makog pisze:
Mis lepiej bys pomog to spaczkowac lub ewentulanie sapkowac a nie tylko ciagle krytykowal, czyzby cie wkurzala incjatywa innych?Obawiam sie ze takie Twoje podejscie do uczacych sie Linuxa tylko zniecheca ludzi to tego zeby cos robili, poswiecilem temu kupe czasu, ktory mogl bym spedziec inaczej, a teraz zwracam sie o pomoc, a wzamian dostaje slowa krytyki. Jest to przykre

Po pierwsze - jeśli uważasz że to co dziś ode mnie dostałeś to nie jest pomoc to powinieneś chyba sprawdzić co słowo pomoc w ogóle oznacza.
Po drugie - przeszkadza ci krytyka? Jeśli chcesz coś robić dla innych to zawczasu się nastaw że takowej nie unikniesz.
Po trzecie uważam tworzenie pakietów powielających funkcje innych za bezsens i stratę czasu.
Po czwarte napisałem że nie bardzo mam czas się tym dzisiaj zająć.
Po piąte opis jak budować pakiety jest na nnd.freesco.pl
Po szóste co mnie obchodzi że straciłeś czas... czy ja cię namawiałem/zmuszałem żebyś walczył z tym programem?
Po siódme - kto i gdzie powiedział, że moim (lub kogokolwiek innego) obowiązkiem jest pomagać tym którzy "dopiero uczą się Linuksa"?
A po ósme to kompletnie nie zrozumiałeś intencji mojego pytania - zapytałem czy uważasz że to dobry pomysł tylko dlatego że taka możliwość udostępniłeś... ja osobiście nigdy bym nie wystawił strony, na której "oglądacz" ma możliwość zmiany ustawień. No chyba że jest to funkcja intefejsu i każdy może sobie ustawić taki wygląd jaki mu się najbardziej podoba i nie wpływa to na wygląd u innych.
Ale widze że ty sam nie wiesz czy to powinno być dostępone dla usera czy nie... gdybyś wiedział to zakładam że byś mi odpisał. Pozwól że powtórzę pytanie - Czytałeś dokumentację?
Po dziewiąte zaś to rzeczywiście wkurza mnie inicjatywa bezmyślna...
Po dziesiąte to dla mnie EOT.
dodane wyjasnienie do "po trzecie" i "po dziewiąte":
Podstwowym problemem NND jest brak ludzi zajmujących się już istniejącymi pakietami. Większość pakietów została zbudowana przez automat ponad rok temu. Od tego czasu wiele się zmieniło i wiele pakietów wymaga aktualizacji. Wiele zapewne wymaga drobnych poprawek. Niestety poza Alfredem, który zobowiązał sie do pilnowania zmian w clamav (i to robi) nie ma nikogo kto zaoferowałby podobną pomoc. Jest natomiast wiele próśb o nowe pakiety, tylko kto ma się nimi zajmowac??? Spakietować można wszystko tylko czy naprawdę warto/trzeba?
Kiedy omawialiśmy założenia NND była mowa o zasadzie jedno zadanie=jeden program(pakiet). Obecnie zaś wygląda to tak, że jakby puścić to na żywioł to wkrótce moglibyśmy konkurowac z Debianem i jego 16000 pakietów.