Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 17:13

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Jestem poczatkującym w dziedzinie NND i chciałbym naumieć sie trochę więcej ale jak przeglądam forum to razni mnie kilka rzeczy, mianowicie jesli czegoś szukam to nie znajduje czego trzeba w danym temacie bo wszystko jest wszędzie i samo szukanie staje się przekopywaniem przez rózne informacje i testowanie wszystkiego łacznie z nagminną reinstalacją. Co oznacza stare NND czy nowe NND ? Sa różne wersje (narazie sztuk 3) zamieszczone w download a informacje w tematach nie odnosza się do wersji dystrybucji która jest datowana jak sadzę wnazwie pliku. Po zabawach zgodnych z opisami najczęściej userzy mają zainstalowaną jakąś wersję i cos im nie idzie bo opis jest do innej niż posiadają ale nigdzie nie napisane do której.

Moja propozycja to opisanie działów pod względem wersji czyli np.

NND dystrybucja 2004.11.16
NND dystrybucja 2004.12.28
NND dystrybucja 2005.01.22

i rozpisywanie się w takich tematach ściśle określajacych dystrybucję.
Wersje różnią sie znacząco od siebie strukturą (lokalizacją) plików w katalogach jaki np. zawartością IPTABLES nie mówiąc juz o niezgodnści przy pisaniu komend do nich.
Z mojego doświadczenia z NND nie raz musiałem robić reinstalację gdyż to co było opisane na forum nie zgadzało się z wersja i doprowadzało do destrukcji systemu lub jego częściowego paraliżu. Osoba z małym doświadczeniem po kilku takich nieudanych próbach zniechęca się do bałwan jestem z NND myśląc że to jeden wielki krzak.

Mam nadzieję że Admin przychyli się do mojej prośby.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Honorowy Admin

Stare NND jest już obecnie wyłacznie na komputerach użytkowników kilku i na stronie NND dostępne wraz ze starymi pakietami. Dziś już jest to wersja nierozwiajana. Użytkownicy tej wersji jeśli nie chcą zmieniać jej na nowszą, mogą wymieniać się doświadczeniami. Niestety nikt z developerów się tym już nie zajmuje. Wersje o jakich piszesz, to już nowe NND. Owszem występują pewne różnice, ale są to różnice wynikające z poprawek a nie ze zmiany filozofii działania. Z tego względu nie będzie podziału na wersję z listopada, stycznia itp. Opisy generalnie są aktualne a to dlatego, że po instalacji należy zrobić pacman -Suy i juz mamy najnowszą dostępną wersję :P

Tytuł:

Zgadza się tu na forum jest wszystko i wszędzie :( Taka niestety jest specyfika tego projektu. Częściowo można mieć pretensje do developerów, że nie ma wyjaśnienia na stronie internetowej różnicy między wersjami NND i innych rzeczy ważnych dla początkujących. Mi zajęło miesiąc zanim doszedłem co i jak. Potem było już lepiej. Powoli opanowywałem kolejne pakiety. Po początkowych przejściach nawet podoba mi się tryb rozwoju tego projektu. Tylko poprzez taki rozwój niestety zapomina się o początkująch i na przykad nie ma stabilnej wersji iso dla modemu thomson 330. To jak można zrobić pacman -Suy jak po zainstalowaniu nie ma internetu?...

Tytuł:
MODERATOR

desperado pisze:
nie ma stabilnej wersji iso dla modemu thomson 330

Pozwól, że przypomnę iż nie ma stabilnej wersji NND... Cały projekt jest wciąż jest to w wersji alfa...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.