Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 23 sierpnia 2017, 04:17

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota, 10 października 2009, 14:19 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
jest problem, i to dosc spory :P
Najgorzej jest z układem do pomiaru napięcia :P
Nie ma masy. Tak samo podejrzewam będzie problem z innymi rzeczami bo skąd będzie wiadomo czy na wyjściu jest 0 czy 1 jak masa furga w powietrzu :)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 października 2009, 18:21 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
czerwo pisze:
jest problem, i to dosc spory :P
Najgorzej jest z układem do pomiaru napięcia :P
Nie ma masy. Tak samo podejrzewam będzie problem z innymi rzeczami bo skąd będzie wiadomo czy na wyjściu jest 0 czy 1 jak masa furga w powietrzu :)


Prawda, ale jest też taki schemacik:

Obrazek

Jak widać masa jest na swoim miejscu... :)

Uwaga - nie testowałem tego !

== EDIT ==

Zworka jest potrzebna tylko wtedy, gdy zasilanie chcesz brać z komputera. Jeśli chcesz zasilać DS-y osobnym zasilaczem - wywalasz zworkę i zapodajesz napięcie na szynę +5V.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Ostatnio zmieniony niedziela, 11 października 2009, 16:46 przez viater, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 października 2009, 11:50 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
oooo, ciekawe muszę sprawdzić :)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 października 2009, 18:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 2 lipca 2006, 22:22
Posty: 118
Mam taki układ zrobiony właśnie żeby mieć wspólną masę. Ten układ stosuję do czujnika ciśnienia zbudowany na układzie DS2438 i działa elegancko. Układ zasilam z oddzielnego zasilania bo potrzebuję stabilnego napięcia 14-16V
Wcześniej brałem napięcie z kompa ale były za duże wahania napięcia, teraz jest zewnętrzny zasilacz i jest OK a układ został.

_________________
Intel D945GSEJT 512MB HDD 1TB ADE-3000


Ostatnio zmieniony piątek, 16 października 2009, 18:16 przez adamz, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 października 2009, 00:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
Jak to nie ma masy?
jest tam gdzie pisze GND czyli na lini RXD.
Jedyny problem że potencjał tej masy jest inny niż masy w kompie.
Czyli nie można użyć zasilania z kompa do użądzeń 1-wire.
Obejśc to można używając zewnętrzych zasilaczy(a) do obsługi układów 1-wire.
Trzeba tak zrobić jeśli chcemy np mierzyc na DS1820 temperatury powyżej 75*C. Wtedy do nóżki 3 podpinamy zasilanie 5V.

Dzięki temu zwarcia w magistrali i zasilaniu nie mają wpływu na pracę serwera

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 czerwca 2012, 16:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Odkopuję archiwalny wątek...
Nie mam pojęcie czy serwery paczek do NND jeszcze działają... Chciałbym w celach testowych odpalić owfs na NND (ba takową instalację posiadam na wyłączonym od 2 lat serwerze). Czy fuse i owfs są w repo?

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 czerwca 2012, 19:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Repozytorium jest:
http://repo.nnd.freesco.pl/
Ale tych paczek chyba nigdy nie było.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 czerwca 2012, 19:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
lamer pisze:
Odkopuję archiwalny wątek...
Nie mam pojęcie czy serwery paczek do NND jeszcze działają... Chciałbym w celach testowych odpalić owfs na NND (ba takową instalację posiadam na wyłączonym od 2 lat serwerze). Czy fuse i owfs są w repo?

A ciezko sprawdzic?? zmien repozytoria na http://repo.nnd.freesco.pl/ i pacman -S fuse :-)
EDIT
ale z tego co przejrzałem paczki to chyba fuse nie ma dla NND
Ale jest dobra wiadomość, działają jeszcze linki Wielkiego VIATERA!! do fuse


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 07:38 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
rikardo7 pisze:
A ciezko sprawdzic??

No i doczekałem się :( Teraz to ja dostaję zje**i forum ;)

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 07:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Maciek pisze:
Ale tych paczek chyba nigdy nie było.

A jak się ma sprawa na CDN albo EOS?

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 09:07 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Co do CDN nie wiem. W EOSie nie - zresztą byłby to kiepski pomysł instalować do takich zadań system z okienkami.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 09:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
W CDN fuse, swig i owfs jest.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 14:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Zrobiłem downgrade kernela, zainstalowałem fuse, dodałem je ręcznie do listy modułów, zainstalowałem paczkę owfs... Ale jak to odpalić i używać?
Domyślny config pod jaki port jest zrobiony?

EDIT:
No to ruszyłem z miejsca... Paczka ma chyba skopane zależności ale niestety nie ma co liczyć, że autor poprawi :(
Do działania potrzebna jest libusb.

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 18:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Jest przecież libusb dla NND


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 czerwca 2012, 07:35 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Paczka jest. Ale paczka z ows nie sygnalizuje, że trzeba ją zainstalować ani nie robi tego automatycznie bo nie ma odpowiednich zależności w PACMANie.

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 czerwca 2012, 10:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
lamer pisze:
Paczka jest. Ale paczka z ows nie sygnalizuje, że trzeba ją zainstalować ani nie robi tego automatycznie bo nie ma odpowiednich zależności w PACMANie.

Słuchaj powinieneś wiedzieć ze jeżeli paczka nie jest z oficjalnego repozytorium, to instalujesz ją na własną odpowiedzialność i ze mogą pojawić się jakieś problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 czerwca 2012, 11:19 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
rikardo7 pisze:
Słuchaj powinieneś wiedzieć ze...

No widzisz. Ja już taka lama jestem :( Nie znam się na lunuxie, pojęcia nie mam o NND a do tego strasznie upierdliwy jestem :(

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 czerwca 2012, 12:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
lamer pisze:
rikardo7 pisze:
Słuchaj powinieneś wiedzieć ze...

No widzisz. Ja już taka lama jestem :( Nie znam się na lunuxie, pojęcia nie mam o NND a do tego strasznie upierdliwy jestem :(

Nie przesadzaj!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl