Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 17:31

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 20 grudnia 2012, 08:43 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Witam ślicznie wszystkich!
Mam świeżo zainstalowany router NND. Zainstalowałem dansguardiana, który uruchomiłem ale nie spełnia swojej roli. Nie chciałbym używać squida jednak wszędzie czytałem, że jest wymgana. Moje pytanie czy nie wystarcza reguła:

iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.1.0/24 -d ! 192.168.1.0/24 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080

Jeśli jednak wymagany jest squid to bardzo proszę o pomoc bo sieć LAN ma zaistalowany antywirus GDATA, który wcześniej nie chciał aktualizować baz danych wirusów przy ustawionym routerze CDN (zawierał on squida, clamav, dansguradiana). Trudno mi to wyjaśnić ale postaram się prosto. Router NND, który postawiłem ma pełnić zadanie filtra rodzinnego i z tego co wiem Dansguradian jest znakomitym programem do tego. Jeśli jednak squid jest wymagany to pytanie moje brzmi, czy blokowanie aktulazacji antywirusa GDATA zależy od dansguardiana?

Bardzo proszę o wskazówki
z góry dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 20 grudnia 2012, 11:27 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sądzę, że nie uruchomiłeś dansguardiana, bo wymaga on squida.
Squid niczego nie blokuje, a dansguardiana możesz ustawić, by nie blokował aktualizacji antywirusa - dodać stronę antywirusa do exceptionsitelist i usunąć exe z bannedextensionlist.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 3 stycznia 2013, 08:04 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Zainstalowałem squida 2.6. Niestety działa on tylko przez chwilkę. Ustaliłem to sprawdzając procesy (po którkim czasie proces wskazujący, że squid jest uruchomiony znika :((( ). W czym może być problem??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 3 stycznia 2013, 11:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Przyczyn może być wiele, ale bez logow konfigow to raczej nie znajdziesz pomocy, bo nikt jasnowidzem nie jest, a tak na marginesie używasz tego przekierowania z pierwszego postu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 3 stycznia 2013, 15:10 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Nie używam jeszcze tego przekierowania ponieważ squid nie działa poprawnie. Jeśli chodzi o logi to w errors mam informacje iż squid nie może zapisać swoich błędów bo nie ma dostępu do /var/logs/access.log i coś dalej o ustawieniach w squid.conf... Jak przepiszę to podam.

Oto logi (errors)
Jan 23 02:23:51 sp4 squid[2174]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:23:54 sp4 squid[2181]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:23:57 sp4 squid[2190]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:24:00 sp4 squid[2203]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:24:03 sp4 squid[2218]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:24:03 sp4 squid[2171]: Exiting due to repeated, frequent failures
Jan 23 02:29:44 sp4 squid[2282]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:29:47 sp4 squid[2289]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:29:50 sp4 squid[2296]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:29:54 sp4 squid[2305]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:29:57 sp4 squid[2316]: Cannot open '/var/logs/access.log' for writing. ^IThe parent directory must be writeable by the ^Iuser 'nobody', which is the cache_effective_user ^Iset in squid.conf.
Jan 23 02:29:57 sp4 squid[2279]: Exiting due to repeated, frequent failures


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 4 stycznia 2013, 17:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A dlaczego nie zainstalowałeś sguida przez pacmana?? Ściezki by ci pasowały. Lub po prostu złe podałeś ścieżki do logow w squid.conf, z tego co pamietam to standard "/var/log/squid/access.log" a nie "/var/logs......." , lub wrzuciles jakis konfig nie od NND i nie zmieniłeś ścieżek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 4 stycznia 2013, 21:35 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Insatalowałem za pomocą pacmana. Poradziłem sobie i teraz squid działa ale blokuje mi teraz każdą stronę wszędzie pojawia sie strona kominikatu z dansguardiana. W logach dansguardian odwołuje się clamav (którego zaistalowałem ale nie uruchomiłem ponieważ go nie potrzebuję). W tym przypadku nie wiem co mam sprawdzić? W logach już chyba pomocy nie dostanę :(( Jakieś wskazówki??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 4 stycznia 2013, 22:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ciekawe, a coś wiecej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 5 stycznia 2013, 00:47 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Pojawił się taki plik o nazwie "core" - nie wiem co on oznacza :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 5 stycznia 2013, 15:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
ale blokuje mi teraz każdą stronę wszędzie pojawia sie strona kominikatu z dansguardiana.

Czyli blokuje Dansguardia, a nie squid, jaki jest komunikat?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 5 stycznia 2013, 17:39 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
Uruchamiam squida i proces unlinked i inne są. Uruchamiam Dansguardiana. Wydawało mi się, że wszystko powinno chodzić jedank. Wpisując jakąkolwiek stronę wyskakuje mi strona blokady z dansguardiana. Ustawiłem trochę w dansguardianie i dopisałem jedną stronę w pewnym pliku exeptionlist (coś podobnego) i tą stronę nie blokował. Narazie tyle ustaliłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 12:45 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 05:58
Posty: 9
No i udało się. Okazało się, że włączenie Clamav było konieczne. Dansguardian prawidłowo blokuje teraz strony.

Dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl