Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 2 sierpnia 2025, 06:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam chciałbym sobie skonfigurować serwer poczny na NND myslałem o EXIM-ie ale nie wiem czy dobrze pojmuję zadanie jakie ma "serwer poczty"

chodzi mi o to aby Maile sciagane i przetrzymywane były na NND a tam skanowane pod względem wirusów i spamu. - Dobrze myslę ... exim sie do tego nadaje??

Z gory dziekuje za odpowiedzi - pozdrawiam

Tytuł:
CDN Support

nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale np na gmailu mozna zrobic przekierowanie maili, nie wiem jak z poczta na innych stronach, ale pewnie tez sie da, wiec instalujesz exima(plus potrzebne paczki), pozniej jakis system anty-spamowy, np d-spam, robisz konto @ na swoim serverze, przekierowujesz poczte i chyba tyle

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie, źle myślisz. Exim to jest Mail Transfer Agent, serwer SMTP. Serwery takie jak exi, postfix, sendmail, qmail przesyłają sobie wzajemnie pocztę, komunikując się między sobą. Poczta jest przechowywana w skrzynkach pocztowych na danym serwerze, a potem użytkownik je sobie stamtąd wyciąga posługując się programem pocztowym, a robi to za pośrednictwem serwera POP3. Uzytkownik też w swoim programie może wysłać pocztę posługując się serwerem SMTP, na którym ma konto, a ten dalej przesyła do innego serwera.
Aby skanować pocztę antywirusem, trzeba go zainstalować, w NND sprzężony z eximem jest do tego clamav. Aby filtrować pocztę pod kątem spamu, też potrzebny jest odpowiedni program, np. spamassassin lub dspam. Też trzeba go zainstalować.
Jeśli myślisz o tym że twoja poczta na onecie czy wp, może być ściągana na lokalny serwer i tu skanowana, to się mylisz. Można ewentualnie pokombinować z clamavem żeby skanował określony katalog, ale już programy antyspamowe nie pracują tak. Do ściągania poczty z innych serwerów jest fetchmail, ale z różnych względów odradzam to rozwiązanie.

Użytkownik

To do czego jest ten EXIM ?? - nie rozumiem....

Mam domenę z adresem mailowym... ale nie mam serwera ... jak mogę na NND zrobić teki serwer ??

Tytuł:
PGF

Po chłopsku - exim to serwer pocztowy. Żeby mieć serwer pocztowy, musisz wgrać exima.

Serwer pocztowy, to takie żyjątko za pomocą którego możesz wysyłać i odbierać pocztę (przysłaną oczywiście na Twój mail w domienie Twojego serwera).

Pozdrawiam

Honorowy Admin

talibanczyk1 pisze:
To do czego jest ten EXIM ?? - nie rozumiem....

Toż ci napisałem. Przeczytaj jeszcze raz i jeszcze raz... aż zrozumiesz.
Exim nie będzie skanował poczty, ani przesiewał spamu, bo do tego nie jest przeznaczony. Jest powtarzam serwerem smtp, mówiąc po chłopsku - to jest połowa tego, co potocznie nazywamy serwerem poczty. Exim wysyła i odbiera ale jeszcze musi być coś, co użytkownikowi da odebrać pocztę. Pisałem o tym.
Na stronie nnd jest troszkę opisów - przejrzyj sobie. Jeśli nie dasz rady , to odpuść też exima - nie każdy komputer z nnd musi być w końcu serwerem poczty.

Tytuł:
Użytkownik

no i chyba sobie odpuszcze tego EXIM-a jestem za glupi zeby go pojąć:P

No to co byćście mi polecili... zebym mogl na NND mogl przekierować pocztę z xxx@xxx.pl - wykupionej domeny w HOME.pl i zeby na NND byla skladowana oraz przez niego filtrowana pod względem spamu oraz wirosow i innych ustroistw??

Tytuł:
Honorowy Admin

Zrozum, że oczekujesz rzeczy niemożliwej i w sumie niepotrzebnej. Jeśli poczta na serwerze X już przyszła i jest zawirusowana i zaspamiona, to ona już jest. Teraz możesz to sobie to ściągać i filtrować na swoim windowsie i outlooku, czy czego tam używasz. Wspomniałem wcześniej o fetchmailu, który może ściągać pocztę z serwera X na lokalny serwer Y, a stamtąd dopiero ściąga ją sobie klient. Jednak fetchmail nie jest żadnym serwerem tylko takim fake-klientem poczty, który posiada umiejętność ładowania przesyłek na lokalne konta pocztowe, ale w tym układzie nie ma możliwości skanowania maili w locie i odrzucania zawirusowanych, czy odrzucania spamu. Takie możliwości ma jedynie serwer smtp we współpracy z antywirusem i programem antyspamowym lub greylistingiem. Jest tak dlatego, że to się musi dziać w momencie nadsyłania przesyłki a nie po jej zapisaniu na dysk.
Wyjaśnię jeszcze dokładniej, bo może i następnym się przyda. Serwer smtp podczas przyjmowania przesyłki przekazuje ją do antywirusa i jednocześnie każe czekac serwerowi, który pocztę nadesłał. Jeśli zostanie znaleziony wirus, to taka przesyłka z pamięci podręcznej wędruje do /dev/null czyli czarnej dziury, a serwer smtp komunikuje temu drugiemu niepowodzenie transakcji z komunikatem "virus found". Na kolejnym etapie przesyłka jest badana przez program antyspamowy. Jeśli zostanie oceniona pozytywnie to wędruje do skrzynki użytkownika, w przeciwnym wypadku antyspam robi to co kazał mu administrator - może to być usunięcie lub przekazanie do jakiegoś globalnego katalogu ze spamem. Możliwe jest także zastosowanie greylistingu, w tym wypadku program staje się takim bramkarzem, który każdą nadchodząca przesyłkę w różny sposób stara się opóźnić, najczęściej za pierwszym razem odpowiadając w imieniu serwera smtp błędem tymczasowym. Programy spamerskie z reguły nie powtórzą operacji, a zwykłe serwery tak. Wtedy greylisting puszcza je bez problemu do właściwego serwera smtp. Możliwe jest także stosowania czarnych lub białych list.

Tytuł:
Użytkownik

ok mniej wiecej zrozumiełem... jak działa serwer smtp i wędrówka poczty / spamu itd itp...

Ale czy mogę utworzyć na NND taki serwer na ktory mogę przekierować adres z domeny wykupionej.... bo mam wykupioną domene ale nie wykupiłem miejsca na serwerze ... z www to sobie poradziłem .. zainstalowałem httpd na NND i adres wykupiony w HOME.pl przekierowałem na a\moj adres IP gdzie znajduje sie NND z httpd i na ktorym umieszczona jest stronka - wszystko smiga ...

ale czy coś podobnego mogę zrobić z poczta ???

Nadal nie rozumiem po co jest ten exim.... jesli smtp i pop3 są na zewnetrznych serwerach to po co na NND je instalowac: )

sory ze <dla ciebie > takie glupie pytania rzucam i pewnie bez sensu - ale staram sie jak moge :) - pojac to :)

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Nadal nie rozumiem po co jest ten exim.... jesli smtp i pop3 są na zewnętrznych serwerach to po co na NND je instalować : )

Po to żeby mieć własny serwer pocztowy. I dopiero z ostatniego postu wywnioskowałem, że o taki serwer ci chodzi. Wcześniej wyglądało na to, że chcesz na lokalny serwer ściągać pocztę np. z onetu czy wp.
Oczywiście jeśli wykupiłeś domenę i swój numer IP (zakładając że nie jest to neo) przypisałeś do tej domeny, to możesz mieć pod tym adresem domenowym zarówno serwer www jak i ftp, a także pocztę. Do tego jest właśnie exim.

Tytuł:
Użytkownik

hehehe - w końcu Panie MAĆKU się zrozumieliśmy :)

czyli EXIM to właśnie taki serwer poczty jaki rozumiem.

Odbiera pocztę ktora jest na NIEGO przekierowana / przechowuje ją oraz filtruje pod wzgledem spamu i wirusów :) - bo Exim ma w sobie smtp < czyli smtp robi to co napisałes wyzej>

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie do końca, exim tylko przyjmuje i wysyła pocztę, ale antywirus clamav jest w nnd niezbędny i trzeba go zainstalować. Natomiast programy antyspamowe - spamassassin i dspam są także, ale wypróbowało je bardzo niewiele osób a ich instalacja i konfiguracja jest dość trudna. Jest też program do greylistingu (hermes), który ma sporo zalet o jest względnie prosty.

Tytuł:
Użytkownik

podsumowywująć - Exim + jakiś program do spamu i wirów = to co chciałem ?? Głównie chodzi mi o Sapamy - są moim utrapieniem :/

Tytuł:
Honorowy Admin

I tu zaczyna się dopiero konkretna dyskusja. Zacznijmy od tego, że podasz nam moc swojego sprzętu (procesor, pamięć) i średnią ilość całej poczty jaka wpływałaby orientacyjnie na serwer w ciągu doby.

Tytuł:
Użytkownik

ze 3-5 kont tej domeny w kazdym z 10 -15 maili/na dobę debranych - w tym z 5 spamów w kazdej - a wychodzącej 5-10 maili z kazdego

Spręt celeron 800 / 256 RAM / 20 GB - dysk

Ja uzywam wlasnie nnd do filtrowania poczty, ktora przychodzi na inne konta na innych serwerach. Nie wiem do konca jak to dziala ale mam zainstalowanego fetchmaila, ktory ta poczte mi sciaga na lokalne konto. Mam tez zainstalowane Spamassassin, clamav i procmail z ustawionymi regulami.
Fetchmaila odpalam cronem dla danego uzytkownika co 15 min. Poczte odbieram tylko z lokalnego konta a nie jak przedtem z kilku. Jestem zadowolony z tego rozwiazania.
Wszystko dziala jak nalezy, spam sie filtruje, podejrzane maile z wirusami sa odrzucane i jest super...

Zapomnialem dodac ze mam tez zainstalowanego exima i tpop3d...

Pozdrawiam

--
m@slap

Tytuł:

Hmm a jak skonfiggurować program pocztowy do odbierania maili z mojego serwera ?

Musą byc jakies adresy po3, smtp..
Chce skonfigurować EXIMA więc moze ktos zamiesci jakis przykładowy plik .conf

Tytuł:
PGF

Do konfiguracji exima masz konfigurator.

Zarówno smtp jak i pop3 to adres Twojego serwera serwerów.

Tytuł:
Honorowy Admin

Ja pozwolę sobie dodać, że nawet jeśli exim i tpop3d działac mają wyłącznie lokalnie, to i tak należy zrobić porządną konfigurację.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.