Witam i pozdrawiam wszystkich,
mój problem wygląda następująco:
mam zainstalowany router NND wersja z 20.05.2007.
Internet po sieci radiowej.
Do tej pory używalem karty na chipsecie ralink, którą konfigurowałem przez net_conf i wszystko fajnie śmigało. Od jakiegoś czasu jednak połączenie radiowe zachowuje się dziwnie niestabilnie i w związku z tym chciałem zainstalować inna kartę celem sprawdzenia (czy to nie wina karty).
I tu pojawiły się schody - inna karta to TP-Link WN551G na Atherosie.
W wyniku szperania na forum dowiedziałem się że muszę zainstalować paczkę madwifi oraz skonfigurować połączenie za pomocą wlanconfig. Jednak ze względu na różne odpowiedzi w postach dotyczących tego tematu - niekiedy znacznie się różniące mam mętlik w głowie

i stąd pytanie:
który makiet instalować: madwifi czy madwifi-ng
oraz:
czy mogę mieć na raz zainstalowane w kompie 2 karty wlan (ralink i atheros) i używać ich zamiennie (i jak to zrobić) tzn. po instalacji NND konfiguruję ralinka netconfem, sciągam odpowienią paczkę i przełączam połączenia radiowe na atherosa (nie wiem co i gdzie zapłotkować aby wyłaczyć ralinka jak już jest zainstalowany i uruchomiony).
Próbowałem tego algorytmu:
pacman -S madwifi-ng
modprobe ath_pci
Następnie po wpisaniu:
wlanconfig ath create create wlandev wifi0 wlanmode adhoc
otrzymuję komunikat że nie ma takiego urządzenia (no such device) i na tym utknąłem.
Próbowałem polecenia
ifconfig ath0 up - również bez skutku.
Może więc w przypływie dobrych chęci i wolnego czasu mógłby ktoś podać przepis jak "krok po kroku" zainstalowć kartę wlan na atherosie i jakie pliki konfiguracyjne wyedytować.
(w nowej wersji NND - iso z 20.05.2007)