Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 03:57

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 23 kwietnia 2009, 00:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 03:20
Posty: 134
Czy da sie przypisac dwie domeny dyn.pl na jednym serwerku tak zeby kazda wskazywala na osobny katalog .chcialbym przypisac do domeny sciezke ale nie wiem jak tego dokonac domyslnie dyn przechwytuje numer ip wiec wskazuje tylko na jeden glowny katalog apacha czy tthdp.Drugie pytanie to czy bez wlasnego serwera nazw mozna utowrzyc subdomeny z domeny glowne za pomoca apacha i pliku httpd.conf?Probowalem na rozne sposoby ale nie udalo mi sie .Prosze o podpowiedz i z gory dziekuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 kwietnia 2009, 00:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Domen obojętnie jakich możesz do jednego IP przypisać wiele. Aby apache odpowiadał zgodnie z zapytaniem, trzeba mu dodać kilka odpowiednio skonfigurowanych VirtualHostów.
Na forum było... ale ci się szukac nie chciało..
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... irtualhost

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 23 kwietnia 2009, 00:15 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
rokefeler pisze:
Drugie pytanie to czy bez wlasnego serwera nazw mozna utowrzyc subdomeny z domeny glowne za pomoca apacha i pliku httpd.conf?


w 99.9% jestem przekonany że nie... możesz jednak utworzyć je na serwerach dns "dostawcy"...

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 23 kwietnia 2009, 00:54 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Kimas pisze:
rokefeler pisze:
Drugie pytanie to czy bez wlasnego serwera nazw mozna utowrzyc subdomeny z domeny glowne za pomoca apacha i pliku httpd.conf?


w 99.9% jestem przekonany że nie... możesz jednak utworzyć je na serwerach dns "dostawcy"...

Pozdrawiam.

To zależy - jeśli na serwerze DNS jest wpis

*.domena.pl IN CNAME domena.pl

- to nie powinno być problemu, bo cokolwiek.domena.pl będzie się rozwiązywało na IP domeny i wtedy virtualhosts w apache rozwiązują sprawę.
Czasem - jeśli nie mamy bezpośrednio dostępu do wpisów rekordów domeny i jest tylko jakiś tam panel, w którym można ustawić przekierowanie, bywa też opcja "catch-all", która odpowiada dokładnie podanemu wyżej wpisowi.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 kwietnia 2009, 19:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 03:20
Posty: 134
dziekuje wam za podpowiedzi.Czytalem Macku o virtualhostach nawet wczoraj caly dzien walczylem aby to skonfigurowac na apachu ale nie udalo mi sie tego osiagnac .Sprobuje dzis jeszcze raz jak wroce z pracy.Pozdrawiam

Teraz dziala .Dzieki .:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 grudnia 2010, 20:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Widze, ze juz podobny watek byl wiec pociagne juz go dalej.
Moje pytanie tyczy się serwera pocztowego a nie stron www.
Chodzi mi o to, ze mam dwie domeny przekierowane po IP na mój NND i wszystko pięknie śmiga jeśli chodzi o
apache, ale chciałbym żeby taka sama sytuacja miała sie na serwerze pocztowym exim. Kiedy próbuje wysłać
coś z adresu domeny głównej to list idzie do odbiorcy bez problemu, ale kiedy próbuję wysłać coś z drugiej
domeny to dostaję komunikat błędu. Pobierać pocztę mogę bo przy sprawdzaniu nie zgłasza mi żadnych komunikatów
klient poczty. Jak ustawić drugą domenę żeby równie dobrze poszło z tej
drugiej jak z podstawowej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 grudnia 2010, 20:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
1. Dla drugiej domeny ustawić MX identyczny jak dla pierwszej.
2. W konfiguracji exima dodać do local_domains drugą domenę.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 grudnia 2010, 22:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Macku poprosze za raczke.
Nie mam pliku local_domains w konfiguracji exima. Przeszukalem caly dysk i nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 grudnia 2010, 23:12 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Napisałem: " w konfiguracji exima dodać do local_domains drugą domenę". To jest zmienna konfiguracyjna, a plik konfiguracyjny exima nazywa się exim.conf.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 23 grudnia 2010, 23:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Przepraszam. Zle zrozumialem. Moja wina.
Dopisalem i nic:
: [/] [] ()
primary_hostname = Serwer.bluelan.eu
domainlist local_domains = @:localhost:bluelan.eu:luxton.pl
domainlist relay_to_domains =
hostlist   relay_from_hosts = 127.0.0.1

Konfiguracja outlocka identyczna jak w przypadku podstawowej domeny
i zglasza ten sam blad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 00:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
: [/] [] ()
[maciek@dom ~]$ host bluelan.eu
bluelan.eu has address 87.207.169.228
bluelan.eu mail is handled by 10 bluelan.eu.
[maciek@dom ~]$ host luxton.pl
luxton.pl has address 87.207.169.228
luxton.pl mail is handled by 10 luxton.pl.

Patrz punkt 1.
Napisałem, jak trzeb zmienić MX dla drugiej domeny?
Tak jak masz obecnie to exim co prawda może działać dla dwóch domen, ale łączenie się po drugiej nazwie skutkować będzie błędem certyfikatu. W przypadku OE uniemożliwi to wysłanie poczty.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 00:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Ok a jak to zrobic ?
MX moge zmienic tam gdzie mam domene wiec to juz zrobilem dopisujac 9 luxton.pl
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 01:06 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Dla drugiej domeny luxton.pl ma być MX bluelan.eu i taki też adres serwera smtp i pop3 podajesz klientowi poczty.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 01:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Obrazek

A czy localhost.bluelan.eu czy tez localhost.luxton.pl nie powinien wskazywac 192.168.0.1 ?

Probowalem tez priorytet dopisac 10 i taki jak widac na zrzucie :
: [/] [] ()
Nie można wysłać wiadomości, ponieważ serwer odrzucił adres e-mail nadawcy. Adres e-mail nadawcy to: „serwis@luxton.pl”. Temat 'test', Konto: 'serwis.luxton.pl', Serwer: 'smtp.bluelan.eu', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '550 Authenticated user must match sender!', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Tak, Błąd serwera: 550, Numer błędu: 0x800CCC78

Jak widac nic to nie daje. Konfiguracja outlock identyczna jak dla konta
bluelan.eu. Uzytkownik serwis dodany do systemu ... i nadal nie dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 01:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli to nie jest exim z mysql to:
1. nie moze być dwóch identycznych kont. np. serwis@bluelan.eu i serwis@luxton.pl.
2. 550 Authenticated user must match sender - to może świadczyć, ze próbujesz wysłać np z konta serwis@bluelan.eu a autentykację mnasz na innym koncie.
3. Zdaje się, nie pamiętam dokładnie, że powinieneś drugą domenę dodać też do relay_domains.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 24 grudnia 2010, 01:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
ad1. Do systemu dodaje uzytkownika serwis i jesli exim zadziala to potraktuje tego uzytkownika
dla domeny bluelan.eu i luxton.pl tak samo wiec jak ich rozroznic ?
ad2. rozumiem tylko nie zabardzo wiem co w takiej sytuacji ...
ad3. dodalem i tez nic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 8 kwietnia 2011, 13:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2005, 18:51
Posty: 132
Cytuj:
<VirtualHost 213.199.218.100>
ServerName budicom.com
ServerAlias www.budicom.com 213.199.218.100
DocumentRoot /srv/http
</VirtualHost>

<VirtualHost 213.199.218.100>
ServerName geo.budicom.com
ServerAlias www.geo.budicom.com 213.199.218.100
DocumentRoot /srv/http/geo
</VirtualHost>

<VirtualHost 213.199.218.100>
ServerName krzysztofduda.pl
ServerAlias www.krzysztofduda.pl 213.199.218.100
DocumentRoot /srv/http/krzysztofduda.pl/web
</VirtualHost>


Poczta - tylko mysql przy okazji można skonfigurować wszystko do takiej pracy, że dany user np ma pocztę user@budicom.com on ma własną stronkę user.budicom.com i pliki swojej strony wrzuca bezpośrednio przez ftp.budicom.com
Oczywiście budicom.com to tylko przykład. Na jednym serwerku wrzucam wiele domen i poczty itd. I nie ma problemu np. z user@budicom.com, user@epuzer.pl, user@mirkow.eu etc. I poczta zawsze trafi do odpowiedniego adresata i oczywiście user nie może się zalogować na cdn bo nie ma takich uprawnień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl