Zły pomysł. Po pierwsze, u mojej córki w akademiku głupowaty admin kazał ustawić smtp serwera bo inaczej maile nie przechodzą, w tej sytuacji połowa poczty wędruje cholera wie gdzie, bo sporo serwerów sprawdza zgodność adresu z serwerem wysyłającym... co prawda w ten sposób kontroluje kwestię wysyłania zawirusowanych maili, ale w końcu co go to obchodzi.. na dodatek bierze sobie na głowę sprawę spamu, bo używanie uczelnianego serwera nie zamyka drogi spamerom piszącym tony maili z wewnątrz sieci. A z kolei pamiętajmy, że admin odpowiada za ewentualny spam wysyłany z jego serwera. W końcu serwer znajdzie się na blacklistach i nikt z userów nie będzie mógł z poczty korzystać...
Oczywiście można zrobić tak, żeby wysyłanie szło wyłącznie przez nasz serwer, ale bezsens tego wykazałem już chyba jasno. Z odbiorem poczty jest gorzej... i nie wiem czy dałoby się to zrobić.
Oczywiście można przepuszczać pocztę przez fetchmaila i wspomagać się procmailem w generowaniu dodatkowych regułek. Jednak wymagałoby to zgody użytkowników i podania przez nich haseł do kont.
|