Mis' pisze:
po pierwsze primo - Dzięki Bardzo, miła zabawka!

Mis' pisze:
po drugie primo - jesli zrobisz 'start', potem 'stop' potem znów 'start' to wyświetlany jest komunikat że łańcuch już istnieje. Czy argument 'stop' nie powinien kasować tego łańcucha? a jeśli nie, to czy ten komunikat nie powinien być skierowany do /dev/null?
Bo stop nie zatrzymuje zliczania tylko jest po to by przy zamykaniu systemu zapisać aktualny stan do kopii z których przy starcie odtwarza dane
Mis' pisze:
po trzecie primo - script wymaga konfiguracji wewnątrz, czy nie lepiej by było stworzyć prosty plik konfiguracyjny i umieścić go w /etc/conf.d a w samym scripcie zrobić 'source /etc/conf.d/plik_configuracyjny'? zabezpieczyłoby to przed przypadkowym zepsuciem scriptu podczas edycji...
Skrypt zbudowany był wczorajszej nocy na potrzeby jednej z serwerowni i następne wersje będą już poprawione

Mis' pisze:
po czwarte primo - użytkownik ma możliwość zmiany pliku tymczasowego wykorzystywanego podczas obróbki danych, ale nie ma mozliwości zmienić nazw plików wynikowych - 'Statystyki_sieci1' - umieszczasz je w katalogu apacha więc można je obejrzeć przez przeglądarkę, ale wpisywanie takiej długiej nazwy jest niewygodne...
To też się zmieni bo narazie staty były na stałe dopisane do index.html

Mis' pisze:
po piąte primo - można by generować prosty plik *html i dane dla całej sieci odróżnić od danych dla poszczególnych hostów, przez chwilę zastanawiałem się dlaczego mam więcej hostów niż mam w rzeczywistości, dopiero po chwili zorientowałem się że to pierwsza linia to dane dla całej sieci...
Co do htmli to nigdy się tym nie zajmowałem - niech inni dadzą coś z siebie

Po to właśnie jest opcja statopt gdzie w dość chyba wygodny dla automatyki sposób są generowane dane do jednego pliku z wszystkich podsieci

Mis' pisze:
Wszystkie te zmiany to tylko kosmetyka i nie wpływają na działanie scriptu.
Dlatego nie zmieniałem tego jeszcze

Mis' pisze:
Mam jednak pytanie co do celowości takiego rozwiązania:
account_stato() {
nrks="1"
touch ${GDZIESD}${GDZIESDP}
rm ${GDZIESD}${GDZIESDP}
if [ "$SIECLAN" != "" ] ; then
konkretnie chodzi mi o linie z touch i rm - tworzysz plik i natychmiast go kasujesz... po co?
Bo następnie zapis do tego pliku jest dla wszystkich podsieci i trzeba go skasować a komenda if jest troche dłuższa