Albercik pisze:
Pisałem na priv do JakubaC - zignorował mnie, oficjalnie w kilku postach - żadnej odpowiedzi , w mantisie , więc piszę osobnego posta. Kiedy ukażą się powyższe paczki z opcją ICONV ? Miały być do końca 2007, ale z tego co wiem nic takiego nie ma miejsca. Pewnie zaraz ktoś powie: "a po co to...niepotrzebne...nie ma znaczenia" . Ma znaczenie - bez tego są problemy w konwersji formatów (pdf itd) i wykorzystywania formularzy. Pewnie dojdzie komentaż : "skompiluj sobie sam" . Ja skompilowałem, ale NND z założenia powinno być powtarzalne i staramy się aby miało niejako "w sobie" wszystko, co jest jeśli nie niezbędne, to na pewno potrzebne.
ja ci odpowiem jesli pozwolisz.
Jesli wystarczy iconv zawarte w pakiecie glibc to rzeczywiście przekompilowanie programu z tą opcją wystarczy i tutaj niech się Jakub tłumaczy... tyle, że on bedzie dopiero za tydzień, chyba, dostępny.
Jeżeli zaś, a o ile pamiętam był taki wątek na forum, wymagana jest paczka iconv to niestety musisz poczekać. Powód jest prozaiczny - te same pliki mające bardzo podobne funkcje są zawarte zarówno w pakiecie iconv jak i w pakiecie glibc. I żeby dodać pakiet iconv trzeba by przebudować odpowiednio glibc i co za tym idzie wiele (większość? wszystkie?) innych pakietów. Do współpracy z pakietem iconv wymagany jest również na nowo skompilowany gettext (czyli znów - przebudowa pakietów korzystających z gettext). Wymagana byłaby również (choć w tym akurat wątku nie ma to znaczenia) niewielka zmiana w obrazie iso - dodanie pakietu iconv.
Jest to trochę pracy niestety... a ponieważ planujemy przejście na jądro 2.6 co wymusi równiez upgrade glibc, więc chcemy te wszystkie zmiany wprowadzić niejako jednocześnie i przebudować wszystkie pakiety.
Mam nadzieję, że odpowiedź, pomimo braku jakiejkolwiek deklaracji, jest wyczerpująca.