Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 14:12

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PGF

Pisałem na priv do JakubaC - zignorował mnie, oficjalnie w kilku postach - żadnej odpowiedzi , w mantisie , więc piszę osobnego posta. Kiedy ukażą się powyższe paczki z opcją ICONV ? Miały być do końca 2007, ale z tego co wiem nic takiego nie ma miejsca. Pewnie zaraz ktoś powie: "a po co to...niepotrzebne...nie ma znaczenia" . Ma znaczenie - bez tego są problemy w konwersji formatów (pdf itd) i wykorzystywania formularzy. Pewnie dojdzie komentaż : "skompiluj sobie sam" . Ja skompilowałem, ale NND z założenia powinno być powtarzalne i staramy się aby miało niejako "w sobie" wszystko, co jest jeśli nie niezbędne, to na pewno potrzebne.

MODERATOR

Albercik pisze:
Pisałem na priv do JakubaC - zignorował mnie, oficjalnie w kilku postach - żadnej odpowiedzi , w mantisie , więc piszę osobnego posta. Kiedy ukażą się powyższe paczki z opcją ICONV ? Miały być do końca 2007, ale z tego co wiem nic takiego nie ma miejsca. Pewnie zaraz ktoś powie: "a po co to...niepotrzebne...nie ma znaczenia" . Ma znaczenie - bez tego są problemy w konwersji formatów (pdf itd) i wykorzystywania formularzy. Pewnie dojdzie komentaż : "skompiluj sobie sam" . Ja skompilowałem, ale NND z założenia powinno być powtarzalne i staramy się aby miało niejako "w sobie" wszystko, co jest jeśli nie niezbędne, to na pewno potrzebne.

ja ci odpowiem jesli pozwolisz.
Jesli wystarczy iconv zawarte w pakiecie glibc to rzeczywiście przekompilowanie programu z tą opcją wystarczy i tutaj niech się Jakub tłumaczy... tyle, że on bedzie dopiero za tydzień, chyba, dostępny.
Jeżeli zaś, a o ile pamiętam był taki wątek na forum, wymagana jest paczka iconv to niestety musisz poczekać. Powód jest prozaiczny - te same pliki mające bardzo podobne funkcje są zawarte zarówno w pakiecie iconv jak i w pakiecie glibc. I żeby dodać pakiet iconv trzeba by przebudować odpowiednio glibc i co za tym idzie wiele (większość? wszystkie?) innych pakietów. Do współpracy z pakietem iconv wymagany jest również na nowo skompilowany gettext (czyli znów - przebudowa pakietów korzystających z gettext). Wymagana byłaby również (choć w tym akurat wątku nie ma to znaczenia) niewielka zmiana w obrazie iso - dodanie pakietu iconv.
Jest to trochę pracy niestety... a ponieważ planujemy przejście na jądro 2.6 co wymusi równiez upgrade glibc, więc chcemy te wszystkie zmiany wprowadzić niejako jednocześnie i przebudować wszystkie pakiety.
Mam nadzieję, że odpowiedź, pomimo braku jakiejkolwiek deklaracji, jest wyczerpująca.

Tytuł:
PGF

Dziękuję, jest rzeczowa, ale w przypadku ICONV wystarczy tylko dodać opcję iconv do PHP. Wszystkie standardowe paczki NND + przekompilowane PHP 4 i jak najbardziej konwersja działa, tak mam na dwóch serwerach, gdzie jest mi to niezbędne. Tylko tyle.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
w przypadku ICONV wystarczy tylko dodać opcję iconv do PHP.

czyli Jakub do tablicy...

Tytuł:
PGF

Ferie się skończyły, jestem przy tablicy.

Co do wiadomości na pw, faktycznie pisałeś, nie odpisałem z braku czasu i lekkiego roztargnienia, sorki.

Nie chciałem wchodzić w polemikę na ten temat, ale co mi tam... Piszesz, że iconv w php jest potrzebne użytkownikom NND. Pozwól, że sprostuje - jest potrzebne tylko i wyłącznie Tobie. Nigdy, nikt inny nie zgłaszał takiej potrzebny. A Ty piszesz, że już sobie skompilowałeś php, więc w zasadzie można by uznać temat za zamknięty.

Uznałem jednak, że nie obciąża to zbytnio paczki php i być może się kiedyś chociażby jeszcze jednemu użytkownikowi nnd przyda. Dlatego też przy następnym wydaniu pakietów php i php4 (zauważyłeś pewną zmianę?) na pewno w configu jednego i drugiego znajdą się te opcje. Tu w zasadzie mógłbym skończyć swój wywód, ale...

Kilka słów wyjaśnień... jako, że gałąź php 4.x przestała być rozwijana, oczywistym dla mnie staje się fakt, iż php 5.x powinno być domyślną wersją php w NND. Z racji na wydajność, zgodność, nieawaryjność powinna być kompilowana jako moduł apache. Dlatego też pakiety php i php4 muszą tworzyć konflikt i się wykluczać. Oznacza to na pewno problemy przy aktualizacji i wymaga głębszego przetestowania.

Jeżeli Ci tak bardzo zależy, to te pakiety są już gotowe, po prostu nie znajdują się w repozytoriach i mogę Ci je udostępnić. Dlaczego nie są w repozytoriach, skoro są gotowe? Nie miałem czasu na wystarczające przetestowanie ich, w nnd znalazło się kilka ważniejszych spraw do zrobienia.

Mam nadzieje, że moja odpowiedź była równie konkretna i wyczerpująca a nawet zawierała deklaracje.

Pozdrawiam

Tytuł:
PGF

JakubC pisze:
Mam nadzieje, że moja odpowiedź była równie konkretna i wyczerpująca a nawet zawierała deklaracje.

Konkretna, ale mijająca się z prawdą. ICONV w niedużym stopniu jest wykorzystywana choćby w LMS, więc nie tylko ja potrzebuję tej opcji, bo jak zauważyłeś liczne grono próbuje zaimplementować LMS do NND. To oczywiście tylko jeden z wielu przykładów , ale chyba najbardziej znany.
Link do phpinfo z użytą opcją iconv - http://www.compus-net.com/phpinfo.php

Tytuł:
PGF

Dyskusja na ten temat chyba nie ma sensu, ponieważ tak jak mówiłem, w następnym wydaniu php wsparcie dla iconv na pewno się pojawi.

Tytuł:
PGF

JakubC pisze:
Dyskusja na ten temat chyba nie ma sensu, ponieważ tak jak mówiłem, w następnym wydaniu php wsparcie dla iconv na pewno się pojawi.

Po tej deklaracji zdecydowanie już nie ma sensu. Dzięki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.