Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 października 2017, 16:43

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 12:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
zciech pisze:
By uzyc ReVDNS musisz miec IP bez nazwy nadanej przez twojego ISP np IP DSL-i maja juz nazwe nadana przez tepse i zawsze ta nazwa bedzie widoczna, bo dns tepsy zawsze bedzie nadrzedny dla twojego dns-a, bo to oni sa wlascicielami tych IP

http://www.tp.pl/prt/pl/mam_pytanie/int ... 1868898765

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 13:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
: [/] [] ()
[root@gbak rc.d]# python freedns-dyndns.py
p: {'name': 'gbak', 'zone': 'oleszyce.net', 'oldaddress': '*', 'user': 'realisty', 'ttl': '600', 'password': '******'}
Traceback (most recent call last):
  File "freedns-dyndns.py", line 66, in ?
    main()
  File "freedns-dyndns.py", line 62, in main
    print "result: %s" % client.xname.updateArecord(params)
  File "/usr/lib/python2.3/xmlrpclib.py", line 1029, in __call__
    return self.__send(self.__name, args)
  File "/usr/lib/python2.3/xmlrpclib.py", line 1316, in __request
    verbose=self.__verbose
  File "/usr/lib/python2.3/xmlrpclib.py", line 1080, in request
    return self._parse_response(h.getfile(), sock)
  File "/usr/lib/python2.3/xmlrpclib.py", line 1219, in _parse_response
    return u.close()
  File "/usr/lib/python2.3/xmlrpclib.py", line 742, in close
    raise Fault(**self._stack[0])
xmlrpclib.Fault: <Fault 800: 'Check error: /services/bind/sbin/named-checkzone oleszyce.net oleszyce.net.P'>


co to jest ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 6 lutego 2008, 19:43 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
odpalaj tak:
: [/] [] ()
python freedns-dyndns.py --newaddress xxx.xxx.xxx.xxx

za iksy podaj aktualny adres ip Twojego łącza...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 15 marca 2008, 04:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 30 lipca 2006, 23:14
Posty: 112
Niech ktoś opisze od a do z jak zrobić sobie domenę .pl na neo z wykorzystaniem freedns.sgh.waw.pl Będę bardzo wdzięczny i pewnie masa osób też.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 22 marca 2008, 23:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 25 maja 2005, 18:42
Posty: 193
Lokalizacja: Kozienice
lankrokus pisze:
4. Czy mając 1 stały, publiczny adres IP i domenę mogę zrobić coś takiego, żeby utworzyć nazwy domenowe dla komputerów typu komputer1.domena.pl, komputer2.domena.pl itd... ?
User wchodząc na stronkę ip.wp.pl widziałby swoją osobną nazwę...
Słyszałem, że chodzi tu o rev dns, ale nie wiem czy nie trzeba dysponować publicznymi ipkami żeby tego dokonać.
Proszę o odpowiedź.


Witam, nie wiem czy mogę zamieścić tu link do komercyjnej strony ale najwyżej dostanę upomnienie. Mam wykupionych kilka domen w serwisie http://www.domeny.tv z opcjami "serwera przekierowań". Wykup domeny pl na pierwszy rok jest bardzo tani + koszt serwera przekierowań dla tej domeny ale ten serwer umożliwia tworzenie subdomen i przypisywania im tego samego IP komputera lub innego IP innego komputera więc chyba to co Ciebie dokładnie interesuje. Dodatkowo serwer przekierowań umożliwia pracę domeny ze zmiennym IP, aktualizacja IP wykonywana jest za pomocą prostego skryptu basha. Po zmianie IP propagacja trwa nie dłużej niż 15 minut.

Zaznaczam również że mój tekst nie ma na celu reklamować w/w serwisu. Jeśli naruszyłem jakiś punkt regulaminu proszę moderatorów o usunięcie mojego posta.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek
http://stats.opskozienice.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 22 marca 2008, 23:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
pablo2k5 pisze:
ten serwer umożliwia tworzenie subdomen i przypisywania im tego samego IP komputera lub innego IP innego komputera więc chyba to co Ciebie dokładnie interesuje.

Ja to zrozumiałem inaczej. On chciałby aby komputery w jego sieci miały adresy komp-nr.domena.pl, a to przy jednym IP nie jest możliwe w żaden sposób.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 22 marca 2008, 23:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 25 maja 2005, 18:42
Posty: 193
Lokalizacja: Kozienice
Faktycznie moje niedopatrzenie, w takim wypadku muszą mieć publiczne IPki . Ja bardziej rozpatrywałem to pod kątem że użytkownicy mają swoje stronki na jednym serwerze www, tylko nazwy wirtualnych hostów mają komp1.domena.pl itd.

_________________
Obrazek
http://stats.opskozienice.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 kwietnia 2008, 18:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
JakubC pisze:
Instalujesz pythona
pacman -S python

ściągasz skrypt
wget http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py

nadajesz prawa wykonywalności
chmod +x freedns-dyndns.py

Odpalasz
./freedns-dyndns.py

lub

python freedns-dyndns.py

Pozdrawiam


Witam, mam problem ponieważ nie aktualizuje mi adresu ip po zmianie
jest może jakaś przyczyna tego że nie działa czy może inny program który będzie obsługiwał http://freedns.sgh.waw.pl ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 kwietnia 2008, 20:14 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
bo nie podajesz zmiennej --newaddress $ip
ja to robie tak że mam dodatkową domenę na dyndns, po to aby sprawdzać aktualny ip, do aktualizacji używam skryptu:

: [/] [] ()
#!/bin/bash

hostdyndns=`host xxx.homelinux.com | awk '/xxx.homelinux.com has address/ {print$4}'`

freedns=`host domena.pl | awk '/domena.pl has address/ {print$4}'`

if [ "$hostdyndns" != "$freedns" ]
then
    python /siezka/freedns-dyndns.py  --newaddress $hostdyndns
fi


odpalam go w cronie co 30min


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 9 kwietnia 2008, 09:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
Kimas pisze:
bo nie podajesz zmiennej --newaddress $ip
ja to robie tak że mam dodatkową domenę na dyndns, po to aby sprawdzać aktualny ip, do aktualizacji używam skryptu:

: [/] [] ()
#!/bin/bash

hostdyndns=`host xxx.homelinux.com | awk '/xxx.homelinux.com has address/ {print$4}'`

freedns=`host domena.pl | awk '/domena.pl has address/ {print$4}'`

if [ "$hostdyndns" != "$freedns" ]
then
    python /siezka/freedns-dyndns.py  --newaddress $hostdyndns
fi


odpalam go w cronie co 30min


:)) dzięki dziś przetestuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 11 kwietnia 2008, 08:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
no i testowałem, scrypt jest ok. tylko ze coś nie działa, dopisałem do crond w ten sposób

: [/] [] ()
*/15 * * * * /usr/local/bin/noip.client -u xxx -p xxx -d
xxx.no-ip.eu
*/20 * * * * /etc/rc.d/freedns-ipupdate


coś źle ? czy co bo nie wiem już sam, jak ręcznie odpalam później to wsio działa ale z automatu nie :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 11 kwietnia 2008, 09:38 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
a masz pustą linie na końcu configu crona?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 11 kwietnia 2008, 11:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
Kimas pisze:
a masz pustą linie na końcu configu crona?


tak nawet dwie i teraz jeszcze trzecią.

znalazlem w necie i dopisalem na poczatku jeszcze takie cos

* * * * * touch /tmp/.crond_running

ale ten plik tez jest pusty w tej linijce chyba chodzi o to co crond wykonuje ??? lub wykonał ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
chyba nikt nie zna odpowiedzi na mój problem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 14:50 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
sum3k pisze:
: [/] [] ()
*/15 * * * * /usr/local/bin/noip.client -u xxx -p xxx -d
xxx.no-ip.eu


Masz to w jednej linii czy tak jak nam przedstawiłeś?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 kwietnia 2008, 19:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
JakubC pisze:
sum3k pisze:
: [/] [] ()
*/15 * * * * /usr/local/bin/noip.client -u xxx -p xxx -d
xxx.no-ip.eu


Masz to w jednej linii czy tak jak nam przedstawiłeś?



no wlasnie mialem tak jak jest, poprawilem to i zobaczymy co bedzie dalej napewno napisze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 kwietnia 2008, 19:23 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Będzie działać...

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 kwietnia 2008, 20:38 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 11:15
Posty: 10
JakubC pisze:
Będzie działać...


gitara :D smiga wszystko

dzieki bardzo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 czerwca 2011, 20:29 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Witam,odkopie temat...
Mam zmienne IP w domku..dla własnych potrzeb + 3 *domeny*

1. w dyndns
2. w no-ip
3. własna domena.pl

Wszystko w apach'u ładnie urządzone... lecz tutaj zaczyna się problem.Przez 2 dni wszystko ładnie działało lecz nastąpił problem którego nie wiem gdzie szukać..otóż:

domena.pl <- nie wyświetla !! ping jest
www.domena.pl <- wyświetla i ping jest

Wszystko podłączone do xname,oto config :

$TTL 86400 ; Default TTL
domena.pl. IN SOA ns0.xname.org. moj_email.gmail.com. (
2011062802 ; serial
10800 ; Refresh period
3600 ; Retry interval
604800 ; Expire time
10800 ; Negative caching TTL
)

$ORIGIN domena.pl.
IN NS ns2.xname.org.
IN NS ns0.xname.org.
IN NS ns1.xname.org.
www IN A IP.IP.IP.IP
@ IN A IP.IP.IP.IP

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 czerwca 2011, 20:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
W przypadku skierowania zwyczajnej domeny na zmienny IP, ustawiasz rekord CNAME tylko i wyłącznie i kierujesz go na adres cośtam.noip.com

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl