Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 10:19

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam
Jestem tu nowy, przeglądałem trochę forum ale nie rzuciła mi sie w oczy odpowiedz na moj problem. sytuacja jest taka ze mam łacze 1 (L1) i łącze 2 (L2). ISP nie jest chyba wazny ale podam dla L1 prawdopodobnie bedzie netia z BDI lub kablówka, dla L2 tpdsl. do tego oczywiscie jeszcze 3 sieciowka dla local. Chciałbym zrobic w ten sposob ze L1 bedzie tylko dla klientow zewnetrznych i ma zapewnic dostep z zewnatrz do www, mail, ftp. serwer(y) www, mail, ftp bedą na innych maszynach w local. L2 ma zapewnic dostep do netu klientom z local. chcialbym im troche przyciac neta np przy pomocy niceshapera. dodatkowo chcialbym aby w razie awarii jednego łącza, drugie przejmowało jego zadania.
Co o tym myślicie, czy na nnd bedzie z tym problem, moze lepiej zainteresowac sie "noralna" dystrybucja np slack lub gentoo. A moze zrobic to na nnd, ale np zamiast jedej maszyny/bramki, zastosowac 2. HELP!

PS. zapomniałem dodac ze serwery www, mial, ftp sa postawione, a wlasciwie beda na slacku lub gentoo oraz na windzie

Tytuł:
PGF

Jeżeli z NNd będziesz miał problem to odpalic to zapomnij o innych dystrybucjach ....prostszej już chyba nie znajdziesz . Co do "noralnej" to masz na myśli "normalną" czy "moralną" ?? Pytam tak dla ścisłości , bo w sumie nie widze żadnego sensu ani z jednym ani z drugim :wink: .

Tytuł:
czemu nie widzisz sensu?
pisząc normalną miałem na myśli to co napisałem. Wydaje mi sie ze wsparcie dla tych dystrybucji jest wieksze nie dla nnd. co do prostotry to masz racje, prostrzego nie znajde, ale zaden konfigurator mi chyba nie pomoze wiec musze robic to recznie. skoro recznie to rownie dobrze moge zrobic to na innej dystrybucji. jednak słyszalem duzo dobrego o nnd, jedo stabilnosci i wydajnoci i stad moje pytanie i prosba o pomoc

Tytuł:
MODERATOR

To: http://rumianek.eu.org/lb/ Ci sie moze przydac, oczywiscie trzeba bedzie te skrypty troche zmodyfikowac. Pomin tworzenie tablicy 222 z dwoma bramami, tylko wrzuc odpowiednie uslugi (lub adresy ip, jesli serwer www,ftp itp. stoi na innym komputerze) do tablic 201 i 202. Zmien tez skrypty sprawdzajace, zeby w przypadku awarii jednego z lacz nie zmienialy trasy routowania w tabeli 222, tylko odpowiednio w 201, lub 202. Jaka dystrybucje do tego wykorzystasz, to juz Twoj wybor.
Jak to bedzie z niceshaperem w tym wypadku, nie mam pojecia.

Tytuł:
PGF

migacz666 pisze:
czemu nie widzisz sensu?
pisząc normalną miałem na myśli to co napisałem. Wydaje mi sie ze wsparcie dla tych dystrybucji jest wieksze nie dla nnd. co do prostotry to masz racje, prostrzego nie znajde, ale zaden konfigurator mi chyba nie pomoze wiec musze robic to recznie. skoro recznie to rownie dobrze moge zrobic to na innej dystrybucji. jednak słyszalem duzo dobrego o nnd, jedo stabilnosci i wydajnoci i stad moje pytanie i prosba o pomoc

Podział na NND z podziałem na usługi nie jest trudny , taki surowy wygląd tych skryptów przedstawił Broken ze swoim LoadBalancingiem - wystarczy wywalić linijkę odpowiedzialną za wagowanie łącz (weight) i dopracować markowanie. Musisz wyszukać posty Broken'a a jakby co to mogę podesłać Ci , albo wkleić moje stare configi . Niceshaperem możesz kolejkowac tylko jedno z łącz - resztę albo w cale nie kolejkować ( zrobić np. p2p :) ) , albo htb , albo po prostu dać sobie spokój z nice i zaaplikować coś na kilka łącz .
Czy wsparcie dla innych dystrybucji jest większe ? Hmm , ciekawe pytanie , może jest większe , ale czy widziałeś prostotę konfiguracji wstępnej i skrypty , które już na starcie możesz wykorzystać w NND ? Czy znasz taką dystrybucję ? Na pewno się znajdą , ale ile i jakie ? Polskojęzyczne też ? To miałem na myśli ....

Tytuł:
dzieki za info, czekam na wiecej :)
faktycznie nnd jest proste i fajnie opisane, dopiero zaczynam sie z nim zapoznawac, chociaz mam problemy z karta sieciową ale probuje na virtualpc. musze sobie jakies kompa sklecic

Tytuł:

witam
może koledze migacz666 w "normalności" chodzi o okienka swego czasu na forum odzywał sie koleś który twierdził że linuk bez okienek to jest niepełna wersja :) - niezły nie??
druga wersja to może słyszał o PLD teoretycznie polska dystrybucja jednak widziałem to w akcji u jednego kolesia - może miał coś źle poustawiane ale nie wydaje mi się ale shaper w wydaniu PLD nieradził sobie ze zwalnianiem łącza pomimo że miał spory luz około 60% łącza spotkałem też speca (sam nim nie jestem) który twierdził że PLD jest najlepszym linuxem na świcie itd... niepolemizowałem z nim niech żyje własnymi mażeniami - on zresztą wogóle nie potrafił uruchomić limitowania.

casami warto zastosować się do powiedzenia z opisu jednego z kolegów z forum pozwolę sobie zacytować:

"nie dyskutuj z głupcem ludzie mogą nie zauważyć różnicy"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.