienkach, bo ma silny komputer, który jednocześnie ma być klientem i serwerem, to niech sobie wybierze jakąś z dystrybucji linuksa, które mogą mu to zapewnić - od Slackware do Yopera, przez Debiana, Fedore. Auroxa, czy MDK - jest ich pełno...
Jeśli ktoś chce sobie przekształcić dotychczasowe NND w coś innego, owszem jest to możliwe i jak napisał Mis' - proste - należy zainstalować pakiety z dystrybucji Arch Linux. Nie będzie to specjalnie trudne. Tylko, że to już nie będzie NND a na tym forum nie będzie działu Arch Linux.
NND - podobnie jak Freesco - jest dystrybucją dedykowaną, przeznaczoną do określonych funkcji. Posiada swój specyficzny konfigurator, a zapewne wkrótce będzie ich więcej. Doinstalowanie okienek nic tu nie ułatwi, bo jeszcze trzeba by wszystkie konfiguratory przerobić na c++, żeby ładnie w okienkach można było z nich korzystać. A tego nikt nie zrobi...

Tytuł:
Myślę że wyczrpaliśmy cywilizowane środki porozumienia
i na tym może lepiej zakończmy tą dyskusję
--------------------------------------------------------------------
bardzo poproszę... może zacznijmy od Ciebie - ten twój post odnbosi się do? No właśnie... nie wiadomo...
podkręcisz jasność wypowiedzi?
---------------------------------------------------------------------
jeśli nie zrozumiałeś to masz powarzny problem mis' :wink:
dzięki za posty
pozdrowionko :(

Tytuł:
Honorowy Admin

Hm... "powarzny" problem to masz ty z ortografią. Poza tym z rozumieniem słowa pisanego... W dość wyczerpujący sposób podano ci dla czego nie będzie interfejsu okienkowego w NND.
1. Wzrost wymagań sprzętowych, niektórzy mają NND na mało wydajnych pentium (586), okienka by zatkały taki komputer.
2. Dodanie okienek nic nie da, bo nie ma programów, które by się w tych okienkach mogło zainstalować, nasze obecne i przyszłe konfiguratory są tekstowe lub semigraficzne.
3. Okienka są niepotrzebne i niebezpieczne, do niczego by nie służyły, a byłyby potencjalną dziurą.
4. Okienka bardzo łatwo dodać do NND zmieniając je w dystrybucję Arch Linux (stamtąd wziąć potrzebne pakiety), ale to nie będzie NND.
5. Jeśli ktoś pragnie okienek to są dziesiątki dystrybucji Linuksa z okienkami. Dokładanie do nich kolejnej jest bez sensu.

Tytuł:
przepraszam za tak rażący błąd ale zwracałem więcej uwagi na temat co oczywiście mnie nie usprawiedliwia :oops:
dziękuje za tyradę argumentów i rozumiem je doskonale widzę że moje wypociny nie trafiają do was i nie ma problemu
nie mam zamiaru prowadzić tu krucjaty xsowej mam tylko nadzieję że ktoś przeczyta i może jednak wymyśli rozwiązanie :lol

Tytuł:
MODERATOR

milig6 pisze:
przepraszam za tak rażący błąd ale zwracałem więcej uwagi na temat co oczywiście mnie nie usprawiedliwia :oops:
dziękuje za tyradę argumentów i rozumiem je doskonale widzę że moje wypociny nie trafiają do was i nie ma problemu
nie mam zamiaru prowadzić tu krucjaty xsowej mam tylko nadzieję że ktoś przeczyta i może jednak wymyśli rozwiązanie :lol

Przepraszam Cię bardzo... już Maciek Ci napisał że NND nie używa programów działających pod X-ami i nie mamy zamiaru ich dodawać(*).
Ja dodam tylko jeden argument - server X musi działać z uprawnieniami usera root (jako że ma bezpośredni dostęp do sprzętu) i to jest wystarczający powód, aby go na bramce internetowej nie uruchamiać. Stanowiłoby to poważne osłabienie bezpieczeństwa systemu.

(*) Nie zgadza się to z naszymi założeniami i planami dotyczącymi NND. Userom nie pomoże, a od nas wymagałoby ogromnego nakładu pracy...

P.S. Nadal nie wyjaśniłeś co ta dyskusja ma wspólnego z ideami Wolnego Oprogramowania.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.