Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 23:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ja próbowałem ale bez skutku. Podzczas ./configure zabrakło mi niejakiego polecenia lex, na google nie mam juz sił, ide spać, ale chciałbym wiedzieć czy komuś sie udało ?

Pozdraiwam

Tytuł:

Ktoś może zrobił przez przypadek paczuszke dla nnd?

Jak nie to mam pytanko, ściągne i skompiluje (powiedzmy, że mi się uda 8) ), może mi ktoś powiedzieć jak to się ma posiadania jednocześnie php4 i 5? Chodzi mi o to czy podczas kompilacji nie nadpisze mi php4 (nie mówie o konfiguracji apacha bo to inna bajka). Jest może coś na co powiniem szczególnie zwrócić uwagę? :)

Tytuł:
Użytkownik

sprobujcie z pomoca pkgbuilda z archlinux'a:
http://cvs.archlinux.org/cgi-bin/viewcv ... cvs-markup
oczywiscie przed rozpoczeciem kompilacji trzeba spelnic zaleznosc z makedepends=() i przydalby sie tez z depends=()

co do pytania Grzeska, tak nadpisze, ale dopiero po wydaniu polecenia make install, samo make nic nie nadpisze

Tytuł:
MODERATOR

Ravel pisze:

ostrzegałbym przed takim działaniem... Arch i NND mają obecnie jako punkt wspólny tylko managera pakietów. Używają różnych narzędzi developerskich i w związku z tym często pakiety z Archa są patchowane aby programy dały się kompilować na gcc 4.x
Bez wiedzy co się robi może to być robota głupiego...

Nie wiem czy akurat w php taka sytuacja zachodzi, ale generalnie przenoszenie PKGBUILDów z Archa nie jest obecnie dobrym pomysłem.

Tytuł:

Mis' pisze:
Ravel pisze:

Bez wiedzy co się robi może to być robota głupiego...

aż się wstyd przyznać ale nie wiedziałem nawet co z pkgbuild zrobić :cry:

Spróbowałem inaczej, pobrałem źródełka php, podczas konfiguracji upomniał się o nowe libxml więc zainstalowałem. Teraz konfigurację przeszło ale podczas kompilacji stał się z leksza wylewny :D

: [/] [] ()
/bin/sh /root/php-5.1.1/libtool --silent --preserve-dup-deps --mode=compile gcc  -I/usr/include/apache  -DLINUX=2 -D_REENTRANT -D_XOPEN_SOURCE=500 -D_BSD_SOURCE -D_SVID_SOURCE -D_GNU_SOURCE -I/usr/include/apache   -I/usr/include/apache  -Isapi/apache2handler/ -I/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/ -DPHP_ATOM_INC -I/root/php-5.1.1/include -I/root/php-5.1.1/main -I/root/php-5.1.1 -I/usr/local/include/libxml2 -I/root/php-5.1.1/ext/date/lib -I/root/php-5.1.1/TSRM -I/root/php-5.1.1/Zend    -g -O2   -c /root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c -o sapi/apache2handler/mod_php5.lo
In file included from /root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:26:
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:24:19: httpd.h: No such file or directory
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:25:25: http_config.h: No such file or directory
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:26:23: http_core.h: No such file or directory
In file included from /root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:26:
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:29: error: parse error before "AP_MODULE_DECLARE_DATA"
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:29: warning: data definition has no type or storage class
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:37: error: parse error before "request_rec"
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:37: warning: no semicolon at end of struct or union
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:38: warning: data definition has no type or storage class
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:47: error: parse error before '}' token
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:47: warning: data definition has no type or storage class
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:49: error: parse error before '*' token
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:50: error: parse error before '*' token
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:53: error: parse error before "php_dir_cmds"
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:53: warning: data definition has no type or storage class
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:54: error: parse error before '*' token
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:28: error: parse error before "module"
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:29: error: `STANDARD20_MODULE_STUFF' undeclared here (not in a function)
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:29: error: initializer element is not constant
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:29: error: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:30: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:30: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:31: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:31: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:32: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:32: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:33: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:33: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:34: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:34: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:36: warning: excess elements in scalar initializer
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:36: warning: (near initialization for `php5_module')
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/mod_php5.c:36: warning: data definition has no type or storage class
/root/php-5.1.1/sapi/apache2handler/php_apache.h:53: warning: array `php_dir_cmds' assumed to have one element
make: *** [sapi/apache2handler/mod_php5.lo] Błąd 1

To mnie już przerosło. Ktoś potrafi coś poradzić?

Tytuł:
MODERATOR

Nie wiem czy odpowiem na twoje pytanie, ale pamiętam dyskusję na liście mailowej archa o kompletnie zwalonym wydaniu php. Niestety nie mam teraz dostępu do tych maili więc nie sprawdzę o co chodziło. Nie pamiętam nawet czy był to problem z pakietem Archa czy ze źródłami php... ale wiem że coś gdzieś dzwoniło :-)

Tytuł:
MODERATOR

A ja pamietam, że ktoś na #nnd mówił żę php5 to strasznie dziurawe i nie działa często to co działa w php4. Czy jakoś tak ktoś pisał :D

Tytuł:

Mis' pisze:
Nie wiem czy odpowiem na twoje pytanie, ale pamiętam dyskusję na liście mailowej archa o kompletnie zwalonym wydaniu php. Niestety nie mam teraz dostępu do tych maili więc nie sprawdzę o co chodziło. Nie pamiętam nawet czy był to problem z pakietem Archa czy ze źródłami php... ale wiem że coś gdzieś dzwoniło :-)

narazie nie znalazłem niczego na ten temat. Możliwe, że mowa była o wersji 5.1.0 bo cztery dni później (dzisiaj) wydali wersję 5.1.1 (tą mam). W końcu musze coś znaleźć, nie dam się :P

MAC!EK pisze:
A ja pamietam, że ktoś na #nnd mówił żę php5 to strasznie dziurawe i nie działa często to co działa w php4. Czy jakoś tak ktoś pisał :D

a niech se będzie dziurawe :D :P a na serio potrzebuje to do prac na extreme-packiem, nikomu nie udostępniam miejsca na serwku :) Zdarza mi się pracować poza domem a tam niemam jak zainstalować sobie php5 i mysql5 (btw. wspominałem, że będę się jeszcze produkować nad mysql5? :D )

także jakby ktoś trafił przez przypadek na cokolwiek co mogłoby się przydać niech da znać, będę wdzięczny :)

Tytuł:

meczylem sie z tym kilka razy ale bez skutku... jak by jednak komus sie udalo te paczki zrobic i dac namiary to bede wdzieczny strasznie.

Tytuł:
PGF

A ja to bym przedewszystkim użył szukarki na forum.

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=82432#82432

Dziala, sprawdzałem.

Po co odkrywać na nowo koło?

Cytuj:
A ja pamietam, że ktoś na #nnd mówił żę php5 to strasznie dziurawe i nie działa często to co działa w php4. Czy jakoś tak ktoś pisał Very Happy

Znam php i moge z czystym sumieniem powiedziec ze większość błędów pomiędzy ver wynika z niepoprawnie napisanego kodu, na ktory php4 przymykało oko a 5 juz nie chce. Są drobne wyjątki. Tak po za tym(jak w wątku z linku powyzej) widac, bez problemu mozna uruchomic php4 i 5, i moim zdaniem w obecnej chwili jest to 'złoty środek' ;)

Cytuj:
Nie wiem czy odpowiem na twoje pytanie, ale pamiętam dyskusję na liście mailowej archa o kompletnie zwalonym wydaniu php. Niestety nie mam teraz dostępu do tych maili więc nie sprawdzę o co chodziło. Nie pamiętam nawet czy był to problem z pakietem Archa czy ze źródłami php... ale wiem że coś gdzieś dzwoniło Smile

Był problem ze źródłami php, ale to było kilka ver(przynajmniej na archu) wstecz, teraz juz jest wszystko ok.
Cytuj:
a niech se będzie dziurawe Very Happy Razz a na serio potrzebuje to do prac na extreme-packiem, nikomu nie udostępniam miejsca na serwku Smile Zdarza mi się pracować poza domem a tam niemam jak zainstalować sobie php5 i mysql5 (btw. wspominałem, że będę się jeszcze produkować nad mysql5? Very Happy )

Heh, ciekawe podejscie.

Mysle ze nie duzy problem. Chociaz tak jak za php5 jestem, tak z mysqlem mysle ze sie nie ma co spieszyc.

Cytuj:
meczylem sie z tym kilka razy ale bez skutku... jak by jednak komus sie udalo te paczki zrobic i dac namiary to bede wdzieczny strasznie.

Udało, juz jakis czas temu. Wystarczyło użyć wyszukiwarki...

Pozdrawiam

Tytuł:

jest pewna roznica miedzy "paczka" a PKGBUILDEM ... pozatym brak w nim mysqli a na tym mi sie przy kompilacji wywraca

Tytuł:
PGF

lipton pisze:
jest pewna roznica miedzy "paczka" a PKGBUILDEM ... pozatym brak w nim mysqli a na tym mi sie przy kompilacji wywraca

Nie widze duzej, efekt ten sam, po za tym że trzeba sobie z tego zrobic paczuszke (make_nnd_pkg).

O mysqli nic nie pisałeś.

Hm, musiałbym spróbować --with-mysqli . ale chwilowo nie mam czasu.

Pozdrawiam

Tytuł:

JakubC pisze:
lipton pisze:

Nie widze duzej, efekt ten sam, po za tym że trzeba sobie z tego zrobic paczuszke (make_nnd_pkg).

O mysqli nic nie pisałeś.

Hm, musiałbym spróbować --with-mysqli . ale chwilowo nie mam czasu.

Pozdrawiam

znowu chory czy angielskiego sie uczysz...

tak serio to efekt nie jest ten sam paczke traktuje pacmanem i dziala PKGBUILDA kompiluje i ... tu efekty moga byc rozne bo kompilacja nie musi sie zakonczyc sukcesem

co do mysqli...to wiesz chyba jak ja kocham mysqli ;)

Tytuł:
MODERATOR

W NND z zainstalowanya wersja devel powinno sie skompilowac bez problemow. Nie widze nic trudnego w sciagnieciu PKGBUILDa i wpisaniu make_nnd_pkg.

Tytuł:
PGF

tasiorek pisze:
W NND z zainstalowanya wersja devel powinno sie skompilowac bez problemow. Nie widze nic trudnego w sciagnieciu PKGBUILDa i wpisaniu make_nnd_pkg.

Ja też.
Cytuj:
tak serio to efekt nie jest ten sam paczke traktuje pacmanem i dziala PKGBUILDA kompiluje i ... tu efekty moga byc rozne bo kompilacja nie musi sie zakonczyc sukcesem

Dobrze przygotowany PKGBUILD skompiluje sie bez problemu wszędzie.

Tytuł:

a teraz dopisz:

--with-mysqli

i zobacz czy sie skompiluje.

Tytuł:
PGF

Na moim serwerku to troche potrwałoby, a chwilowo nie mam czasu, moze ktos na normalniejszej maszynie spróbuje?

Tasiorek, spróbujesz skompilowac z mysqli?

Szczerze mówiąc nie wiem jak jest z tym mysqli. Fakt, sprawa fajna, sam uzywam w wielu projektach.

Realnie widze to tak że mysql5 i php5(oczywiscie z mozliwoscia uzycia 4) zagosci w nnd na dobre dopiero przy okazji akutalizacji pakietów bazowych(kernel itd) na co nie ma co za szybko liczyc (i chyba nawet dobrze). W koncu nnd to miałbyć router. Tylko czekac az do jądra dodamy obsługe kart telewizyjnych ;) (to oczywiscie taki troche niezwiązany z tematem OT)

Mysqli na pewno skompiluje jak wreszcie postawie nnd na lepszej maszynie.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

lipton pisze:
a teraz dopisz:

--with-mysqli

A teraz obejrzyj sobie PKGBUILDa, czy czasem to nie jest od dawna wpisane.

Tytuł:
PGF

tasiorek pisze:
lipton pisze:
a teraz dopisz:

--with-mysqli

A teraz obejrzyj sobie PKGBUILDa, czy czasem to nie jest od dawna wpisane.
faktycznie jest tylko --with-mysql, mysqli to troche co innego;)

Tytuł:
Użytkownik

JakubC pisze:
W koncu nnd to miałbyć router.

Apetyt jednak rośnie w miarę jedzenia :D , bo jak miał być to tylko router to wystarczył by sam thttpd do obwieszczania ludziom że za net nie zapłacili :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.