Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 06:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
mam do kolegów takie pytanie
jak z naszego kochanego NND zrobic serwer posredniczący w wysyłaniu i odbieraniu poczty, a mianowicie tak kiedy user na stacji klienckiej wysyła maila, trafia on na nasz serwer tam jest mail skanowany czy nie zawiera wirusów i jak jest ok to idzie na zewnatrz do nadawcy, a jak jest w nim wirus lub spam to nadawca dostaje zwrotnego maila z info.
I na odwrót kiedy klient sprawdza poczte i ma maila to powinien on przejśc przez nasz serwer i na nim byc sprawdzony a dopiero potem pobrany przez klienta...........uffff
teraz pytanie, jak to zrealizowac i co jest potrzebne.
przeszukałem forum i sa jakies szczępy info ale mnie zalezy aby zebrac to w jedna całość
Czy ktos z kolegów tego dokona i opisze co z czym i jak.

Tytuł:
MODERATOR

jedyne co mi przychodzi do glowy to postawic wlasny serwer pocztowy bo inaczej hm no nie wiem.

Tytuł:
Honorowy Admin

Zły pomysł. Po pierwsze, u mojej córki w akademiku głupowaty admin kazał ustawić smtp serwera bo inaczej maile nie przechodzą, w tej sytuacji połowa poczty wędruje cholera wie gdzie, bo sporo serwerów sprawdza zgodność adresu z serwerem wysyłającym... co prawda w ten sposób kontroluje kwestię wysyłania zawirusowanych maili, ale w końcu co go to obchodzi.. na dodatek bierze sobie na głowę sprawę spamu, bo używanie uczelnianego serwera nie zamyka drogi spamerom piszącym tony maili z wewnątrz sieci. A z kolei pamiętajmy, że admin odpowiada za ewentualny spam wysyłany z jego serwera. W końcu serwer znajdzie się na blacklistach i nikt z userów nie będzie mógł z poczty korzystać...
Oczywiście można zrobić tak, żeby wysyłanie szło wyłącznie przez nasz serwer, ale bezsens tego wykazałem już chyba jasno. Z odbiorem poczty jest gorzej... i nie wiem czy dałoby się to zrobić.
Oczywiście można przepuszczać pocztę przez fetchmaila i wspomagać się procmailem w generowaniu dodatkowych regułek. Jednak wymagałoby to zgody użytkowników i podania przez nich haseł do kont.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.