Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 10:07

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 20:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Mam zainstalowana tablice ogloszen od bardzo dawna niestety nie korzystałem z niej za czesto i nie pamietam nawet kogo to wersja . Jedyne co znalazlem to w var/www/tablica/ogloszenie.htm a w nim tresc : // Returns today's date in a string with full day and month names
// by Roger C. Scudder Jr. on 10-2-98
// corrected for Netscape by Grzegorz Golebiewski

Kojarzy ktos ta tablice i jak ja odpalic bo aktualnie to nie widac nic pod adres serwera:port 82

Szukalem opisow na forum ale linki wygasly :( np ten http://www.pc44.one.pl/tablica_iptables.html
Z tego co widze to byla ta tablica ktora wyswietlala komunikat i trzeba bylo kliknac zeby zniknol i sie generowal plik kto przeczytal ogloszenie.

Jak ktos cos pamieta to prosze o jakies info , prawdopodobnie tablice trzeba recznie komenda uruchomic ... choc nie wiem czy ona nie dziala przez to ze aktualizowalem i teraz nie ma tthpd ...
Jesli tak to jak zainstalowac i uruchomic tablice na nowym nnd ???

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 20:41 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Wiekszosc tablic kiedys opierala sie glownie o thttpd.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 20:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Co rozumiesz przez nowe NND, a co przez stare podaj wersje
EDIT
Saturas nie koniecznie pod thttpd, na forum było kilka opisanych pod apache np. TA lub TA to na szybko znalazłem :-) Pamiętam jedna bardzo dobra z której korzystałem a była od od MW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 21:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Wersja nnd to 0.2.3 kernel124 2.4.35-2nnd ,apache 2.2.4-7 , wiem ze mam na serwerze httpd i na nim stronka jest , a tablice ma taka zawartosc var/www/tablica
cgi-bin
errors
index.html
ip
ogloszenie .html
panel .html
tablica.tgz

Moze latwiej byloby to zainstalowac od nowa np na apaczu ... ?
bo nie wiem jak te zastartowac :(

ps mam tez plik sudoers wiec to moze byc ta tablica :
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ogloszenia

Tylko jak ja wlaczyc...?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 21:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
sudoers jest w nnd "standardowo" a z tego co pamiętam to wszystkie tablice jakie były na forum korzystały z wpisów w sudoers, przejrzę dyski może znajdę jakaś tablice.
EDIT
to co pokazałeś w linku, to akurat mam ta paczkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2012, 01:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
znalazlem jakas paczke i zainstalowalem odpala sie ja wpisujac oglos i ip , a z ta Sobie dam spokoj skoro fachowcy nie wiedza jak to ruszyc :)

Robie tez próby z ta paczka bo niedlugo by sie przydalo takie cudo http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=86195#86195

jak narazie nie wiem czy w dobre miejsca to kopiuje bo do glownego skopiowalem katalog Panel ,ale cos juz sie pokazuje w przegladarce :)



Bardziej Mnie martwi to ze chaos w sieci mam i napisalem na networkingu posta jak zrobic pozadek z userami i milionem kompow ktore podlaczaja i nikt nie odpowiada :(

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2012, 21:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
monter pisze:
.........ciach
Bardziej Mnie martwi to ze chaos w sieci mam i napisałem na networkingu posta jak zrobic pozadek z userami i milionem kompow ktore podlaczaja i nikt nie odpowiada :(

Bo to jest Twój cyrk i Twoje małpy, może na początek w dhcp sparuj IP<-->MAC, poza tym nie bardzo rozumie jak można być administratorem i nie wiedzieć kto powinien być, a kto nie, nie wyobrażam sobie tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 maja 2012, 00:54 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
może warto podjąć próbę stworzenia własnych rozwiązań? będziesz wtedy wiedział co gdzie jak...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 maja 2012, 01:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Jest taki problem ze jak mialem sparowane mac z ip non stop sie ktos podszywal i ludzie sie skarzyli ze netu nie ma , ktos ustawial ip serwera zlosliwie , w kable sie wpinal w piwnicach wogole jakies jaja .
Odkad puscilem wolno to nie ma problemow ale tez sam nie wiem co ludzie podlaczaja ,ile routerow i ile kompow faktycznie maja.
Teraz chcialem to ogarnac tak zeby podszywanie nic nie dalo i chcialem to pppoe wprowadzic jak juz i tak mam po ludziach chodzic .

Nie chce wlasnych rozwiazan chce cos skutecznego i sprawdzonego zeby nikt Mi sieci nie zblokowal wpisujac Sobie ip serwera, zeby bylo logowanie ruchu kto co zrobil w razie kontroli ,i zeby nikt z zewnatrz sie nie mogl wpiac ani w kable ani w radio a nawet jak sie wepnie to zeby dostal komunikat zaplac sms to dostaniesz neta :D

Nie wiem jak to zrobic u Siebie bo w mniejszej sieci co mam pare kompow to wszystko dziala git na dhcp + arp i nigdy nie bylo problemow ale tam sie kazdy zna i nie ma studentow.

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 maja 2012, 21:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
to bylo utoworzyc male klasy, a kazdemu hostowi dac jdno ip z tej klasy i komplet danych takich jak brame, dns itp,a glowne ip routera schowac i nie korzystac z niego.
wowczas jak sie ktos podszyje pod ip to tylko pod jedno i zablokuje tylko jedna brame do netu jednemu hostowi, a reszta bedzie miala net normalnie.

ggloszenie takie jak pisales rowniez robi sie bardzo prosto bazujac na tablicy ogloszen czy to mojej do ktorej kiedys gdzies link dawalem czy do kilku innych wersji jakie na forum mozna trafic.

a mozna tez to wszystko przystosowac do wspolpracy z pppoe.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl