Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 października 2017, 16:40

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 27 października 2008, 01:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
Witam
Mam prośbę do osób które (po)mogą mi skompilować paczkę.
Chodzi mi o OWFS >> http://www.owfs.org/
Ta paczka implementuje do systemu możliwość odczytu urządzeń 1-wire tak jakby to były zwykłe pliki.

Oczywiście mamy już digitempa. Ale on odczytuje tylko kilka czujników na 1-wire.
Natomiast urządzeń jest znacznie więcej, od przełączników, przez liczniki czujniki itd...zresztą na stronie jet to opisane.

Bedę bardzo wdzięczny,

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 października 2008, 20:50 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
OWFS 2.7p7

... ale najpierw musisz zainstalować fuse:
fuse 2.5.3.1
... bo dodałem to do zależności - zdaje się, że OWFS tego potrzebuje.

Jest jeszcze man do OWFS

UWAGA !!! nie testowałem, nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem, nie odpowiadam za ewentualne szkody moralne i/lub materialne, powstałe w wyniku instalowania i/lub używania powyższych pakietów :P

Daj znać czy to działa i co można tym zrobić, bo też się bawię 1-wire...

====== EDIT ======

Nowa paczka:

OWFS 2.7p7-2

Dodałem konfigi ( /etc/owfs/ )
oraz skrypty startowe ( /etc/rc.d/ )

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Ostatnio zmieniony sobota, 29 sierpnia 2009, 17:34 przez viater, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 października 2008, 22:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
po wstępnych próbach widzę że fuse jest dla kernela devel ?

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 października 2008, 23:09 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
pectosol pisze:
po wstępnych próbach widzę że fuse jest dla kernela devel ?

Jak dla kernela devel ???
Znaczy nie działa bez zainstalowanego kernel24-devel ???

Kompilowane na kernelu 2.4.35-2nnd, czyli aktualnym.

== EDIT ==
No odpaliłem na początek owsf dla 1-wire (podłączony jeden ds1820) i owszem - tworzy filesystem - tylko że coś strasznie przymula w tym filesystemie przy listowaniu plików/katalogów tudzież przy odczytywaniu zawartości cat-em.

==EDIT==
I nie wiem dlaczego po odmontowaniu/skillowaniu owfs-a trzeba usunąć moduł fuse i ponownie go zainstalować - w przeciwnym razie owfs nie chce się ponownie uruchomić...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 00:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
a więc :
: [/] [] ()
[root@router ]# modprobe fuse
modprobe: Can't locate module fuse

sprawdzam w lib/modules widzę że jest tylko że są dwa katalogi
2.4.32-12nnd
2.4.35-2nnd

oczywiscie moja wersja to 2.4.32-12nnd

Przy okazji próbuję aktualizowac kernel...ale 2.4.35-2 zlalazłem tylko devell.
Pozatym chyba ślepy jestem bo zaktualizowałem wszystko ale kernel ciągle bez zmian (oczywiście po kilku reboatch)

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 00:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Kernel 2.4.35 jest w repozytorium current, zatem ty masz ustawione release i wszystko jasne.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 00:45 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
pectosol pisze:
a więc :
[ciach go]
Przy okazji próbuję aktualizowac kernel...ale 2.4.35-2 zlalazłem tylko devell.

Znaczy gdzie znalazłeś ? Nie musisz nic szukać, wystarczy odhaczyć repozytoria base-current i extra-current w pacman.conf (upewnić się, że testing jest zahaszowane), potem
: [/] [] ()
pacman -Suy
i wio.
pectosol pisze:
Pozatym chyba ślepy jestem bo zaktualizowałem wszystko ale kernel ciągle bez zmian (oczywiście po kilku reboatch)

No jak Ci się wszystko zaktualizowało, to jednak by chyba znaczyło, że *-current masz odpłotkowane, a więc - jeśli tak - to zapewne zapomniałeś o magicznym zaklęciu, niezbędnym po aktualizacji kernela:
: [/] [] ()
lilo [-v]

...no i potem reboot oczywiście.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 00:50 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
(upewnić się, że testing jest zahaszowane)

Niekoniecznie, za to release koniecznie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 00:54 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Maciek pisze:
Cytuj:
(upewnić się, że testing jest zahaszowane)

Niekoniecznie[ciach]

Jeśli testing jest na końcu, to fakt. Jeśli na początku, to zapłotkowałbym, jeżeli nie chcę, żeby jakieś paczki zaktualizowały się do wersji z testing...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 października 2008, 23:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
No tak ... przekombinowałem sobie.
W pacman.conf miałem odhaszowane current i release.
ale pierwsze było release...
W zwiazku z tym coś się zaktualizowało a coś nie...
ehh...a najgorsze jest to że już raz to przerabiałem i udało mi się do tego dojść,
Zaktualizuje i sprawdzę jeszcze raz

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 30 października 2008, 00:32 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
No program jest bardzo fajny.

Obsługuje interfejsy 1-wire zarówno na RS-232, jak i usb oraz kupę czujników, pamięci, przełączników i innych pierdół (odczyt i ew.zapis do urządzenia), podłączonych do tych interfejsów.

Odczyt i zapis jest realizowany na kilka sposobów:
- owfs - dla każdego interfejsu tworzony jest virtualny filesystem, w którym podkatalogi odpowiadają urządzeniom podpiętym do magistrali 1-wire, a pliki w tych katalogach odpowiadają rejestrom w pamięci tych urządzeń, w związku z czym odczyt np. temperatury sprowadza się do odczytu z odpowiedniego pliku, a np. ustawienie temp-high i temp-low dla ds1820 - poprzez zapis do odpowiednich plików; ta metoda wymaga zainstalowania fuse, a konkretnie załadowania modułu kernela;
- owhttpd - odczytu i zapisu z/do urządzeń 1-wire dokonujemy przez stronę WWW serwowaną przez dedykowany serwer WWW;
- owftpd - j.w. tylko, że dostęp do urządzeń jest przez dedykowany serwer FTP;
- owserver - wtedy dostęp do urządzeń realizowany jest przez odpowiednie polecenia łączące się z tym serwerem i pobierające lub zapisujące dane z/do urządzeń;
- .. i jeszcze parę innych metod.

Szkoda, że nie jestem w stanie dokładnie tego przetestować, jako że na dzień dzisiejszy dysponuję tylko pasywnym DS9097 i podłączam do niego DS18S20 w trybie parasite - a wyczytałem gdzieś w necie, że z tym ostatnim są problemy w tym trybie, natomiast z zasilaniem powinien działać. Aczkolwiek zaraz po skompilowaniu programu zdarzało mu się raz na kilka prób odczytać prawidłowo temperaturę, tak teraz za cholerę nie chce i wywala błąd.
Nie ma za to problemu (z tego co wyczytałem) w trybie parasite z DS1820 i DS18B20.

Po Wszystkich Świętych postaram się sklecić nowy interfejs i odpalić ds18s20 z zasilaniem, wtedy będę mógł potestować.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
paczka działa,
Opisywane przez viatra "przymulanie" jest spowodowane tym że port com potrzebuje trochę czasu do odczytu czujników,
na USB nie ma tego efektu.
Czujniki ds1820 działają poprawnie z zasilaniem i bez.

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 28 sierpnia 2009, 03:46 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
pectosol pisze:
paczka działa, ...

No i fajnie, w związku z czym ulepszyłem paczkę:

OWFS 2.7p7-2

Dodałem konfigi ( /etc/owfs/ )
oraz skrypty startowe ( /etc/rc.d/ )

pectosol pisze:
Opisywane przez viatra "przymulanie" jest spowodowane tym że port com potrzebuje trochę czasu do odczytu czujników,
na USB nie ma tego efektu.
Czujniki ds1820 działają poprawnie z zasilaniem i bez.

Jeśli są to dokładnie ds1820 lub ds18B20, a nie ds18S20 (na obudowie zawsze jest ds1820), to - jak pisałem - powinny działać bez problemu. Z tego co wyczytałem, problem jest wyłącznie z DS18S20 w trybie parasite.

A jaki masz adapter ? Oryginalny czy lutowany z diod Shotky i rezystorków ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 5 września 2009, 15:30 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
pectosol pisze:
paczka działa,
Opisywane przez viatra "przymulanie" jest spowodowane tym że port com potrzebuje trochę czasu do odczytu czujników,
na USB nie ma tego efektu.
Czujniki ds1820 działają poprawnie z zasilaniem i bez.

Na 2.4.35-2nnd chodzi Ci kontroler 1-wire na USB? możesz podać dokładniejsze informacje? Na jakim układzie, od kogo?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 5 września 2009, 17:30 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
U mnie chodzi na RS232 dokładnie taki

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 14 września 2009, 11:04 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
pod usb nie zabuja na jaju 2.4 bo nie ma modulu jest na 2.6 albo na 2.4 byl ale nie działało juz nie pamiętam ;)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 września 2009, 18:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
na NND używam kontrolera zrobionego z diód na rs232... taki jak pokazał viater

Natomiast dla prób na laptoku (ubuntu) i drugim testowym serwerze (arch) używam kontrolera USB.
Kontroler kupiłem gotowy.


Generalnie lepszy jest na USB bo ma te same potencjały napięć.
Czyli możemy używać serwera do zasilania użądzeń 1-wire

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 października 2009, 21:57 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Próbowaliście używać tych kontrolerów zrobionych na elementach dyskretnych do innych zastosowań niż czujki temperatury?

czerwo - tak, jednakże gdzieś wyczytałem, że w przypadku używania owfs te moduły nie są potrzebne, on sam dobiera się do tego omijając kernel.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Ostatnio zmieniony czwartek, 8 października 2009, 22:14 przez JakubC, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 października 2009, 22:02 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Nie ale myślę, że nie powinno być problemu.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 października 2009, 22:18 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Mam na myśli konkretnie switche adresowalne dallasa. Na kontrolerze USB chodzi to bez problemu.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl