Witam.
Ostatnio potrzebuję podzielić łącze i wykonać dynamiczny podział łącza.
Zainstalowałem NND i próbuję niceshaper. Mam kilka pytań (laika) i prosiłbym o wyrozumiałość:
1. Instaluję NND uruchamiam net_conf - konfiguruję DSL. Działa mam internet na wszsytkich komputerach.
2. Dalej rozumiem mam zpatchować NND znaczy jądro - tak aby Niceshaper obsługiwało tak ? Ściągnełem wersję 0.5.1. Wedle dokumentacji zatrzymałem się na G++ - wyskoczyło że nie mam takiego pliku. Do patchowania jądra używam opisu
http://www.djgregor.one.pl/kernel/
A jeśli którejś paczki nie będzie - link nie działa - to jak znaleźć taką samą ? czy nie ma jakiegoś prostszego sposobu na wykonanie całości - czy NND w wersji nnd-linux-0.1-2005.07.10.iso ma wszystko oki ?
3. Potem wykonuję pacman -S niceshaper.
4. Edutuję pliki /etc/niceshaper/config i /etc/niceshaper/users
5. uruchamiam usługę - i działa tak ?
6. Zamierzam kupić DSL 4 Mbit - czy ktoś opracował już configi dla takiego łącza - czy poprostu zwiększam wszystkie parametry x4 i jest z bani.
Prosiłbym o właśnie takie nakreslenie - co po kolei robić - a jesli będzie to opisane na forum to znajdę już dokładnie co i jak. Sorki jesli zadałem głupie pytania - ale nei znam się na tym - a bardzo bym chciał.
Forum jest fantastyczne - ale przydałby się taki jeden post - wytłumaczenie łopatologicznie dla takich lam jak ja - co i jak robić po kolei żeby działało. Myślę że w przyszłości oszczędziłoby to bytność takich jak ja na forum i zaśmiecanie go.
Pozdrawiam - R.