desperado pisze:
Proponuję dodanie konfiguracji tego pakietu pakietu do net_conf'a.
Dziwiło mnie trochę, że na stacjach roboczych w lanie musiałem wpisywać dns'a od providera zamiast ip wewnętrzego routera czyli takiego samego jak brama domyślna. Teraz już wiem, że w standardzie nie ma opcji "przesyłania" do klientów adresu dns.
nie sądzę aby to był dobry pomysł. Po pierwsze dnsmasq nie jest w grupie pakietów instalowanych domyślnie, po drugie nie każdy chce go uzywać - jedni instalują bind inni nie korzystają z żadnego serwera dns, a jeszcze sa tacy co wolą maradns lub inny serwer cachujący...
Co do przesyłania adresów serwerów DNS do klientów to taka opcja jest jak najbardziej w standardzie. podczas konfiguracji jestes pytany o adresy DNS i te adresy są podane w konfiguracji serwera dhcp. Czyli klienci powinni je otrzymać wraz z adresem IP. Oczywiście jest to prawda wtedy i tylko wtedy gdy używasz w swoojej sieci serwera dhcp. Ale ten jest instalowany i uruchamiany domyslnie więc jeśli się decydujesz na wyłączenie go powienieneś wiedzieć z jakimi konsekwencjami się to wiąże.