Do tej pory potrafiłem znaleźć jakoś odpowiedź, bazując na Waszych pytaniach/odpowiedziach, niestety rozwiązania problemu który obecnie mam , nie potrafię znaleźć:
Mam tak :
inetrnet
|
NND (2005 r)
|
switch--pokoj1 (192.168.10.10..25)
|----pokoj2 (192.168.10.26...40)
na nnd - niceshaper, firewall Zciech
Pokoj 1 - 15 kompow z przypisanymi adresami IP- niceshaper czuwa nad prędkościami , pare przekierowan portów w firewall i tyle
Pokoj 2 - to pomieszczenie gdzie
mają znaleźć się w przyszłości łacza dla laptoków , normalnie na skrętce .
Założenie - przychodzi gosc, podłącza laptop i ma mozliwosc połaczenia z netem - ip dostaje dynamicznie przez dhcp, nice przdziela odpowiednią prędkość.
Wszystko ok dopóki ma ustawione auto przydział . niestety widzę problem jezeli ktos przyjdzie z adresem ustawionym identycznie np. z jednym z kompow w pokoju 1 ( zkładając ze ktos wymysli sobie identyczne ustawienia , co teoretycznie jest to mozliwe i musze się przed tym zabezpieczyc) .
O ile mysle, ze przypisanie mac adresu do ip rozwiąze problem dostępu do internetu , to problemem jest konflikt IP ktory moze się zdarzyć

najgorzej jezeli jakis stacjonarny włączy się
po prznośnym - nie dostanie swojego ip i będzie lipa

mogę sie mylić) - siec bedzie pozostawiona w większości sama sobie wiec musi byc w miarę 'samodzielna'
Proszę pomóżcie mi , jak mam zabezpieczyć się przed takimi problemami ? -
narazie wszystko jest w fazie projektu, niestety nie mam fizycznego(ani zdalnego) dostępu do tej sieci, więc nararazie muszę teoretyzować ... i znaleźć odpowiedzi zanim będę na miejscu.
pozdrawiam i dzieki z gory z odp