Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 15:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

Zgłaszało się ostatnio kilka osób do testów. I oto jest okazja przysłużyć się ludzkości.
Lamer zauważył że przesłanie dużego zalącznika mailem powoduje restart NND. Prosimy zatem administratorów serwerów pocztowych działających na NND o przetestowanie zależności pomiędzy wielkością załącznika ilością ramu w systemie i wielkością swap. Test polegać miałby na odebraniu maila z załącznikiem o wielkości kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu MB. Interesuje nas punkt w którym NND się zrestartuje i w wyniku testu chcielibyśmy otrzymać trzy liczby: wielkość załącznika, wielkość fizycznej pamięci ram i wielkość swap oraz fragment logu pokazujacy moment tuż przed restartem. Pozwoli to nam na zoptymalizowanie konfigu serwera poczty i instalatora (wielkość swap).
Instalacja poczty powinna być standardowa wg opisu Maćka. Poniżej wklejam kawałek logu pokazujący moment padu NND przy odbieraniu dużych załączników.

: [/] [] ()
Dec 28 14:32:18 router_nnd kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x1d2/0)
Dec 28 14:32:18 router_nnd kernel: VM: killing process mrtg
Dec 28 14:33:19 router_nnd kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x1f0/0)
Dec 28 14:33:22 router_nnd kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x1d2/0)
Dec 28 14:33:23 router_nnd kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x1d2/0)
Dec 28 14:33:23 router_nnd kernel: VM: killing process tpop3d
Dec 28 14:33:23 router_nnd kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x1d2/0)
Dec 28 14:33:23 router_nnd kernel: VM: killing process thttpd
Dec 28 15:22:22 router_nnd kernel: klogd 1.4.1, log source = /proc/kmsg started.

zwróćcie uwagę, że start klogd o 15.22.22 nastąpił już po restarcie komputera.
Załącznik ok 40MB, pamięć ram 48MB, swap 64MB.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę że protokoły pocztowe nie slużą do przesylania takich dużych plików. Niemniej jednak chcemy aby ustawiona podczas instalacji wielkość swap była optymalna, chcemy rownież w przygotowywanym konfiguratorze poczty dodać funkcję ustawiającą maksymalną wielkość maila na podstawie ilości pamięci i wielkości swap.
Zapraszamy do testów i z góry dziękujemy za podsyłane tu wyniki.

Tytuł:
Użytkownik

Witam.
mam nnd ze stycznia 2005. 256MB RAM, procesor PIII 450MHz, swap 512MB. Przy przesyłaniu plików ok 50MB nie ma problemu z restartem serwera.

Tytuł:
MODERATOR

Muszę sprostować trochę Mis...
Serwer nie zrestartował się! To ja wykonałem restart. Objaw był taki, że padło mrtg, teapop i httpd co widać (kernel je ubił). Natomiast net na kompach klienckich (maskarada) był nadal. Objaw "uboczny" to brak możliwości zalogowania się zdalnie ani lokalnie.

Tytuł:
Honorowy Admin

Dodam może kilka swoich uwag. Tak sobie myyślałem że z tym restartem to niemożliwe.
Jakiś czas temu miałem do czynienia z powtarzającą sie sytuacją na serwerze z Freesco (PII 266 MHz i 64 MB RAM i tyle samo swap.). Podczas dużego obciążenia pocztą (przez serwer przepływała dość duża ilość) wzrastało ogromnie obciążenie systemu i chociaż mogłem się zalogować, to system nie reagował na polecenie reboot. Zdalnie mogłem jedynie zmniejszyć obciążenie przez długotrwałe ubijanie procesów exima i zejść z obciążeniem do poziomu 1. Nie udawało się zrestartować, zaś lokalnie jedynie reset pozwalał na ponowne wystartowanie. Na serwerze z NND jakieś ponad pół roku temu (słaby sprzęt P166 i 64 MB RAM) zaobserwowałem podobny efekt, z tym, że po kolei zdychały także inne procesy i zdalnie jedynie ping działał...
Wydawać by się mogło, że to ma związek z nadmiernym obciążeniem pocztą. Jednak miałem niedawno podobny objaw związany z innym zupełnie procesem. Pingi dzałały, ale przestawało działać cokolwiek innego.

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
Muszę sprostować trochę Mis...
Serwer nie zrestartował się! To ja wykonałem restart. Objaw był taki, że padło mrtg, teapop i httpd co widać (kernel je ubił). Natomiast net na kompach klienckich (maskarada) był nadal. Objaw "uboczny" to brak możliwości zalogowania się zdalnie ani lokalnie.

przepraszam, źle cię zrozumiałem jak rozmawialiśmy o tym.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.