Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 24 sierpnia 2017, 01:20

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 28 grudnia 2005, 21:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
Problem polega na tym:
Stare NND + firewall zCiecha + mrtg +stat+htb(testowano ostatnio htb_grupami i OK) ale po podmianie Kernela (paczka Bogdana)wyskakuje "problem" przy restarcie firewall tzn: czepia się tan jakiegos argumentu albo mu coś nie pasuje w zależności co zmienie.
Dotyczy to wpisów co do blokady p2p.
Wiele osób używa starego NND i może już to przeriabiali.
Na forum szukałem różnych rozwiązań i testowałem ale nic nie znlazłe co by pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2005, 01:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 07:47
Posty: 865
mmm pfff niee no dzisiaj nie powróże sobie z fusów :/ nici z rozwiązania...

a tak na serio podaj JAKIE błędy Ci wyświetla a nie coś w stylu:
"czepia się tan jakiegos argumentu"
albo
"mu coś nie pasuje"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 30 grudnia 2005, 00:25 
Offline

Rejestracja: środa, 27 października 2004, 19:56
Posty: 42
Lokalizacja: pomorze
Pewno chodzi o problem z p2p opisany w http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=8398

Problemem jest nowy p2p w ktorym zmienily sie opcje wywolania. U siebie zmienilem w firewallu z:
: [/] [] ()
    #$i -A FORWARD -p tcp -m ipp2p --ipp2p -j DROP - nowy
    #$i -A FORWARD -p tcp -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP - nowy ipp2p

na:
: [/] [] ()
    $i -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p -j LOG --log-prefix "EMULE i inne: "
    $i -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p -j DROP


i dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 23:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
marask pisze:
mmm pfff niee no dzisiaj nie powróże sobie z fusów :/ nici z rozwiązania...

a tak na serio podaj JAKIE błędy Ci wyświetla a nie coś w stylu:
"czepia się tan jakiegos argumentu"
albo
"mu coś nie pasuje"


root@nnd:/etc/rc.d# ./rc.firewall restart
iptables: No chain/target/match by that name
iptables v1.2.11: Unknown arg `--ipp2p-data'
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.
Firewall wlaczony... DONE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 3 stycznia 2006, 01:33 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Jesli iptables -m ipp2p --help |grep IPP2P pokaze Ci wersje 0.8.0 to poprostu usun linie zawierajace --ipp2p-data. Nie sa juz potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 3 stycznia 2006, 16:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
Nie wiem co jest grane.
przerabiam wszystkie propozycje i zawsze coś nie tak np:

root@nnd:/etc/rc.d# ./rc.firewall restart
iptables: No chain/target/match by that name
Firewall wlaczony... DONE
root@nnd:/etc/rc.d# iptables -A FORWARD -m ipp2p --kazaa -j DROP
iptables: No chain/target/match by that name
root@nnd:/etc/rc.d# iptables -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables: No chain/target/match by that name
root@nnd:/etc/rc.d# iptables -m ipp2p --help |grep IPP2P
IPP2P v0.8.0 options:
IPP2P was intended for TCP only. Due to increasing usage of UDP we needed to change this.
root@nnd:/etc/rc.d#


???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 23:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
Już nie mam siły z tym.
przeczytałem wszyskie posty na forum co do blokady p2p i zasze cos nie tak.
Czy naprawde nikt nie ma starego NND z krnelem bogdana 2.4.31 itd itp i firewall zCiecha z działającą blokadą p2p.
NA CO TO ZMIENIĆ :
# Blokada programow p2p
if [ $blokada_p2p = 1 ];then
$i -A FORWARD -p tcp -m time --timestart $czas_wlaczenia_blokady --timestop $czas_wylaczenia_blokady --days $lista_dni -m ipp2p --ipp2p -j DROP
$i -A FORWARD -p tcp -m time --timestart $czas_wlaczenia_blokady --timestop $czas_wylaczenia_blokady --days $lista_dni -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
# $i -A FORWARD -p tcp -m time --timestart $czas_wlaczenia_blokady --timestop $czas_wylaczenia_blokady --days $lista_dni -m ipp2p --bit --apple --soul -j DROP
fi
zawsze się czegoś czepia, serwer nowo zinstalowany tylko htb, mrtg i firewall.
?????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 23:37 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Coraz mniej osob ma NN, chocby dlatego ze nie jest aktualizowane.
: [/] [] ()
# Blokada programow p2p
if [ $blokada_p2p = 1 ];then
$i -A FORWARD -p tcp -m time --timestart $czas_wlaczenia_blokady --timestop $czas_wylaczenia_blokady --days $lista_dni -m ipp2p --ipp2p -j DROP

Powinno wystarczyc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 stycznia 2006, 09:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
No chyba nie .
Zawsze taki komunikat :

root@nnd:/etc/rc.d# ./rc.firewall restart
iptables: No chain/target/match by that name
Firewall wlaczony... DONE
root@nnd:/etc/rc.d#

Jak wyłacze blokade p2p to przy restarcie firewall :

Firewall wlaczony... DONE
root@nnd:/etc/rc.d#

czyli tylko tam coś jest nie tak
Jak ktoś chce to mu dam dostęp do ruterka i potestuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 12 stycznia 2006, 09:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 maja 2004, 08:24
Posty: 170
OK . poddaje się.
Zainstalowałem nowe NND i jak narazie ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl