Witam, ostatnio mocno zainteresowałem się konfiguracją serwera Radius na NND. Probowałem zainstalować przez PACMANA ale niestety nie znajdował mi tego pakietu ( pacman -Suy oczywiście wykonany) ale mniejsza o to, sciągnąłem paczke pod nnd i zainstalowałem.
Pliki konfiguracyjne ustawiałem tak jak na strone z Cyberbajtu i po wystartowaniu radiusa w logach pisze że wszystko ok....GOTOWY DO OBSŁUGI WYWOŁAŃ... I tu własnie pojawia sie problem, mam 2 AP do testów (Orinoco 2000 i Ovislinka 5460). Konfiguruje je do obsługi uwierzytelniania poprzez serwer Radius jednak w logach nie ma śladu że to działa....ani jak używam Orinoco ani Ovislikna

.
Może wspólnymi siłami jakoś uda sie to postawić bo Radius to w tej chwili chyba jedyne (skuteczne) zabezpieczenie przed włamaniami do sieci...
Mam jeszcze pewna niejasność co do zasady dziłania radius od strony klienta..:
Cytuj:
W przypadku próby podłączenia się klienta radiowego, NAS wysyła zapytanie do serwera RADIUS. Zapytanie zawiera nazwę użytkownika i hasło. W przypadku sieci bezprzewodowych jest to adres MAC urządzenia próbującego uzyskać dostęp do sieci bezprzewodowej. Po pozytywnej autoryzacji w serwerze RADIUS do NAS przesyłany jest komunikat zezwalający na dołączenie urządzenia do WLAN.
Nie rozumiem tego stwierdzenia, że hasłem jest MAC klienta, przecie MAC mozna podmienić... Ktoś moze mi to wyjaśnić?