Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 06:42

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 15 listopada 2011, 14:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Robilem aktualizacje totalna systemu i Mi sie wysypal niceshaper , tak ze blokowal caly net i musialem go wylaczac recznie zeby net dzialal ,grzebalem w configu ale byl identyczny jak wczesniej i nic nie znalazlem blednego .

Zna ktos adres paczuszki dla nnd z nowym badz starym nnd ?
instalator pakietow z nndconf nie znajduje takiej paczki.

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 listopada 2011, 17:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
jak chcesz wersje 0.5 pacman -S niceshaper a wer.0.6 : pacman -S testing/niceshaper chyba, ale mozesz poczytac to : http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... niceshaper
EDIT
a jak by to ci nie pomogło daj mi na "pw" email to ci podeśle

EDIT 2
Cytuj:
[root@homerek rico]# pacman -S niceshaper

Cele: niceshaper-0.5.1-6nnd

Całkowita wielkość pakietu: 0,1 MB

Rozpocząć aktualizację? [T/n]

=======================
[root@homerek rico]# pacman -S testing/niceshaper

Cele: niceshaper-0.6rc6-1nnd

Całkowita wielkość pakietu: 0,1 MB

Rozpocząć aktualizację? [T/n]

dobrze pamiętałem :-)
EDIT 3
na tym forum w opcji "szukaj" wszystko to byś znalazł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 listopada 2011, 22:55 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Pacman widzi niceshapera.
: [/] [] ()
[root@xyz ~]# pacman -Ss niceshaper
testing/niceshaper 0.6rc6-1nnd
    Pakiet do dynamicznego podziału łącza
extra-current/niceshaper 0.5.1-6nnd
    Pakiet do dynamicznego podziału łącza

Ale trzeba mieć skonfigurowanego pacmana.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 06:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Siedzialem siedzialem i wkoncu tego pacmana udalo sie skonfigurowac chyba dobrze bo sie niceshaper sciagnol .
Zainstalowalem wersje 5 stara .
Teraz pytanko czy taka konfiguracja dla lacza 150/10 mb jest dobra ?
<global>
iface inet eth0 80.53.211.226/29
iface local eth1 10.0.0.1/24
do not shape local 80.53.211.226 with 10.0.0.0/24
do not shape local 10.0.0.1 with 10.0.0.0/24
shape router true low 8kbps ceil 14kbps prio 2
stats unit kbps # dump 5c file /var/www/stats/nsstats.txt
resolve hostname true
method mark
reload 3s
</global>

<download>
link speed 12500kbps shape 10000kbps
user low 0kbps ceil 2500kbps strict 70% prio 5
# interactive rate 0kbps ceil 0kbps
# interactive srcport 27960,22 dstport 27960,22
# interactive srcip 208.231.90.235
# interactive u32 match ip protocol 1 0xff
# interactive u32 match ip tos 0x10 0xff
policy dynamic
</download>

<upload>
link speed 1000kbps shape 950kbps
user low 0kbps ceil 120kbps strict 70% prio 5
# interactive rate 0kbps ceil 0kbps
# interactive srcport 22,27960 dstport 22,27960
# interactive dstip 208.231.90.235
policy dynamic
</upload>

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 11:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
w wer.5.0 odpalasz nndconf i masz plik konfiguracyjny Adi'ego odpalasz i podajesz tylko swoje parametry i tyle, aha najlepiej jest zaznaczyć wszystko i powoli sobie czytać i wklepywać swoje dane. monter a tak na marginesie to możne wpisz swoja adresacje do tego pliku!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 14:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
hm jak wlaczam nndconf to pisze ze jedna ze zmiennych w nndconf /niceshaper jest pusta pomijam ja ,i chyba dlatego nie mam konfiguratora .
Wiesz jak to naprawic ?

probowalem tez recznie dodac http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
ale adres http://adi.internetdsl.pl/nnd/niceconfi ... pkg.tar.gz nie dziala .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 20:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A jak instalowałeś tego niceshapera?? bo w paczce w repo na 100% jest ten plik. Ewentualnie ściąg sobie z repo i zainstaluj,
aczkolwiek pacman -S niceshaper powinno wystarczyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 20:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sprawa wydaje się oczywista. Niceshaper 0.6x na pewno był dodawany do testing, a jeśłi ktoś nie ma testing na pierwszym miejscu, to mu się pakiet sam nie zainstaluje.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 19 listopada 2011, 20:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Maciek pisze:
Sprawa wydaje się oczywista. Niceshaper 0.6x na pewno był dodawany do testing, a jeśłi ktoś nie ma testing na pierwszym miejscu, to mu się pakiet sam nie zainstaluje.

Zainstaluje, podałem wcześniej jak to zrobić : pacman -S testing/niceshaper -instaluje sie niceshaper 0.6rc6 a pacman -S niceshaper - instaluje sie 0.5, a plik konfiguracyjny który wrzucił monter jest od 0.5
EDIT
niceshaper0.6 nie ma konfiguratora
EDIT 2
prawidlowo skonfigurowany pacman-
w /etc/pacman.d powinny byc takie pliki:
Cytuj:
base-current
base-release
extra-current
extra-release
testing

A w tych plikach tylko 1 wpis :
Cytuj:


A w etc/pacman.conf od lini 58 talie wpisy:

Cytuj:
[base-release]
Include = /etc/pacman.d/base-release

[extra-release]
Include = /etc/pacman.d/extra-release

[base-current]
Include = /etc/pacman.d/base-current

[extra-current]
Include = /etc/pacman.d/extra-current

[testing]
Include = /etc/pacman.d/testing


Tak mam ja i mogę instalować tak 0.5 jak i 0.6, może zaistalowaleś 0.6 a chcesz zeby chodzil na konfie z 0.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 17:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Ale ja mam niceshapera zainstalowanego juz i nawet dziala .

Jedynie w nndconf go nie widac i wyskakuje ten komunikat ze jedna ze zmiennych jest pusta niceshaper i sie zastanawiam dlaczego tak sie dzieje .
Instalowalem przez pacman -S niceshaper i zainstalowalem wersje 5


Wlasnie zaczolem grzebac i dotarlem do katalogu /etc/nndconf.d i w nim zaczolem przegladac plik niceshaper i w tym pliku widac ze jest konfigurator adiego ,tylko ze nie wiem czemu Mi sie nie wlacza ten konfigurator....

co do pacmana chyba jest dobrze :
pacman -Suy
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
base-release [################] 100% 12K 77,7K/s 00:00:00
extra-release [################] 100% 56K 291,5K/s 00:00:00
base-current [################] 100% 12K 99,7K/s 00:00:00
extra-current [################] 100% 56K 307,6K/s 00:00:00
testing [################] 100% 26K 56,2K/s 00:00:00

ps sprobowalem wyinstalowac niceshapera za pomoca nndconf i ponownie zainstalowac za pomoca instalatora z nndconf .
zainstalowalem paczke niceshaper 0.5.1 -6nnd z extra curent i to samo po wpisaniu nndconf wyskakuje komunikat ze brak jednej zmiennej w niceshaper i koncze dzialanie .
A niceshaper dziala normalnie .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Ostatnio zmieniony niedziela, 20 listopada 2011, 17:49 przez monter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 17:34 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Pamiętaj, że zawsze pacman korzysta z pierwszej bazy, potem z drugiej i tak dalej... w "release" są wyłącznie przestarzałe pakiety. Stabilna i działająca poprawnie od wielu lat to jest "current".

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 17:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
No ale wlasnie wybralem instalacje z extra curent czy mimo to zainstalowala sie wersja z release ?

Mam caly czas taki komunikat przy wlaczaniu nndconf . Jedna ze zmiennych nndconf.d/niceshaper jest pusta koncze dzialanie . I mysle ze tutaj jest problem jakas moze jeszcze podpowiedz przegladalem ten plik nndconf/d/niceshaper ale nic nie znalazlem ...

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 18:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeżeli wpisałeś pacman -S current/pakiet to ok. ale jeśli np. wybierasz do instalacji pakkiet apache i wpiszesz pacman -S apache, to ci zainstaluje wszystko co potrzebne tylko z release.
Repozytorium release należy z konfiguracji pacmana usunąć i cały system zaktualizować do current, w przeciwnym razie mogą się pojawić się niemiłe niespodzianki przy np. zainstalowaniu whatever z testing.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 19:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
a to nie wiedzialem ale nawet po zrobieniu wg opisu :
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
base-current [################] 100% 12K 103,7K/s 00:00:00
extra-current [################] 100% 56K 90,8K/s 00:00:00
testing [################] 100% 26K 45,6K/s 00:00:00

### Aktualizacja przebiegła pomyślnie ###
Instalator pakietów NND (c) 2004-2006 by Mac!eKs

Czy to co jest powyzej to aktualizacja calego systemu do wersji current czy musze cos jeszcze zrobic ?

ps. dalej wyskakuje komunikat w nndconf ze nie ma zmiennej w nndconf.d/niceshaper

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 20 listopada 2011, 23:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
jeśli pacman nie chciał nic aktualizować, to widocznie masz wersję aktualną, trudno mi zgadywać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 00:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
To co tu robic dalej zeby ten konfigurator z nndconf wkoncu odpalil ...

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 02:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Odpal go bezpośrednio.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 17:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Odpalilem z nndconf.d pliczek niceshaper i skonfigurowalem lacze nim . Chyba o to chodzilo . thx

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 17:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
:-) tak o to, unikasz wtedy pytania "czy ten conf jest OK?" Jak wpiszesz właściwe dane swoich ustawień i łącza to musi nice śmigać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 listopada 2011, 20:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
No i smiga a to czemu wyswietla sie tajemniczy komunikat po wpisaniu nndconf niech zostanie tajemnica dla potomnych :D

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl