Witam wszystkich zostałem zmuszony do napisania pierwszego tematu na forum gdyż nie mogę sobie dać rady z problemem do tej pory starałem się czytać wiele i rozumieć ale niestety znalazł się problem w którym nie wiem o co chodzi ale dosyć już biadolenia przejdźmy do rzeczy a więc tak
postawiłem już system lms już działa problem pojawił się podczas dodawania nowej instancji tzn podczepiałem dhcp zrobiłem wszystko wg tego opisu:
Pozostało nam skonfigurować podmenu Demon. U siebie mam zrobione dhcp i niceshapera i to wam podam.
Klikamy Dodaj instancję nazwę dajemy "dhcp" niżej wybieramy naszego hosta, w polu moduł wpisujemy:
/usr/local/lms/lib/dhcp.so
i jeszcze tylko priorytet na 1 i tyle reszty nie ruszamy
Teraz po dodaniu instancji wracamy do podmenu Demon klikamy na nazwę instancji "dhcp" i klikamy dodaj opcję
w polu nazwa wpisujemy "begin" a w polu wartość:
authoritative;
boot-unknown-clients off;
ddns-update-style=ad-hoc;
zapisujemy i dodajemy kolejną opcję
W polu nazwa wpisujemy "command" a wartość:
killall dhcpd ; /etc/rc.d/dhcpd restart
lms-makehosts
i podobnie zapisz
dodajemy kolejną opcję w polu nazwa wpisz "file" a wartość "/etc/dhcpd.conf" i zapisz
dodajemy jeszcze dwie opcje o nazwach "net" i "networks" które mają puste wartości
W ten sposób testowo możemy wykonać pierwsze przeładowanie któro zapisze użytkowników w /etc/dhcpd.conf i uruchomi serwer dhcp
pododawałem wszystko jak trzeba następnie zrobiłem przeładowanie lms'a w celu testu następnie otrzymałem:
ps aux | grep lms
root 424 0.0 0.3 6840 1548 ? Ss 23:27 0:00 lmsd
[root@serwer mccn]# NND: Zatrzymuję serwer DHCP [Wykonane]
NND: Uruchamiam serwer DHCP [Nieudane]
sh: line 1: lms-makehosts: command not found
przewertowałem już sporo wszystkiego w poszukiwaniu ogniwa problemu lecz niestety nic nie mogę wykombinować w ogóle ten dhcp nie chce wstać będę bardzo wdzięczny z pomoc w rozwiązaniu tego problemu z góry dzięki