Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 25 czerwca 2017, 00:36

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 20:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
witam
mam serwerek na nnd i zmienne ip
zastanawiam sie jak przekierowac na niego domene z nazwa.pl
czy jest jakis sposob zeby nnd aktualizowalo ip w panelu nazwa.pl ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 20:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
nie kolego, tylko no-ip.com lub inne dyndns-y...

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 22:25 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
barte-k pisze:
nie kolego, tylko no-ip.com lub inne dyndns-y...

Pozostawię bez komentarza.

Zajrzyj tutaj: https://freedns.sgh.waw.pl/createuser.php?language=pl

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 22:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
I to obsługuje zmienne IP? Mogę mieć domenę, którą kupię, na neostradzie?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 22:33 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Maciek pisze:
I to obsługuje zmienne IP? Mogę mieć domenę, którą kupię, na neostradzie?

Tak.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Z PISu jesteś? Udowodnij!

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 22:52 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Czerwo przez bardzo długi czas swoją domenę listonosz.com.pl trzymał na neostradzie.

Ja sam używałem tego przez krótki czas.

Tu masz skrypt pozwalający na aktualizację ip
http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py

Udowodnione?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 23:01 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Trzeba jeszcze mieć nagranie, najlepiej z dyktafonu (gwoździa).

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 23:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No kurde.. Jakub zaraz Bartka-K poda do sądu o naruszenie dóbr osobistych... wyzywanie od PiSu to dziś ciężka obraza :P
Fajnie byłoby, aby czerwo zatem opisał, jak można zrobić hosting normalnej domeny na neo. Wg mnie potrzebne są dwa serwery DNS. Czy są dwa takie jak ten na sgh?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 23:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Są dwa.
http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py

czyli czym to sie różni od no-ip.com ?
listonosz.com bardzo często nie działał... wiem bo chyba ciągle jest tam repo kolegi czerwa, a korzystałem :-) I co z propagacja domeny co 24h ?

Przepraszam za PIS nie chciałem nikogo obrazić.
Poniosło mnie.

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 00:08 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
wiec dzieki temu bede mogl postawic server poczty na domenie np pl??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 00:23 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Tak prawdę powiedziawszy, jeśli chcesz mieć jakś prywatną stronkę i prywatny serwerek pocztowy, to sądzę, że z powodzeniem starczy jakiś adres typu kimas.homelinux.org - za darmo i na dodatek przeważnie działa bez pudła. Jednak jeśli ma to coś poważnego być, to poczta na neostradzie - sorry ale to jak koalicja pisów i lisów... - po prostu śmiech na sali.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 01:05 
Offline

Rejestracja: sobota, 22 lipca 2006, 14:41
Posty: 82
Lokalizacja: Nowa Wieś Wielka
Maciek pisze:
koalicja pisów i lisów... - po prostu śmiech na sali.


Pewnie lepsza UW z LSD 8O

Sorry ale apolityczność tego forum jest powalająca. Teraz jest może śmiesznie dzięki mediom, ale poprzednie 16 lat czkawką będzie odbijać się jeszcze Twoim wnukom.

Pozdrowionka

_________________
Napis na grobie informatyka:
"kowalski.zip"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 01:36 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No cóż. Generalnie forum jest apolityczne i jakichś szczególnych dyskusji nigdy tu nie podejmowaliśmy, choć jak ktoś się uprze to może swoją tyradę na Hyde Parku umieścić.
A że ostatnie wydarzenia są przekomiczne, nic więc dziwnego, że jako odpryski humorystyczne, pojawiły się niejako przy okazji - zauważ, że nie zmieniają one sensu odpowiedzi użytkowników, a jedynie dodają humorystycznego smaczku.
Co do odbijania się czkawką, to mi osobiście odbijają się czkawką ostatnie dwa lata, a co się będzie odbijało moim wnukom, których jeszcze (o ile wiem) to nie mam - to już jest zupełnie inna bajka. Przypuszczam, że wszystkim nam będzie się raczej odbijać czkawką ten matrix - reaktywacja, który nam obecnie zafundowano. Niestety po tej czwartej rp a raczej peerelu bis trzeba będzie posprzątać i to trochę będzie trwało.
Jeśli zamierzasz podejmować dyskusje polityczne, skrytykować mnie lub wyzwać od komuchów - załóż nowy wątek w Hyde Parku. Obecny wątek pozostawiamy na wyjaśnienie kwestii domeny i dynamicznego IP.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 02:53 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Maciek pisze:
No kurde.. Jakub zaraz Bartka-K poda do sądu o naruszenie dóbr osobistych... wyzywanie od PiSu to dziś ciężka obraza :P
Fajnie byłoby, aby czerwo zatem opisał, jak można zrobić hosting normalnej domeny na neo. Wg mnie potrzebne są dwa serwery DNS. Czy są dwa takie jak ten na sgh?

sgh zapewnia podstawowy i zapasowy DNS.

Cytuj:
Trzeba jeszcze mieć nagranie, najlepiej z dyktafonu (gwoździa).

Właśnie widzę...

Cytuj:
Są dwa.
http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py

czyli czym to sie różni od no-ip.com ?
listonosz.com bardzo często nie działał... wiem bo chyba ciągle jest tam repo kolegi czerwa, a korzystałem Smile I co z propagacja domeny co 24h ?

Czym się różni? Już wyjaśniam - otóż, tutaj możesz za darmo zaparkować taką domenę jaka Ci się żywnie podoba. Jeżeli wykupisz sobie adres w domenie wybrzeża kości słoniowej czy w .pl to nie ma problemu, aby "przypisać" ją do Twojego zmiennego ip. Na serwisach o których mówisz jest to niemożliwe, lub płatne (a opłaty nie są małe).

"Odnawianie" adresu ip, jeżeli sobie dobrze przypominam, może następywać najczęściej co 30 minut, jednak wykonując skrypt zaraz po restarcie neostrady zmiana jest w zasadzie natychmiastowa.

Cytuj:
wiec dzieki temu bede mogl postawic server poczty na domenie np pl??

Teoretycznie tak, praktycznie z resztą też. Jednak korzystanie z serwera poczty na neostradzie to masakra. Co chwile okazuje się, że Twój adres jest na RBLach, że serwery blokują wszystkie ipki neostrady i takie inne historie. W mojej opinii to gra nie warta zachodu.

Zaś do utrzymywania niewielkiej(!) stronki doskonale się nadaje, a adresy .pl/.eu są w tej chwili tak tanie, że można sobie pozwolić na podniesienie w ten sposób prestiżu naszej nielegalnej sieci na neostradzie czy poprawienie samopoczucia/samooceny ;-)

Jeżeli chodzi o kwestie polityczne to mieszać się nie będę, a przeprosiny przyjmuje.

Pozdrawiam

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 14:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
a jak uruchomic ten skrypt pythona ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 15:24 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Instalujesz pythona
pacman -S python

ściągasz skrypt
wget http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py

nadajesz prawa wykonywalności
chmod +x freedns-dyndns.py

Odpalasz
./freedns-dyndns.py

lub

python freedns-dyndns.py

Pozdrawiam

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 10:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 24 lutego 2007, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Lubuskie
Polityka na bok, podłączę sie do tematu, napiszcie czy myślę poprawnie:

1. Mając DSL-a z jednym adresem IP (karta eth0 serwera - 80.x.x.x) czy mogę wykupić domenę, która będzie odwołaniem do tego adresu bez żadnych problemów?

2. Gdzie najlepiej rejestrować domeny? Interesowałaby mnie TYLKO domena, baz żadnych dodatkowych pakietów hostingowych, a z tego co wiem, to większość serwisów oferuje powierzchnię dyskową + domenę, a to niepotrzebnie zwiększa koszty. :roll:

4. Czy mając 1 stały, publiczny adres IP i domenę mogę zrobić coś takiego, żeby utworzyć nazwy domenowe dla komputerów typu komputer1.domena.pl, komputer2.domena.pl itd... ?
User wchodząc na stronkę ip.wp.pl widziałby swoją osobną nazwę...
Słyszałem, że chodzi tu o rev dns, ale nie wiem czy nie trzeba dysponować publicznymi ipkami żeby tego dokonać.

Proszę o odpowiedź.

_________________
* Orinoco ap600 + horizon mini, switch pentagram
* kilka Ovislinków WL-5450/60
* NND: nice, squid, dhcpd
* UPS f-my apc
* 14 ludków | 1024/256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 11:14 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
1. tak
2. Wybor nalezy do Ciebie, np. nazwa.pl nask.pl
4. Nie, chyba, że twoi uzerzy beda mieli publiczne adresy

By uzyc ReVDNS musisz miec IP bez nazwy nadanej przez twojego ISP np IP DSL-i maja juz nazwe nadana przez tepse i zawsze ta nazwa bedzie widoczna, bo dns tepsy zawsze bedzie nadrzedny dla twojego dns-a, bo to oni sa wlascicielami tych IP.

Mniej wiecej.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 11:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 24 lutego 2007, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Lubuskie
Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. :)
Pozdrawiam

_________________
* Orinoco ap600 + horizon mini, switch pentagram
* kilka Ovislinków WL-5450/60
* NND: nice, squid, dhcpd
* UPS f-my apc
* 14 ludków | 1024/256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl