Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 21:32

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

witam
sluchajcie, dzisiaj siedzac przy porannej kawie wpadl mi do glowy pewien pomysl..
W sprzedazy na przestrzeni paru miesiecy dostepne sa telefony voip, takie ktore posiadaja przewod usb i mozna je wykorzystac do komunikacji np ze skype.
pomyslalem sobie, przeciez w wiekszosci komupterow z nnd istnieja gniazda usb i jakby tak przeciagnac sobie kabel usb do pokoju i np podlaczyc taki telefon .. zyskuje sie automatycznie mozliwosc korzystania z telefonii voip bez wlaczania stacji roboczej (wykorzystuje przeciez server ktory chodzi 24/24) i automatycznie mamy mozliowosc korzystania z takiego sprzetu jak z normalnego telefonu.
odrazu wszedlem na strone skype'a i zaczalem sciagac pliki instalacyjne pod linuxa, jest tylko z nimi pewien problem. wymagaja nakladki x'ow.
przy uruchomieniu skypa odrazu wyskakuje blad ze nie moze zaladowac dynamicznej biblioteki libGL.so

pytanie jakie mnie nurtuje brzmi czy istnieje mozliwosc wykorzystania telefonu pod usb na nnd ? czy ktos moze juz tego probowal ? a moze istnieja w sieci inne klienty voip ktore umozliwily by korzystanie z takiego telefonu ?

chodzi mi o program ktory bedzie mozna zaladowac jako daemon lub ktorey chodzilby sobie w tle lub jako program rezydentny .. tak zeby umowliwial swobodna komunikacje telefonu usb na nnd

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Tytuł:

Jeśli ktoś się ciągle interesuje tym tematem, to wklejam dwa linki, które mogą sie okazać ciekawe:
http://vovida.org/applications/downloads/siprg/

http://www.iptel-now.de/HOWTO/TUX_SIP/tux_sip.html

Czy ktoś z autorytetów mógłby się wypowiedzieć w kwestii Server Linux + voip (jakiś moduł softphone, usb phone albo coś umożliwiające podpięcie normalnego telefonu).

Pozdrawiam, m.

Tytuł:

I jescze troszke tu:
http://sklep.baltmedia.pl/view_product.php?product=143

Tytuł:
Honorowy Admin

Trzeba sobie najpierw odpowiedzieć, do czego i w jaki sposób miałby taki telefon być używany. Jeśli to ma być skype lub coś podobnego do połączeń komputer - komputer (darmowo), to musi to być niestety aplikacja na stacji roboczej (windows, linux, macosx). Urządzenia telefoniczne współpracujące ze skype na przykład, wymagają włączonej aplikacji, nie zastępują jej. Zatem serwer musiałby jednocześnie być stacją roboczą.
Jeśli mamy na myśli telefon VoIP, do połączeń rzeczywistych, to jest kilka do wyboru, może on pracować samodzielnie i podłącza się go do switcha. Trzeba się jednak liczyć z pewnymi kosztami i z zajęciem części pasma (w przypadku kilku telefonów na łączu dsl 512, to może stanowić problem chwilami).
Ostatnie rozwiązanie nioe ma sensu jeśli łącze internetowe związane jest z telefonem (sdi, dsl, neo), bo abonament za telefon i tak płacimy, a doszedłby nam drugi.
Osobiście używam telefonu tpsa prawie wyłącznie do rozmów odbieranych, telefonu w plusie do połączeń krajowych (mam sporo minut w abonamencie), zaś skype do połączeń zagranicznych i komputerowych.

Tytuł:
Użytkownik

http://www.ipfon.pl/

Sam uzywam .. fajna sprawa.
pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

odnoszac sie do tematu,

mialem w planach wykorzystac nie urzadzenie podlaczone do switcha,
bo oczywiscie jest to jak najbardziej mozliwe jako tzw. brama voip

chcialem wykorzystac sluchawke na usb, z ktora komunikowalby sie klient skype dzialajacy pod linuxem np. w tle.
problem tylko w tym, ze nnd nie posiada X-ów (no bo i po co jako server)
a wiekszosc takich klientow dziala w trybie graficznym.

ja chcialem go wykorzystac do komunikacji z telefonami stacjonarnymi, a nie mam tyle kasy zeby inwestowac w brame voip, chociaz co do zajetosci lacza w linksysie chwala sie ze wystarcza im szybkosc modemowa ( te ~56 kbitow)
do plynnej i poprawnej pracy.
czy to prawda nie wiem, nigdy tego nie testowalem, ale biorac pod uwage fakt roznicy cen na polaczeniach lokalnych pomysl jest kuszacy.

ok, a praktycznie i technicznie ma to wygladac tak :
dziala sobie serverek, wyprowadzony jest z niego dluuugi kabel usb, podlaczony jest telefonik usb, a w skype jest wykupiona mozliwosc wydzwaniania na stacjonarne i odbierania rozmow (przydzielaja nr telefonu) i taka maszynka robi za zwykly telefon, a umowa z tpsa na swiadczenie uslug z taka chwila zostaje rozwiazana :)

a oczywiscie pod tym tel usb dziala na serverze skype i wspolpracuje z taka sluchawka usb.
wiadomo, opcja drozsza - brama voip (wyglada jak switch, tyle ze ma 4 gniazdka telefoniczne, pod ktore podpinamy telefon), brame podlaczam pod switcha, ustawiam nice jakas czesc lacza i dziala.

ajj troche sie zapedzilem :)
najwazniejsze jak sobie poradzic z takim klientem zeby dzialal pod nnd i obslugiwal cale to ustrojstwo

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Tytuł: A ja z kolei...

A mi z kolei marzy się wykorzystanie routera NND jako stacji voip (bramki sprzętowe są dość drogie, np PAP2 linksysa to jest wydatek rzędu 280 zł). Moim preferowanym operatorem jest HaloNet, gdzie za minutę płaci się 11 gr (2 grosze drożej niż skype), ale za to od początku połączenia jest taktowanie co 1s, poza tym za 30 zł rocznie (! - w skype za 30 Euro rocznie) można wykupić numer zwrotny w większości polskich stref. HaloNet wykorzystuje protokół SIP, stąd moje pytanie. Wyobrażam to sobie dwojako:
1. Daemon SIP'a + dedykowana słuchawka podłączona np do USB
2. Daemon SIP'a + jakiś hardware umożliwiający podłączenie zwykłego telefonu (np. coś jak to: http://www.ame-group.com/ipo11.htm )
Jeśli chodzi o tepsę to za np. 87 zł miesięcznie (abo darmowe wieczory i weekendy) jest w HaloNecie 87/0.11 = 13 godzin rozmów bez bawienia się w wieczory/weekendy i to nie tylko do Polski, ale praktycznie do większości ważniejszych krajów na świecie. Poza tym: masz kruchy miesiąc - nie gadasz :)

Pozdrawiam, m.

Tytuł:

Znalazłem coś takiego:
http://www.wirlab.net/kphone/index.html
Nazywa się to "SIP softphone for linux", czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to się ma do NND (w screenshotach widzę że to ma graficzny interfejs, co by wskazywało na wymóg X) ?
Ja nie mogę tego testować bo mam NND na bardzo słabym sprzęcie bez dźwięku/usb, ale jeśli będą informacje że to działa to doinwestuję te kilkadziesiąt złociszy :)
Z góry dziękuję,
m.

Tytuł:
Użytkownik

A może tlenofon nie ma abonamentu
Cena netto
Cena brutto(z VAT)

Połączenia lokalne

Polska: lokalne
0.07 zł / min
0.09 zł / min

Polska: międzymiastowe
0.07 zł / min
0.09 zł / min

Polska: komórki
0.63 zł / min
0.77 zł / min

Własny numer telefonu (wersja postpaid, z umową) **
5.00 zł / miesiąc
6.10 zł / miesiąc
wiecej na http://www.tlenofon.pl/index.php?dzial=cennik

a pomysł ze słuchawką pod serwerem jest niezły słuchaweczka np. http://www.cybersklep.com/planet/catalo ... ucts_id/38

Tylko jak to wszytko odpalić ????????

Tytuł:
Użytkownik

no wlasnie :)
pomysl jest mysle dobry.
przy obecnych warunkach pozostaje chyba tylko jedynie zainstalowanie jakiejs dystrybucji z X-ami np jakiegos Debiana czy Mandrake i na tym bez problemu bedzie chodzilo Skype, czy jakis inny klient VoIP.

Tytuł:
Honorowy Admin

O ile mi widadomo, to jakiś tam dodatek na usb do skype nie zastąpi programu, czyl będziemy potrebowali i ekranu, i myszki, i klawiatury do serwera. Serwer musi mieć iksy, żeby się skype uruchomił (a także inne programy tego typu).
Co do centralki VoIP na linuksie - w Linux Magazine był kiedyś artykuł, jednak sugeruję wybrać inną niż NND dystrybucję na serwer.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.