Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 05:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam.

Musze u siebie zmienić dysk bo stary wydaje z siebie dziwne dzwięki oznaczające niedługi jego zgon ... zakupiłem 40GB i mam problem. Nie chcę go dzieilć automatycznie. Chcę go podzielić ręcznie, ale niestety nie wiem ile dla danej partycji przypisać miejsca.

Plan mam taki:
/dev/boot
/dev
/
/dev/usr
/dev/var
/dev/swap (2x zainstalowany RAM??)
/dev/home

dodatkowo chcę jeszcze stworzyć partycje:
/dev/log
/dev/backup

Dysk jest 40GB (dla marketingu) dokładnie coś ok.37GB....
Proszę o pomoc i podpowidz ....

Miłosz K.

MODERATOR

Milosz_mily pisze:
zakupiłem 40GB i mam problem. Chcę go podzielić ręcznie, ale niestety nie wiem ile dla danej partycji przypisać miejsca.

Plan mam taki:
/dev/boot

/boot a nie /dev/boot. Zresztą przy innych masz ten sam błąd. Wyjątkiem jest katalog /dev, pozostałe nie mają tego "dev" w nazwie ani ścieżce.
Na ten katalog wystarczy 10 -20 MB. Mniej jeśli zamierzasz mieć tylko jeden kernel więcej jeśli chcesz trzymać różne kernele instalowane ręcznie.

Milosz_mily pisze:
/dev

ten katalog zajmuje ok 300 KB, nie ma najmniejszego sensu aby trzymać go na osobnej partycji.

Milosz_mily pisze:
/

To jest główny katalog, jego rozmiar jest zależny od tego jak planujesz rozmieścić pozostałe katalogi, które są podkatalogami w /
Generalnie jeśli /usr, /home, /var/log masz na osobnych partycjach to ok 1 GB będzie aż nadto.

Milosz_mily pisze:
/usr

ten katalog zawiera większość programów i bibliotek, a także many i różne inne rzeczy (źródła, nagłówki, pliki informacyjne itp) więc powinien być dość duży. Jednak więcej niż 2-3GB nie potrzeba.

Milosz_mily pisze:
/var

w /var jest trochę rzeczy zajmujących miejsce. Trudno jest podać ile potrzebujesz jeśli nie wiadomo jakie serwery zamierzasz uruchomić. Pami ętaj że w /var/cache trzymane są między innymi kopie zainstalowanych pakietów... ponieważ planujesz osobno mieć logi więc myślę że możesz na /var przeznaczyć mniej więcej tyle samo co na /usr. U mnie taka zależność się zazwyczaj sprawdzała.

Milosz_mily pisze:
swap (2x zainstalowany RAM??)

tej bzdury chyba już nigdy się nie pozbędziemy... a jak byś miał 1GB ram, to dałbyś 2GB swapa? przecież to bez sensu, szczególnie przy dzisiejszych cenach pamięci... Znów trudno odpowiedzieć bez informacji ile masz ramu i jakie usługi działają... osobiście uważam ze przy 128 MB ram i działającej poczcie wystarczy 128 MB swapa. dla pewności daj 256 i będzie na pewno wystarczające.

Milosz_mily pisze:
/log

znów zalezy... jak długo chcesz trzymać logi i jakie usługi będą działały...
zalezy to też od konfiguracji logrotate. Osobiście dałbym poniżej 1GB. Sporo poniżej...

Milosz_mily pisze:
/backup

tyś się uparł... jak można ci odpowiedzieć na to pytanie nie wiedząc jak zamierzasz backupować system? będizesz robił pełny backup? czy tylko pliki konfiguracyjne, a może po prostu poszczególne katalogi? ile backupów zamierzasz trzymać?
Poza tym pamiętaj, że trzymanie backupu na tym samym dysku który backupujesz ma mało sensu. Zazwyczaj jednak padają całe dyski a nie poszczególne partycje... osobiście bym dodał drugi dysk i na nim trzymał backupy. ewentualnie zainstalowałbym cdrw i backupy nagrywał na płytki.

Milosz_mily pisze:
/home

wszystko co ci zostanie....

Dodatkowa uwaga - pamiętaj, że to co ci tu napisałem miało ci dać tylko ogólne pojęcie, dokąłdnie to musisz sobie sam to wszystko zaplanować uwzględniając twój sprzęt, działające usługi i to jak zamierzasz tym wszystkim administrować...

Tytuł:

Cytuj:
boot a nie /dev/boot. Zresztą przy innych masz ten sam błąd. Wyjątkiem jest katalog /dev, pozostałe nie mają tego "dev" w nazwie ani ścieżce.
Na ten katalog wystarczy 10 -20 MB. Mniej jeśli zamierzasz mieć tylko jeden kernel więcej

Z tym /dev to fakt wiem....teraz już wiem. Kernel będzie tylko jeden.

Cytuj:
w /var jest trochę rzeczy zajmujących miejsce. Trudno jest podać ile potrzebujesz jeśli nie wiadomo jakie serwery zamierzasz uruchomić. Pami ętaj że w /var/cache trzymane są między innymi kopie zainstalowanych pakietów... ponieważ planujesz osobno mieć logi więc myślę że możesz na /var przeznaczyć mniej więcej tyle samo co na /usr. U mnie taka zależność się zazwyczaj sprawdzała.

Cytuj:
tej bzdury chyba już nigdy się nie pozbędziemy... a jak byś miał 1GB ram, to dałbyś 2GB swapa? przecież to bez sensu, szczególnie przy dzisiejszych cenach pamięci... Znów trudno odpowiedzieć bez informacji ile masz ramu i jakie usługi działają... osobiście uważam ze przy 128 MB ram i działającej poczcie wystarczy 128 MB swapa. dla pewności daj 256 i będzie na pewno wystarczające.

Ramu mam 512MB (2x256). Nie jestem debeściakiem z linuxa a po przestudiowaniu zasobów netu, rozmowie z kilkoma znajomymi na GG itd uzyskałem takie info na temat swapa. Teraz już wiem, że to faktycznie bzdura....

Cytuj:
znów zalezy... jak długo chcesz trzymać logi i jakie usługi będą działały...
zalezy to też od konfiguracji logrotate. Osobiście dałbym poniżej 1GB. Sporo poniżej...

...dwa tygodnie. Natomiast potrzebuję zrobić logowanie całego ruchu z klientów. Userów będzie maksymalnie 120 a tego może być nawet do 1GB dziennie tak mniemam....

Cytuj:
tyś się uparł... jak można ci odpowiedzieć na to pytanie nie wiedząc jak zamierzasz backupować system? będizesz robił pełny backup? czy tylko pliki konfiguracyjne, a może po prostu poszczególne katalogi? ile backupów zamierzasz trzymać?
Poza tym pamiętaj, że trzymanie backupu na tym samym dysku który backupujesz ma mało sensu. Zazwyczaj jednak padają całe dyski a nie poszczególne partycje... osobiście bym dodał drugi dysk i na nim trzymał backupy. ewentualnie zainstalowałbym cdrw i backupy nagrywał na płytki.

... no sie uparł i nie ma tego tamego. Ale masz racje to co planuję to bezsens. W serwerku jest cd-rw czyli można całego dyzia trzepnąć raz w tygodniu na płytki. Rozwiąże to problem drugiego dysku do backupa (musiałby iść hdd->hdd bo sam na sobie obrazu dysku na partycji tego dysku przecież nie zrobi)

Dzięki za pomoco ... wielkie dzięki!!
Nie ma to jak zaciągnąć języka ... teraz jak wiem po co to wiem od razu ile.....

Pozdrawiam:
Miłosz K.

Na razie minimum. Czyli router i zarządzanie pasmem. Kilka stronek www czyli jakaś informacyjna, ino o blokowaniu itp. Czyli same praktyczne rzeczy. NND u mnie chodzi w konfigu eth0 do eth4 ale podsieci ma być docelowo siedem lub osiem. Na razie nie uruchamiam takich usług jak proxy, poczta, otoczenie sieciowe....ale planuję z czasem te usługi udostępnić. Pytnie dlaczego tyle podsieci. Poprostu mam kilka lokalizacji uruchomionych po radiu i to dlatego. Kolejne pytanie na które odpowiem od razu: dlaczego nie kilka routerów tylko jeden ??(wiele przemawia na niekorzyść teog rozwiązania). Na dzień dzisiejszy to jedyne sensowne rozwiązanie dla mnie.

Tytuł:
PGF

Cytuj:

To ma swoje korzenie z Windowsa , z czasów Pentium1 , kiedy optimum było 32MB RAM a burżuje mieli 64MB . Zasada pliku wymiany pod windowsem faktycznie pokrywa się do pewnego momentu z zasadą : win386.swp (swap) = 2xRAM . W linuksie ma to jakieś uzasadnienie , gdy RAM to faktycznie jakaś szczątkowa pojemność ,a sprzęt pamięta czasy Gierka ....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.