Witam Was
Zacznę od początku:
Postawilem router na NND z lipca
Mam w sieci 6 kompów, i moje dwa.
Mam firewall by Czerwo.
Wygenerowałem maskarade w zakresie od ...1.5 do ...1.200 (na wszelki wypadek),
Mam 3 AP, którym przydzielilem stale IP (...1.100, ...1.150, ...1.200),
Chcę, zeby router przydzielal konktretne IP do kompów za pomocą id. MAC,
czytalem na forum wiele watkow na ten temat i zrobilem tak:
w pliku dchpd.conf zakres dhcp mialem ustawiony tak: ...1.5-...1.20
dalej w adresach ustawianych na sztywno wpisalem MAC swojej karty i numer ktory chce miec na swoim, tzn. ...1.5
zrestartowalem dhcpd, odswiezylem swoje polaczenie w XP, ale adres przydzielilo mi inny, tj. ...1.21;
wiec zmienilem w dhcpd.conf zakres poczatkowy z 5 na 6;
ponownie zresetowalem dhcpd, i znowu lipa!!
zrobilem plik ethers, i tam wklepalem adres do mojego kompa, i swoj MAC, wpisalem bałwan jestem do /etc/rc.d/rc.local, zresetowalem router, odsiwezylem karte w XP, a i tak dostalem adres ...1.21
nie wiem co robie zle, i zwracam sie o pomoc!!
Chce porobic limity w niceshaperze, ale musze znac adresy klientow w lanie, i zeby nie mogli sobie na sztywno wpisac innego, zeby obejsc ograniczenia( w nocy niech se sciagaja filmy, ale w dzien niech internet w miare chodzi),
W firewallu Czerwa jest ograniczenie p2p, ale co z tego jak wpisze aktualny adres, jak na drugi dzien ten adres dostanie ktos inny!!!
kiedys widzialem u znajomego Admina, mial fajny skrypcik, dla konserwatora sieci, ktory by podlaczyc nowa osobe, wchodzil z laptopa na putty, i za pomoca sudo pokazywal mu sie konfigurator, gdzie router prosil go o adres MAC nowej karty, nazwisko, potem ten skrypt restartowal firewalla, i juz mogl zobaczyc w bazie dane osoby, jej nr IP, ktory bedzie przypisywany dla klienta po DHCP, klient nawet jak ustawil na sztywno ten sam adres, to nie mial neta!!
Gdzie moglbym cos takiego znalezc?