Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 22:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Witam :)
Coraz czesciej dzieje mi sie cos takiego, ze przychodze wlanczam monitor do ktorego podpiety jest serwer, a tu ciemno i musze go recznie zrestartowac ,a potem podczas uruchamiania wywala blad i ze musze go naprawic przez e2fsck. Czym to jest spowodowane? Dysk sie sypie ? czy co ?

I jeszcze jedno pytanko co wpisac do crona aby komputer restartowal sie we wtorek i czwartek np. o 4 00 ?

Tytuł:
Użytkownik

wpis w cronie
: [/] [] ()
0 3 */3 * * /sbin/reboot

i reboot co 3 dni o 3 w nocy

A odnośnie czarnego monitora to jesteś pewien że serwer nie chodzi :?: Może monitor się wygasza i nie może się podnnieść.
Sprawdź czy w tym czasie możesz się połączyć przez SSH.

Tytuł:
Dzieki :)

Nie moglem sie z nim polaczyc przez telneta z innego kompa.Wiec poszedlem zobaczyc co jest i monitor wlaczylem i bylo ciemno, probowalem go zresetowac przez ctrl+alt+del i zadnej reakcji nie bylo wiec musialem mu na ostro reset dac.
A jest mozliwosc ze przeszedl w jakis stan hibernacji tak jak w windowsie?
Albo ze sie dyski wylaczyly?
Niewiem sam co to moze byc. Martwi mnie tylko ze jak go resetuje to wyskakuje ten blad nie zawsze ale czesto i musze recznie wpisac e2fsck i naprawic te bledy, bo np. jak mu dam aby sie zresetartowal przez crona o 4 00 w nocy to zeby nie wysakiwala konsola naprawy bo wtedy serwer nie hula i musze recznie isc mu tam wklepac komende.

Tytuł:
MODERATOR

Linux nie przechodzi w stan hibernacji jak windows (przynajmniej nie powinien tak padac).
Gdy zahibernuje monitor to nacisnięcie dowolnego klawiszo go budzi.
Gdy zahibernuje dyski i nie bedzie mógł ich obudzić powinny sie pojawić na ekranie blędy.

Konieczność uruchamiania recznego fsck wynika z 'tragicznego' zawieszenia, a tak naprawdę to wyłaczenie spowodowało takie bledy na dysku, ktorych normalnie wstawajacy linux nie poprawi (chyba, że masz cos zle w konfiguracji lub starego NND, byla o tym dyskusja na forum).
Nie musi to byc cos groźnego a np. tylko problem z zapisem logow lub plikow tymczasowych.

A jestes pewien, że komputer mial zasilanie/chodzil ??
Moze sie wylaczyl na skutek przepiecia w sieci a nie masz w BIOSie ustawionego automatycznego budzenia po powrocie napięcia ?

Czy serwer chodzi sprawdzaj pingiem (telnet nie jest obslugiwany standardowo w NN, chyb, że chodziło Ci o ssh).
Jak nie odpowiada na ping to faktycznie 'jest trup'.

Choć IMHO masz coś źle ze sprzętem lub zasilaniem.

Tytuł:
PGF

Moim zdaniem w biosie powinieneś wyłączyć power management , szczególnie rodzaju wygaszania monitora (Vsync+blank) . Po prostu Power Management - Disabled .

Tytuł:
W biosie mam wylaczone power management, serwer na nic nie reagowal chodzil mial zasilanie, dopiero jak mu dalem reseta przez guzik to wystartowal, jak braknie pradu to serwer sam wstaje po pojawieniu sie napiecia.

I jeszcze jedno pytanko gdzie znajde logi z glownej konsoli tzn. to co w danej chwili np. sie dzieje na nim lub dzialo. Wiem ze w syslog je ma, ale niemam tego. Trzeba gdzies to skonfigurowac aby gdzies to zapisywal?

Jeszcze jedna rzecz jak pinguje domene serwera z pod sieci LAN to pingi docieraja, a jak z neta np. od kumpla to pingi nie docieraja, ale jest z nim kontakt.Trzeba jeszcze jakies porty odblokowac?

Tytuł:
Użytkownik

a jak reaguje nnd na pdkreconego procka? u mnie bardzo zle - przy wlaczonej obsludze dma po kazdym restarcie wywala bledy i trzeba recznie naprawiac.

moze wlasnie podkrecony procesor?

Tytuł:
PGF

-MW- pisze:
a jak reaguje nnd na pdkreconego procka? u mnie bardzo zle - przy wlaczonej obsludze dma po kazdym restarcie wywala bledy i trzeba recznie naprawiac.

moze wlasnie podkrecony procesor?

A może posiadasz płytę AT/ATX z takim fajnym napisem na radiatorze chipsetu : BXCell ????

Tytuł:
Nie procek nie jest podkrecony.

Ale posiadam plyte ATX tylko niewiem co tam na chipsecie pisze.A co ma do tego ten chipset?

Co moze byc z ta domena ze niechce jej pingowac z neta i co z tymi logami?

Tytuł:
PGF

laasek pisze:
...
Ale posiadam plyte ATX tylko niewiem co tam na chipsecie pisze.A co ma do tego ten chipset?

To kompletny niewypał - na prawdę trzeba było dobierać sprzęt metodą prób i błędów aby działał prawidłowo . Jego przepustowość jest makabryczna ...ale to temat na inną bajkę .

Tytuł:
Ale co przez to moze mi sie dziac?

Tytuł:
Użytkownik

Ja stawiam na płytę ale to moje domysły (coś podobnego mi sie zdarzalo ale juz dawno - zmiany w biosie twardy reset i komp sie nie budzil mimo ze mial zasialnie i moze dwa razy identyczna sytuacja jak u Ciebie).
Jak masz jakąś płytke pod ręką to wymień i zobacz mi pomogło :)

Tytuł:
A jeszcze pytanko jak to jest z tymi logami gdzie tego szukac?
I jeszcze jedno czego nie pinguje mi domeny z neta?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.