Po paru tygodniach prób i kolejnych zmianach przygotowałem pakiety, które uważam już za ostatecznie przygotowane. Podzielone są na dwie części dspam i dspam-panel.
Zgodnie z sugestiami jakie podesłał mi Mis', zrobiłem pakiet tak, że w najprostszym układzie można go wykorzystać wyłącznie do znakowania maili, w najbardziej zaawansowanym używać bazy mysql i panelu www.
Najprostsza opcja wymaga jedynie przekonfigurowania exima w oparciu o załączony plik exim.conf.dspam i zmiany nazwy pliku dspam.conf.hash na dspam.conf. Można już zacząć używać programu, choć trzeba się liczyć z tym, że będzie się mylił dość często, wymaga to wbrew pozorom więcej pracy, bo każdy źle sklasyfikowany mail należy odesłać na user-spam@domena (jeśli to przepuszczony spam) lub user-notspam@domena (jeśli to mail niewinnie zaliczony do spamu)*
Znacznie lepiej jednak pouczyć chwilkę nasz nowy program. Jeśli mamy przykładowe maile w osobnych plikach, możemy użyć dspam_train. Dla leniwych przygotowałem samouczące skrypty dspam_mbox_spam i dspam_mbox_nospam.
Sądzę jednak, ze większość adminów i użytkowników wolałaby coś więcej niż tylko znakowanie maili. Jakie są możliwości, można przeczytac w dwóch artykułach na stronie NND.
Osobiście polecam sposób wymagający uruchomienia paru skryptów konfiguracyjnych, ale za to później zapewniający niezły komfort zarządzania spamem.
Pakiety znajdują się na:
http://nnd-linux-router.one.pl/pkg/dspa ... pkg.tar.gz
http://nnd-linux-router.one.pl/pkg/dspa ... g.tar.gz**
Zanim pakiety znajdą się w repozytorium nnd i będzie można je instalować standardowo, liczę na to, że ktoś je zainstaluje i sprawdzi (na razie przez pacman -U).
* Dobrze mieć operę lub thunderbirda z wtyczką redirect, bo ponowne trenowanie maili najlepiej robić używając opcji "Przeadresuj" (nie zmienia nagłówków).
** Instalując panel najpierw trzeba zainstalować pakiety zależności:
'gd=2.0.33' 'perl' 'apache' 'mod_perl' 'perl-error' 'perl-digest-sha1' 'perl-cache-cache' 'perl-apache-authpop3' 'perl-gd' 'perl-gd-graph' 'perl-gd-graph3d' 'perl-gdtextutil' - w przeciwnym razie panel się nie zainstaluje. (pliki są na tym samym serwerze).