Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 23:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

witam

sluchajcie mam aktualnie taki problem i zwracam sie do Was o pomoc przy rozwiazaniu go.

od pewnego czasu zauwazylem ze na serverze przerywa co jakis czas internet. przrwy trwaja co jakis czas, nieregularnie. trwa to jakas minute, moze troszke dluzej.
nie jest to konkretnie zwiazane z netem, a raczej z siecia lokalna. widac to na przykladzie chodciazby samby.
pewnego dnia pracowalem z plikami na sambie i widze ze przez jakis czas nie ma wogole dostepu do sieci, po czym ten dostep jest przywracany.
moze to miec zwiazek z faktem, ze instalowalem kiedys netconfem2 niejedna sieciowke radiowa, pozniej ja wyjalem pozniewaz nie spelniala swojego zadania a system podejrzewam ze czesto ja probkuje w poszukiwaniu jej, ktorej juz nie ma.
w idfconfie, ani iwconfie nie ma oczywiscie zadnych takich informacji.
przeszukalem plik /etc/rc.conf i oczywiscie we wpisach modulow odnalazle m bardzo czesto pojawiajace sie bledne wpisy w sekcji modules (ze 20 razy po sobie pojawial sie wpis eth0 i eth1) usunalem to, ale
moje pytanie brzmi :
gdzie sa zapisane jeszcze informacje o dzialaniu sieci, ktore moglbym usunac zeby to wszystko poprawnie dzialalo.
nie mam ochoty instalowac systamu od nowa, bo oczywiscie to byloby najlepszym rozwiazaniem, ale zbyt wiele danych przechowuja dyski na nnd zeby to usuwac/przenosic.

prosze o pomoc.
pliki /etc/hosts
/etc/dhcp.conf zawieraja poprawne wpisy.

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.