Maciek pisze:
ad 1. Wiem, że viater juz opracował kwestię aliasów, chciałem jednak się z tym wstrzymać, bo sądziłem, że nie będzie takiej potrzeby. Na dodatek sprawa aliasów w mysqlu może być nieco skomplikowana, mam nadzieję że viater wprowadzając tę funkcjonalnośc do panelu, napisze też o wykorzystaniu. Zwykłe aliasy można dodawać tak jak było w tradycyjnej wersji.
[ciach]
Owszem, viater już jakiś czas temu dorobił do panelu funkcjonalność obsługi aliasów w mysql, zmodyfikował też obsługę białych list hostów i czarnych list nadawców oraz dodał obsługę czarnych list hostów i białych list nadawców - wszystkie listy z możliwością wpisywania "częściowych wzorców dopasowania" ("partial matches"). Nie wie tylko, czy ma wrzucać to do repozytorium - po pierwsze dlatego, że nie ma pewności, czy mu wolno, po drugie dlatego, że nie otrzymał jasnej odpowiedzi odnośnie blokowania kont. Takie rozwiązanie, jakie jest w tej chwili jest jego zdaniem nie do przyjęcia, ponieważ w przypadku zablokowania konta virtualnego "dupa@jasiu.pl" poczta pójdzie na konto systemowe "dupa", o ile oczywiście takowe istnieje. Jedna linijka w exim.conf załatwia ten bug. Po załatwieniu tego zostaje jeszcze najważniejsze pytanie dotyczące blokowania:
co ma być blokowane dla zablokowanego konta ?
W konfigu takim, jaki jest w aktualnej paczce w testing jest tak, że jeśli konto ma status "zablokowane", to blokowany jest odbiór poczty przez serwer (poczta jest odrzucana), chyba że istnieje konto systemowe o takiej samej nazwie, jak część lokalna zablokowanego konta - wtedy poczta pójdzie na to konto systemowe (patrz powyższy przykład z
dupa@jasiu.pl).
I teraz, dla zablokowanego konta, możliwości są takie:
I. Poczta przychodząca:
1. Odrzucamy
2. Przyjmujemy i pozwalamy klientowi na jej odbiór przez POP3
3. Przyjmujemy i nie pozwalamy klientowi na odbiór przez POP3 (tu trzeba by pokombinować w tpop3d.conf) - wtedy poczta leży sobie grzecznie w spool-u i czeka, aż klient zapłaci i odblokujemy mu konto, w ten sposób nie "traci" poczty wysyłanej do niego w czasie, kiedy konto było zablokowane.
II. Poczta wychodząca:
1. Umożliwiamy wysyłanie
2. Nie pozwalamy na wysyłanie (można zrobić wyjątek, np. dla poczty wysyłanej do administratora).
Na dzień dzisiejszy w paczce, która jest w testing, jest
I-1 (z zastrzeżeniem, o którym pisałem wyżej w przykładzie z
dupa@jasiu.pl) oraz
II-1.
Osobiście skłaniałbym się do wersji I-3 oraz II-2.
Tyle na razie.