Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 13:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poczta imap

Witam
Mam następujące pytania dotyczące instalacji serwera poczty na eximie:
1. Koniecznie zależy mi na imapie, z forum coś wyczytałem o pakiecie courier, ale gdzie go można pobrać? Czy to poprostu usługa imap z pakietów??
2. Jaka powinna być kolejność instalacji usług i jakie pakiety powinienem zainstalować? Z tego co wyczytałem na forum to exim, tpop3, imap (czy courier) i potem coś do www czyli np. uebimiau Dobrze to rozumiem??
3. A może mi ktoś coś innego poleci, zależy mi koniecznie na poczcie przez imap odbieranej z outlooka, + troszkę na poczcie przez www.
Do tej pory miałem CommuniGate Pro ale triala i raz że poczta często była odbierana przez obce serwery jako spam, a dwa że imap w tym serwerze przy 8 kontach i dużej ilości poczty (po 1000 emaili w skrzynkach) działał strasznie długo, i muszę poszukać czegoś lepszego, Serwer poza pocztą raczej mało obciążony bo 8 użytkowników, niceshaper, apache (100-200 wejść na www dziennie). Athlon 1.8, 512MB.

Tytuł:

I jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie czy będzie się dało przenieś skrzynki (tzn wszystkie maile) z CommuniGata (mbox) do np tego couriera.

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze wyrażę własną opinię - nie lubię imapa - bo prowokuje do zostawiania poczty na serwerze. Obserwuję to na szkolnym serwerze, gdzie część użytkowników korzysta ze squirrelmaila, oni oczywiście poczty nie kasują. A dysk się zapcyah ai zapycha... potem oczywiście jest tam już z tysiąc listów (po jaką cholerę się pytam?!). Ostatnio miałem pytanie od kogoś, czemu tak wolno mu się poczta wczytuje (okazało się że na serwerze było koło 3000 maili) same nagłówki z serwera wczytywały się przez 15 minut.
Sam przechowuję ważną pocztę, ale robię to na swoim dysku i w swoim programie.
A wracając do twoich pytań:
1. w NND jest imap.
2. Jeśli zastosujesz imap, do wysyłania pcczty możesz zastosować exima.
3. Już to napisałem, co o tym sądzę. Tfu.. do tego jeszcze "ałttłuk" - to powinno być karalne :D
Co do przenoszenia skrzynek z communigate to raczej bym nie liczył na taką możliwość.

Tytuł:

Ogólnie zgodzę się co do używania imapu, ale niestety muszę mieć pocztę na imapie. Kiedyś kiedyś miałem jeszcze większe ilości maili na bardziej obładowanym kompie pod win2000. Korzystałem z serwera Mdeamon i wszystko działało 5 razy lepiej niż pod CommuniGate Pro. Niestety wiadomo jakie minusy miało takie rozwiązanie.
Wracając do tematu.
Czy ktoś ma może gotową paczkę z tym courier-imap. Bo wersje które znalazlem wymagają kompilacji, a raz że nie wiem czy sobie z tym poradzę a dwa że nie chcę zaśmiecać kompa wszystkimi kompilatorami i bibliotekami bo to niebezpieczne.

Tytuł:
Honorowy Admin

W nnd jest pacman -S imap :>

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.