kolos666 pisze:
(wiem że przesadzam ale jestem strachliwy jeśli o to chodzi bo puki co Nice 0.5 chodzi mi dobrze i nie chce 3 dni siedzieć żeby nie było żadnych różnic.
Moim skromny zdaniem NiceShaper0.6 Kandydat do wydania 2-gi powinien zostać określony mianem wersji beta2 i przydałoby się paru beta-testerów.
Jak to u mnie bywa, testowałem sobie NS0.6rc2 na własnym kompie i laptopie.
Określiłem sobie ceil np. na 150kbit (laptop), komputer był przycinany przez section speed w pliku config (żadnych parametrów w pliku class).
Zapuściłem flashgeta (10 jetów) na kompie i szedł wg ustalonej wartości "section speed", po chwili zapuściłemm flashgeta (5 jetów) na laptopie i NS ładnie obcinał download do zadanej wartości parametru ceil w pliku class, ale...co 20-30sekund (czasem dłużej) zrywał download do 0kB/s na parę sekund po czym puszczał z powrotem (ceil). Przez te parę sekund kiedy nice zerował download net praktycznie nie istniał na laptopie.
Wypada zaznaczyć, że owe "zrywanie" działo się tylko przy dwóch użytkownikach podpiętych do serwera, pytanie co by się działo przy 20-stu

Oczywiście po tym teście zrobiłem identyczny (z identycznymi ustawieniami) test na NiceShaperze0.5 i wszysko było ok, żadnych zrywek itp.
Mariusz Jedwabny pisze:
Szczerze powiedziawszy algorytm podziału w tej wersji to porażka, priorytetem dla rc3 jest wprowadzenie czegoś innego.
To są słowa twórcy NiceShapera z forum NS.
Reasumując, odpuściłem sobie NS0.6rc2 po testach, które zrobiłem i do wersji NS0.6stable nie polecam nikomu kto nie ma czasu/możliwości takowych testów przeprowadzić.
p.s. jak tylko wyjdzie ns0.6rc3 biorę się za ostre testy wydajnościowe