mes mariusz pisze:
Ok. To może tak. Co ma być wynikiem działania ./configure ?
Zostanie stworzony jakiś wyjściowy plik konfiguracyjny, który będzie można wkleić na partycję noexec?
Jeśli to bardziej skomplikowane, to może z perspektywy porządkowej warto jednak wiewiórkę zainstalować na partycji z systemem?
--- edit ---
Ok. Skopiowałem katalog webmail na partycję systemową i uruchomiłem ./configure. Utworzył się plik config.php, który skopiowałem do właściwego katalogu webmail.
Wiewiórka ruszyła.
Ale przy próbie zalogowania się na konto użytkownika (które poprawnie działa w klientach pocztowych) zwraca błąd:
Cytuj:
ERROR
Error opening ../data/default_pref
Could not create initial preference file!
/var/local/squirrelmail/data/ should be writable by user nobody
Please contact your system administrator and report this error.
Wydawało mi się, że będzie to kwestia chmod katalogu, tyle, że u mnie na serwerze, nic głębiej ścieżki nie ma: /var/local
Hmm... Może spróbuję /squirrelmail/data/ ręcznie utworzyć?
--- edit ---
Witam znowu. Katalogi utworzyłem ręcznie i nadałem odpowiednie chmod-y - idzie coraz lepiej. Teraz już nawet mogę zalogować się na wiewiórkę, ale w panelu po lewej stronie zamiast folderów wyświetla mi się kolejny błąd:
Cytuj:
ERROR
ERROR: Could not complete request.
Query: CREATE "INBOX.Sent"
Reason Given: CREATE failed: Can't create mailbox node /home/poczta1/INBOX.Sent: Permission denied
Być może za chwilę sobie z tym też poradzę, albo i nie
--- edit ---
Ok. Po nadaniu katalogowi odpowiadającemu nazwie użytkownika (jednocześnie użytkownika poczty) uprawnień zapisu dla wszystkich, skrypt tworzy sobie katalogi, i wszystko wydaje się działać, potestuję, ale już nie dzisiaj, bo serwer przestał się odzywać po generacji firewalla, a niestety nie jestem już na miejscu. Chyba, że to chwilowa przerwa w dostawie prądu