Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 18:12

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wolny net
Post: piątek, 17 lutego 2006, 20:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 7 sierpnia 2004, 07:16
Posty: 194
od pewnego czasu dzieje sie cos takiego na serwerku że net strasznie muli i wyłapałem cos takiego :pingi po zalogowanie przez putty do samej bramy znaczy eth1 :
ping: sent 64 octets to 192.168.0.1, ret=-1
sendto: Operation not permitted
ping: sent 64 octets to 192.168.0.1, ret=-1
64 octets from 192.168.0.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.3 ms
sendto: Operation not permitted
ping: sent 64 octets to 192.168.0.1, ret=-1
64 octets from 192.168.0.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.3 ms
--- 192.168.0.1 ping statistics ---
5 packets transmitted, 2 packets received, 60% packet loss
round-trip min/avg/max = 0.3/0.3/0.3 m

po restarcie serwera wszystko wraca do normy i wszyscy ciesza sie netem

uwagi mile wudziane - pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 17 lutego 2006, 20:41 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Use the search engine Luke.
Problem ze zbyt duzym ograniczeniem ilosci polaczen. Gdzies na forum jest dokladna instrukcja co zrobic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 21 lutego 2006, 00:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 13 stycznia 2005, 13:27
Posty: 209
Lokalizacja: podlaskie
a po jakim czasie od resetu sa na nowo klopoty?

_________________
kobieta z niczego potrafi zrobic: salatke, kapelusz i awanture


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 21 lutego 2006, 20:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 7 sierpnia 2004, 07:16
Posty: 194
ok 1-2 godziny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 21 lutego 2006, 21:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 13 stycznia 2005, 13:27
Posty: 209
Lokalizacja: podlaskie
a czy sprawdzales pod wzgledem saser i blaster itp ? bo ostatnio to jeden z powodow

_________________
kobieta z niczego potrafi zrobic: salatke, kapelusz i awanture


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 21 lutego 2006, 23:45 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
tasiorek pisze:
Problem ze zbyt duzym ograniczeniem ilosci polaczen. Gdzies na forum jest dokladna instrukcja co zrobic.

Jakies problemy z czytaniem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 00:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 13 stycznia 2005, 13:27
Posty: 209
Lokalizacja: podlaskie
problemow niema.. post o ograniczeniu polaczen nie jeden czytalem i wiem ze czesto sa przytaczane inne powody. warto o nich wspomniec ;)

_________________
kobieta z niczego potrafi zrobic: salatke, kapelusz i awanture


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 11:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Cytuj:
sendto: Operation not permitted

Tego raczej wirus nie powoduje, chyba ze komputer z ktorego "nadaje" nawiaze zbyt wiele polaczen. Problemem moga tez byc ograniczenia pingow zalozone w lancuchu OUTPUT, ale tego zaden admin raczej nie robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 12:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
W NN w firewallu Zciecha ping JEST ograniczny:

: [/] [] ()
...
$i -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT -m limit --limit 1/sec

Z tym, że efekt nie jest taki jak w pierwszym poście :-(

Trzeba chyba to pośledzić :
- popatrzeć w logi,
- puscić top, ps -A itp
- sprawdzić dokładniej konfigurację,
- sprawdzić czy ktoś SIĘ NIE PODSZYWA pod router co się zdarza przy IP 192.168.0.1
:-(

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 22 lutego 2006, 12:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Bo ograniczone sa pingi przychodzace (INPUT), a nie wychodzace (OUTPUT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 marca 2006, 10:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
tasiorek pisze:
Bo ograniczone sa pingi przychodzace (INPUT), a nie wychodzace (OUTPUT).

Jesli bihur podał przykład pingów ze stacji to przecież wszystko jedno gdzie pakiety są blokowane :!: do usera i tak wszystkie nie dojdą :-(

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: wolny net
Post: środa, 15 marca 2006, 11:18 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Koriolan pisze:
Jesli bihur podał przykład pingów ze stacji to przecież wszystko jedno gdzie pakiety są blokowane :!:

Jesli podalby przyklad ze stacji do serwera, to liczylby sie lancuch INPUT. Jesli ze stacji do komputera gdzies w internecie, to lancuch FORWARD. Jesli z serwera, to OUTPUT.
bihur pisze:
pingi po zalogowanie przez putty

Obstawiam, ze to pingi z serwera.
No i poza tym, jesli pakiet nie jest blokowany na maszynie z ktorej go wysylasz, to nie dostaniesz bledu: operacja niedozwolona, tylko poprostu nie dotrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl