Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 17:38

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 25 grudnia 2012, 11:32 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Witam serdecznie, zrobiłem sobie logi dla bezpieczeństwa na podstawie tego:
viewtopic.php?f=39&t=18720&p=129811&hilit=tcpdump#p129811
Przetestowałem oba skrypty i działają i ten z pakowaniem do .tar jest świetny ale mam taki problem. Skrypt zbiera mi dane tylko z jednego eth1 192.168.1.1 a ja mam dwie sieci i teraz jak to zrobić bym miał pliki tar z dwóch sieci. Pliczki mogę sobie pobierać przez www serwera. Chciał bym mieć tam pliczki z dwóch sieci.
eth0 192.168.1.1
eth1 192.168.2.1

Może ktoś powie mi jak to zrobić?
Myślałem zdublować ten skrypt i dokonać zmian dla eth ale nie wiem czy w tle mogą działać dwa tcpdump dla dwóch eth.
: [/] [] ()
    
#!/bin/bash

#---- plik uruchamiany okresowo z crona tworzy arhiwum polaczen raz na dany okres ----
#---- dodane wywolanie do rc.local zapewnia tworzenie logu przy restarcie ------------

#-- zabija proces logowania
killall tcpdump

# katalog tymczasowy
TMP=/TMP


#-- zmienia nazwe pliku na robocza do pakowania
mv $TMP/logi.dmp $TMP/roboczy.dmp

##########################################################
#-- uruchomienie logowania
tcpdump -i eth1 tcp [13] == 2 -w $TMP/logi.dmp &
##########################################################

#--zapisuje w zmiennej ip routera
IPzew="`ifconfig eth0 |grep addr: |sed 's/ /-/g' |sed 's/-.*addr://'g |sed 's/-.*//'g`"

#-- archiwizacja
tar cvfz /var/www/logi/$IPzew-`date +%Y-%m-%d-%H-%M-%S`.tar $TMP/roboczy.dmp

#-- kasuje plik roboczy juz spakowany
rm $TMP/roboczy.dmp


Jeszcze fajniej jak by dało się to zrobić dla każdego ip klienta w mojej sieci. Używanych IP mam około 30.
Ale nie wymagajmy za wiele to pierwsze rozwiązanie też nie jest najgorsze.


Ostatnio zmieniony środa, 26 grudnia 2012, 20:08 przez pomier, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 25 grudnia 2012, 16:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Skoro robiles według opisu z linku to przejrzyj go jeszcze raz, pliczek "inwigilacja" powinien ci pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 16:49 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Witam ustawiłem sobie co nieco ale mam pytanko.
Przeglądam sobie te logi i tam jest wszystko co związane z TCP

tcpdump -i $dev tcp [13] == 2 -w $logdir/tcp-syn-$dev.dmp &

a jak sobie zrobię przechwytywanie z mojej karty sieciowej programem z pod wina to mam o wiele więcej danych np, TCP UDP HTTP SSH itp.

Można jakoś zmienić ten zapis do tcpdump by wszystko zapisywał co się dzieje w sieci?
Niby ten zapis " tcpdump -i $dev tcp [13] == 2 -w $logdir/tcp-syn-$dev.dmp &" zapisuje wszystko tak piszą wszędzie w necie ale jak napisałem wyżej to nie jestem przekonany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 1 stycznia 2013, 12:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie wiem czy na NND zadziala, na CDN2 dziala cos takiego : tcpdump -i $Dev -w $logdir/$Dev.dmp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl