Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 07:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

najpierw problem z zainstalowaniem snplog-a :

- zainstalowałem NND 0.2.2 z 20.05.2007
(P200MMX 64 MB ram , 4.3GB hdd)
(jedna wada - po wyborze ręcznym partycji - Swap został stworzony na hda3 , a powinien na hda1)

- potem: # pacman -Suy
- potem zainstalowałem kilka pakietów m.in. proftpd, niceshaper... więc pacman mi działa bez zarzutu.
- a potem:
# pacman -S snplog
i pojawił się komunikat:
snplog: nie znaleziony na liście pakietów

potem zmiany repozytoriów w /etc/pacman.conf na "current" i
-----
#pacman Sy
# pacman -S snplog
snplog: nie znaleziony na liście pakietów
-----

Maciek napisał :
"Zawsze można użyć pacman -U dokladny_adres/cala_nazwa_pliku"
(w tym temacie http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=snplog )

- próby z dokładną ścieżką też nic nie dały:

-----(consola)
# pacman -U snplog-0.1-1nnd.pkg.tar.gz
ładuję dane o pakiecie... nie można otworzyć pakietu: Nie ma takiego pliku ani katalogu
# pacman -S snplog-0.1-1nnd.pkg.tar.gz
snplog-0.1-1nnd.pkg.tar.gz: nie znaleziony na liście pakietów
# pacman -U http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety ... pkg.tar.gz
nie mogę pobrać /nnd/pakiety/snplog-0.1-1.nnd.pkg.tar.gz z ww1.devel-nnd.brb.pl: HTTP/1.1 404 Not Found
błąd: nie mogę pobrać http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety ... pkg.tar.gz
-----

(chociaż pakiet tam jest - sorry, że sprawdziłem)

wróciłem na repo "release" w /etc/pacman.conf i
-----
# pacman Sy
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
base-release [########################################] 100% 12K 3,1K/s 00:00:04
extra-release [########################################] 100% 47K 9,9K/s 00:00:04
-----

więc pacman działa dobrze...

- próby zainstalowania z dysku lokalnego (kiedyś tak się dało)
-----
# pacman -U /home/uuser1/snplog-0.1-1.nnd.pkg.tar.gz
ładuję dane o pakiecie... nie można otworzyć pakietu: Nie ma takiego pliku ani katalogu
-----

... ale ten pakiet tam jest

opcja "pacman -S ..." z dysku lokalnego wymaga stworzenia repozytorium lokalnego... za co nie chcę się brać, bo musiałbym zadać kilka lamerskich pytań... :- P

zrobiłem też (forum.freesco) Szukaj: snplog
i tam na jednym z tematów przeczytałem, że pakiet jest w repo testowym... ale było to w lutym 2006... i do dzisiaj nic się nie zmieniło??
(nie mogę sobie pozwolić na zainstalowanie pakietu testowego)

sprawdziłem też bazy (sorry)
base-release.db.tar.gz
extra-release.db.tar.gz
........ i nie ma tam katakogu z info o snplog...
a w katalogu
http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety/
pakiet jest.

Dziwne żeby artykuł o snplog z 13.Sierpień.2006 był o pakiecie TESTOWYM...
http://nnd.freesco.pl/modules.php?name= ... cle&sid=16

więc... coś tu nie gra...

P.S.
sorry, że taki tasiemiec, ale moderatorzy kazali pisać dokładnie :- P

internet mam przez ten właśnie router i wszystko działa dobrze (ale jeszcze go nie udostępniłem ludziom)

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
więc... coś tu nie gra...

Wszystko gra. Pakiet jest w repozytorium testing. Dlaczego? Może dlatego, że mało ludzi używa i nie było dotąd dostatecznych powodów, aby przenieść go. Zbyt niewielu użytkowników go sprawdziło?
Nie zainstalował się przez pacman -S, bo nie miałeś odhaszowanego repozytorium testing.
Instalację przez pacman -U /sciezka/nazwa_pliku przed chwilą zrobiłem i działa. Zatem musiałeś zrobić jakąś literówkę w poleceniu.
Sprawdziłem:
pacman -U http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety ... pkg.tar.gz
i
pacman -U /root/snplog-0.1-1nnd.pkg.tar.gz
- jakoś nie było problemu. Popatrz na to, co napisałeś - różnica niewielka - u ciebie pojawia się dodatkowa kropka przed nnd (powinno być 1nnd).
Co do zakładania partycji na hda1 zwykle zakładany jest główny system plików lub /boot. Kolejność jest taka /boot (jeśli jest) potem /, a potem swap i reszta.

Tytuł:

Twoja racja
przy instalowaniu z dysku lokalnego walnąłem się o kropkę, ale wcześniejsze polecenia były dobre (dlatego nie sprawdzałem reszty)
po poprawieniu wszystko poszło OK

(to pewnie z mojego przekonania, że instalowanie z dysku lokalnego zostało całkowicie zablokowane - z przekonania jakie odniosłem po wielokrotnym ogłaszaniu przez Was, że:
"download jest zablokowany, a instalacje należy przeprowadzać przez >>pacman -S plik<< "
i dlatego nie sprawdzałem tego dokładnie)

Twoja racja, ale nie cała Twoja racja... :- P

- we wspomnianym Twoim artykule o snplog powinno być napisane, jak to zainstalować - że to jest repozytorium testowe, ale nikt nie zgłaszał błędów

- bardzo dużo ludzi boi się repozytorium test - w tym i ja - więc takie moje problemy z instalacją
-- a okazało się, że tylko dlatego "testowe", bo mało ludzi to zainstalowało (heh - bo się bało, że niestabilne - i kółko się zamyka)

- bardzo dużo ludzi boi się repozytorium testowe więc może powinniście pomyśleć o jakimś repozytorium pośrednim np. "test-stablilne" , "test-stabl", do którego "nie odstraszajcie" przez pisanie, że nie są stabilne (tak jak ja się dotychczas bałem tego repo "test")
- może stworzyć repozytorium "test-stabilne", albo "test-stable" , a "złą" opinię miałoby tylko repo "test" :- P
... a "niewiadome" pakiety powinny trafiać do "repo "test"

#
#
co do partycji Swap instalowanej jako pierwszej (nie ważne na jakim dysku hda, czy hdb, czy na jednym z dwóch hda i hdd) to czytałem, że na pierwszym, albo na jednym z nich powinna ONA być pierwsza, żeby jak zabraknie RAMu i dysk zacznie intensywnie pracować, to żeby... ramię z głowicą nie jeździło bez przerwy o duży kąt, tylko o mały... bo silnik krokowy napędzający ramię w pierwszym przypadku szybciej padnie
(widziałem jak pracuje dysk bez obudowy... p.s. żywotność danych na dysku w bez obudowy - 30 min :- P )

- ale może na hda3 jest lepiej... nie wiem

- nie kłócę się z ludźmi, którzy wiedzą więcej ode mnie...

wszysko co napisałem... to konstruktywnie

pozdrawiam i cieszę się, że jest taka dystrybucja jak NND

p.s.
list był dwa razy dłuższy... ale forum mi skasowało...
odtworzyłem co pamiętałem
może coś mi się jeszcze przypomi

Tytuł:
Honorowy Admin

Na początek odsyłam cię do strony nnd.freesco.pl. Tam są opisane założenia przyjęte w planowaniu i rozwoju dystrybucji. Obecnie są trzy repozytoria i to jest opisane. Repozytorium testing przeznaczone jest dla użytkowników, którzy wiedzą co robić i może zawierać pakiety sprawiające problemy. Niektóre pakiety zapewne mogłyby przejści już do current lub nawet release, ale sa w testing z rozmaitych powodów - moim prywatnym zdaniem nie zawsze sensownie, jednak przyjęliśmy pewne założenia i pewnego porządku musimy się trzymać.
Instalowanie z dysku czy z netu nie jest zablokowane bo "wolnoć Tomku w twoim NND". Zaleca sie instalowanie przez pacman -S, bo to jest sposób pilnujący porządku. Ręczne zainstalowanie pliku spoza repozytoriów może przyprawić początkującego admina o ból głowy. Jeśli coś przestanie działać, trudno dojść do ładu.
Co do tekstu, to racja - jest dość skrótowy i zapewne powinna być tam szersza informacja. Jednak wówczas kiedy pisałem tekst zapewne byłem przekonany, że pakiet szybko trafi do repozytorium.
I na koniec zmian w repozytoriach raczej nie będzie. Trzy, które są obecnie wystarczą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.